adscode
adscode

Dünya Değişiyor, Eğitim Yerinde Sayıyor! Denklik?..

Son birkaç yıldır sadece bizde değil dünya genelinde büyük felaketler yaşanıyor. Geriye dönüp bakıldığında da, dünya artık, çocukluğumuzun dünyası değil. Ama eğitimde özellikle sınav sistemlerinde ve “denklik”te dededen toruna değişen bir şey yok!

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitim yaşam için ve çözüm odaklı olmalı. Veli ve öğrenciye kurdeşen döktüren değil mutlu eden bir yapıya sahip olmalı. Sistemi olduğu kadar kişilik haklarını da sonuna kadar korumalıdır…

Sınavlar ne için yapılır? Neden böylesine kıyasıya bir yarış vardır?

Başarılı ve başarısızı ayırmak ve eşit koşullarda eğitim vermek içindir.

Yeri gelir, virgülden sonraki binde birlik puanlar bile çok önemli olur. 0.05 puanı eksik olan, hayalini kurduğu fakülteye giremez...

Barajlar da bu yüzden vardır. 180 alan barajı aşar 4 yıllık fakülteleri seçer, 179.999 olan tercihte bulunamaz. Yine aynı şekilde ilk 50 bine girdiyseniz Topbaş seçebilirsiniz ama 49 bin 999’uncu sıradaysanız, boş kontenjanlar de olsa tıbbı seçmeniz mümkün değildir!

İşte böylesi bir sistemde, aynı üniversitenin, aynı fakültesinin, aynı bölümünde 200 puan fark olur mu?

Kesinlikle olmaması gerekir!

Neden?

Çünkü 200 puan demek, sıralamada ortalama 1 milyon fark ve öğrenciler arasında derin uçurum demek!

Hoca sınıfa girdiğinde hangi öğrenciye göre ders anlatacak?

İlle de baraj diyerek barajı ve kaliteyi savunanlar buna ne diyor?

Elbette kalite ama böylesi bir sistemde kaliteyi yakalamak mümkün değil!..

Sınavların adil olması ve kalite konusunda eğer gerçekten samimiysek, mevcut sınav sistemlerinin kesinlikle değiştirilmesi gerekir...

Ama fen lisesi ile meslek lisesini aynı kulvarda yarıştıran MEB, YÖK ve ÖSYM’den farklı bir uygulama beklemek abesle iştigal olur!..

Denklik Muamması

Denklik konusu büyük hem de çok büyük mağduriyetler yaratıyor. Özellikle de üniversite girişte ve mezuniyette!

YÖK’ten denklik belgesi almak için yıllardır bekleyen gençlerin sayısı onbinlerce ifade ediliyor.

Peki YÖK haksız mı?

Öyle vakalar var ki, yerden göğe haklı, hiç yurtdışına gitmeden yurtdışı diplomasi getirip, hadi bana denklik ver demek yanlışların ve haksızlıkların en büyüğü. Ama yaşla kuruyu birbirinden ayırmak gerekir.

Sistemi istismar edenler ile gecesine gündüze katanlar, kesinlikle aynı kefeye konulmamalı.

Bu konuda daha hızlı, daha özenli ve en önemlisi de daha adil olunmalı ki, gençlerin devlete olan güveni sarsılmasın, gelecekleri heba olmasın…

Bugüne kadar genel sıkıntı üniversite mezunlarına yönelikti, son yıllarda bu kervana yurtdışı lise mezunları ve yabancı öğrenci kontenjanından girenler de katıldı…

İşte size korona nedeniyle yaşanan bir mağduriyetin hikayesi:

“21 Haziranda çıkan bir yönetmeliğe göre son yılında yurtdışında fiziki olarak bulunmayan öğrencilerin aldıkları diplomalara Milli Eğitim Bakanlığımız denklik vermemektedir.

2014 yılından bu yana Amerika’da okuyan ve pandemi nedeniyle yurda dönerek lise son eğitim yılını uzaktan tamamlayan kızımızın aldığı Lise diplomasına denklik verilmediği için, Uluslararası geçerliliği olan SAT sınavında büyük başarı göstererek kazandığı Koç Üniversitesine kaydı yapılamamakta ve tekrar lise okutulmak istenmektedir.

Bu büyük hak kaybı nedeniyle binlerce aile şu anda çaresizce çözüm aramaya çalışmaktadır.

Bu mağduriyet ancak pandemi dönemindeki SADECE SON YILINI uzaktan eğitimi tamamlayanların aldıkları lise diplomalarının denkliklerinin verilmesi ile giderilebilir.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler .

Saygılarımla;

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından E-67951427-215.01-26802973 sayılı 21 Haziran 2021 tarihli Uzaktan Öğretim Yoluyla Alınan Belgelerin Denklik İşlemleri Abbas Bey, bu yönetmeliğin 4. maddesi nedeniyle büyük mağduriyetler yaşanmaktadır.

4. T.C. vatandaşı olup yurt içinde ikâmet etmekte iken uzaktan öğretim yoluyla yurt dışından aldığı diplomaya denklik belgesi düzenlenmemesi, Bu maddenin pandemi nedeniyle son eğitim yılını kapsamaması gerekmektedir…”
Çözüm üretmek o kadar zor mu?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)