adscode
adscode

Eğitimde Her Şey Tıkır Tıkır İşliyormuş!

Görünen o ki, eğitimdeki eksiklerin, sınavdaki zor soruların, açıkta kalan öğrencilerin, okul yüzü görmeyen öğrencilerin, ataması yapılmayan öğretmenlerin kabahatlisi Ankara değil bizlermişiz…

aguclu@milliyet.com.tr




 

 

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, dün akşam yine ekranlardaydı. Ayrıca bir de okullara sene sonu iş ve işlemlere yönelik bir yazı gönderdi.

Öylesine güzel anlattı ve yapılanları öylesine güzel hatırlattı  ki, eğer yapılanları görmüyor ve mutlu olamıyorsak, sorun onlar değil bizde duygusuna kapıldık.

 

Neler mi anlattı?

 

“Laf çok, icraat yok” demeden ne olur “tıkır tıkır işleyen” sisteme yönelik anlatılanları ve yapılacakları sonuna kadar okuyun ve alkışlayın!

 

İşte satır başları: (Parantez içindekilerde naçizane yorumlar. Yoksa eleştirmek ne haddimize)



Soruları yanıtladı

 

. Her çocuğun her türlü erişim imkanı var. Bu nedenle, 'Bazı çocuklar  hiçbir şekilde bir öğretmen veya ders görmedi.' diyemeyiz. Böyle bir şey asla söz  konusu değil bunu çok iddialı söylüyorum.

 

( Neyi ne kadar gördü, anladı, o ayrı bir şey, önemli olan görmekse, görmüşlerdir)

 

. Matematikle ilgili soruların biraz  zor olduğuna ilişkin görüşler var. Özellikle bu görüşler çocuklar ve öğretmenden  gelirse benim için başka bir kıymeti var. Daha kolay olabilir miydi? Tabii ki olabilirdi ama burada bir sıralama da söz konusu

 

( Demek ki zor değilmiş, sadece bu yönde görüşler varmış. Sıralama konusunda keşke tüm yük, Matematik’in sırtına yüklenmeseydi!)

 

.  Biz inşallah önümüzdeki  süreçte tam zamanlı olarak okullarımızı eylül başında açalım ve eğitim  öğretimimizi yüz yüze yapalım niyetindeyiz, ona göre çalışıyoruz.


( Ne güzel, bu konuda yapılanlar da keşke ayrıntılarıyla paylaşılsaydı. Örneğin kaç yeni okul yapıldı, kaç öğretmen atandı, kaç tekli sıra, kaç yeni lavabo, tuvalet yapıldı?)

 

. Biz çok somut olarak ne yaptığımızın farkındayız. Türkiye'nin en  güçlü ölçme, değerlendirme ekibi bizde. Bu sınava hazırlanan çocuklarımız için  güçlü bir altyapımız var.

 

( Yüreğimize su serpildi. Ya bir de en iyiler MEB’de olmasaydı?!)

 


. Tıkır tıkır işleyen bir sınav. Matematikle ilgili soruların biraz zor  olduğuna ilişkin görüşler var. Özellikle bu görüşler çocuklar ve öğretmenden  gelirse benim için başka bir kıymeti var. Daha kolay olabilir miydi? Tabii ki olabilirdi ama burada bir sıralama da söz konusu.

 

( Çok rahatladık. Yerleştirme de sınav gibi tıkır tıkır işlerse değmeyin keyfimize. Baksanıza herkes çok mutlu)


.Tüm öğretmenlerimizin aşı randevusu açıldı.

 

(Daha ne isteriz ki, tam zamanında ve tüm eğitim çalışanlarına ulaşıldı ki, Gönüller' bu kadar rahat)

. Eylül'e kadar zaten Sağlık  Bakanlığının açıkladığı şekilde 18 yaşa inmiş olacak. Biz inşallah önümüzdeki  süreçte tam zamanlı olarak okullarımızı eylül başında açalım ve eğitim öğretimimizi yüz yüze yapalım niyetindeyiz, ona göre çalışıyoruz.

 

(İşte bu, daha ne isteyebiliriz ki! Her şey düşünülmüş ve tıkır tıkır yürüyor)


. Dünyada okulları tamamen kapatan çok nadir ülke var. Bizim gibi OECD ülkeleri  arasında çok kapatan ülkeler de var. Biz de ilk 5'in içindeyiz.

 

(Bakın bir de her şeyde çok geri kalıyoruz diye ahkam kesenler var. İlk 5’e girdiğimiz alanlar da var!)


. EBA'nın dünyada birinci olması durup dururken olmadı.  Çok ciddi bir altyapı çalışması yapıldı. Bununla ilgili dünyaya baktığımızda  dersler bazında yayın yapabilen televizyonu olan 2-3 ülke var.

