adscode
adscode

"Efendiler, Yarın Cumhuriyeti İlan Edeceğiz"

Mustafa Kemal'in bu tarihi sözü, bir milletin kaderini değiştiren, onu özgürleştiren, onu yücelten, ona payelerin en yükseğini veren müthiş bir güçtür. Yarın 96. yılını kutlayacağız. Peki, onu ne kadar koruduk, değerini ne kadar bildik, onu ne kadar özümsedik?..

aguclu@milliyet.com.tr




Cumhuriyet büyük ve uzun bir yolculuktur. Bu yüzden, ulusumuzun binlerce yıl sonra çıkıtuğı bu kutsal yolculukta, hepimize büyük görevler düşüyor.
"Bizi millet olarak bir arada tutan, toplumsal bütünlüğümüzü, dayanışmamızı sağlayan Cumhuriyetimizin temelini, ülkesine sadakatle bağlı tüm yurttaşların eşitliği ve özgürlüğü fikri oluşturmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet, Türkiye'nin çağdaş ve demokratik bir ülke olarak varlığını ve gelişimini sürdürmesinin en önemli güvencesidir. Cumhuriyet'in tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatılması hepimizin ortak sorumluluğudur. Türk Milleti, Cumhuriyeti kuranlara ve onu yüceltenlere minnet ve şükran duymaktadır. "
Evet, bugün de, yarın da, düşünmemiz gereken, daha pek çok önemli sorunumuz var ama ne olur bu hafta içerisinde, Cumhuriyet öncesine ve sonrasına, o günlerin ve bugünün dünya konjektörü çerçevesinde bir kez daha göz atın.

Örneğin, Cumhuriyeti hangi Avrupa ülkelerinden daha önce ilan ettik, örneğin kadınlarımıza hangi Avrupa ülkelerinden daha önce seçme ve seçilme hakkı tanıdık, örneğin eğitimdeki okullaşma oranları nereden nerelere geldi, cami sayımız kaçtı kaç oldu, gelir dağılımı nereden nereye geldi, ülkeyi Cumhuriyet öncesinde kimler yönetiyordu, sonrasında kimler yönetti?..

Cumhuriyeti anlamadan, ona saygı duymak zordur. Bu yüzden, "Peki ya Cumhuriyet olmasaydı, bugün ne olurdu?" sorusunu sorarak, düşünme turuna çıkabiliriz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?