adscode
adscode

Eğitim ve kent kültürü

Yılda 10 milyondan fazla çocuğumuz sınavlara giriyor, yine her yıl milyonlarcası diploma alıyor ama çok işe yaradığını söylemek abartılı olur!..

aguclu@milliyet.com.tr




Yaşadığımız kentlere herkesten önce öğrenciler sahip çıkmalı ve bu da eğitimin bir parçası haline gelmeli. Peki öğrencilerimiz yaşadıkları köyleri, kasabaları kentleri, tarihiyle, kültürüyle, sokaklarıyla ne kadar tanıyor, ne kadar sahip çıkıyor?..

Sınav ve diploma odaklı eğitim anlayışımızı, yaşam ve üretim odaklı eğitime dönüştürmek için hala neyi bekliyoruz anlamak mümkün değil.

Yılda 10 milyondan fazla çocuğumuz sınavlara giriyor, yine her yıl milyonlarcası diploma alıyor ama çok işe yaradığını söylemek abartılı olur!..

Yaşadığımız kentlerin hali ise ortada.

Estetikten yoksun arabesk bir mimari, giderek betonlaşan bir doğa, bakımsız caddeler/sokaklar, giderek yok olan kentlilik bilinci ve kent kültürü!

Oysa eğitim kurumlarının en temel görevlerinden birisi de iyi yurttaşlar yetiştirmektir. Yani doğasına, kültürüne, insanına, değerlerine, yasalarına sahip çıkacak bireyler yetiştirmektir.

Bu neden mi çok önemli?

Çevresine sahip çıkmayanlar, yarın başka değerlere karşı da duyarsızlaşabilir!.

İşte bu yüzden mum önce dibine ışık vermeli yani alınan eğitimin önce bireye ve çevresine yararı dokunmalıdır!.. Sahibi Siz Olun Nereye giderseniz gidin, kentlerin sahibi yok.

Vali ve kaymakamlar, birkaç yıllığına gidiyor. İz bırakanı ara ki, bulasınız. Pek çoğu, daha sorunlara çözüm üretmeye başlamadan, kendini bir başka kentte buluyor. Belediye Başkanları ise liderlere odaklanmış durumdalar. Liderlerini memnun etsinler, bir sonraki seçimde yeniden aday gösterilsinler, gerisinin önemi yok. Eğitimin ise umurlarında bile değil kentler!...

İş icabı çok yer geziyoruz. Ülkeyi bir uçtan, diğerine defalarca turladık. İşte, “kent gibi kent” diyebileceğimiz kent sayımız çok da fazla değil. Olanları da koruyamıyoruz...

Hemen hepsi, beton yığınına dönüşmüş durumda, tarihe, kültüre, doğaya, temizliğe, estetiğe, yaşam kalitesine önem vereni ara ki bulasınız.

Yaşadığımız kentler, eğer bizim kentlerimizse, onlara önce biz sahip çıkalım, onlarla gurur duyalım, koruyalım, en iyisi olması için çaba harcayalım.

Kaçımız, yarıyıl tatilinde çocuklarını alıp yaşadıkları kenti gezdirdi?.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?