 

( Bir yerine beş kere girdik diye münafıklık etmeye hiç gerek yok.  Şampiyonuz işte. Kim ne öğrenemediyse o, onun sorudur. Yoksa EBA tıkır tıkır işliyor)

 

. Öğretmen atamaları konusunda  inanılmaz bir çıta yüksekliği vardı. Öğretmenlerin 3'te 2'sinden fazlası bizim dönemimizde atandı. Daha fazla atama yapmak için gayret  gösteriyoruz. Bununla ilgili kurumlar arası iş birlikleri, karar süreçleri de devam ediyor.

 

(Yapılmayacak diyen yok ki, bakın süreç tıkır tıkır işliyormuş!..)

 

. Öğretim yılı sonuna ilişkin karne, teşekkür, takdir,  onur ve üstün başarı belgelerinin dağıtımı dijital ortamda yapılacak. 

( Yüz yüze eğitime geçilmedi miydi, neden dijital. Yormamak içindir?)

 

.  2020-2021 eğitim ve öğretim yılı sonuna ilişkin iş ve işlemler,  öğrenci velilerinin yaptığı tercihe bağlı olarak sadece birinci dönem puanları  veya her iki döneme ait alınan puanlara göre gerçekleştirilecek.

( Puan mı? Not mu? O da ne ki?..)


. Hazırlık, 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri için 2020-2021 eğitim ve  öğretim yılıyla sınırlı olmak kaydıyla devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına  kalma kuralı uygulanmayacak.

 

( İşte bu. Kalma kaldırıldı, yakında okullar da kaldırılır diyen münafıklara kanmayın)

 


. Hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrencilerden birinci yabancı dil  dersi ve/veya Türkçe dersinden yıl sonu puanlarına göre 50'nin altında puan  alarak başarısız olanların sorumlu olarak 9. sınıfa geçişleri sağlanacak.


( Duyarlılık yok diyenlere duyurulur!)

 


.  2020-2021 eğitim ve öğretim yılındaki derslerden sorumlu geçen  öğrencilerin, bu derslerin ilgili tüm konu ve kazanımlarından, 2019-2020 eğitim  ile öğretim yılından sorumluluğu bulunan öğrencilerin ise aynı yılın birinci dönemine ait ilgili dersin konu ve kazanımlarından sınava tabi tutulacak.

(Hizmette ve toleransta sınır yok. Hala sınıfta kalan var mı ki?)

. 12. sınıf öğrencilerinin 2020-2021 eğitim ve öğretim yılına ait olan  ve başarısız oldukları derslerden oluşacak sorumlulukları da 21 Haziran-2 Temmuz  tarihleri arasında yapılacak sorumluluk sınavları kapsamına dahil edilecek.

(Gönlünüz rahat olsun sınıf geçirme sınavları tıkır tıkır yürüyor)

.  2020-2021 eğitim ve öğretim yılı yıl sonu sınıf atlatma işlemleri  tamamlandıktan sonra durumları halen "Mezun Edilmemiş" olarak görünecek  öğrenciler ile 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında yeni oluşacak 12. sınıf  seviyesine ait sorumluluk sınav sonuçlarının sisteme girilmesi neticesinde mezun  olabilecek duruma gelecek öğrencilerin, diploma/mezuniyet işlemlerinin ilgili okul yönetimlerince gerekli bilgi kontrol işlemleri yapıldıktan sonra "e-Okul  Kurum İşlemleri/Diploma İşlemleri/Beklemeli ve Mezun Edilmemiş Öğrenci Mezuniyeti" ekranı üzerinden yapılacak.

(Sorun çıkmaz, tasalanmayın, sizin için de A,B,C, Z senaryolar ve tıkır tıkın işliyor)



. 12. sınıf öğrencilerinden mezun olanlara, uzaktan eğitim derslerinin  sona ereceği 2 Temmuz tarihi esas alınarak, doğrudan veya yıl sonu başarı puanına  göre, mezun duruma gelemeyenlere ise sorumlu oldukları derslerden yapılacak sorumluluk sınavlarında başarılı sağlamaları  ve sorumluluklarının kaldırılmış olması kaydıyla diplomaları düzenlenecek.

 

(Diploma almayanın kalmaması için yapılanlar asla unutulmayacak)

.  2 Temmuz 2021 tarihi esas alınmak suretiyle okul birinciliği başta  olmak üzere yıl sonunda öğrencilerle ilgili gerçekleştirilmesi gereken iş ve  işlemler süresi içinde tamamlanıp e-Okul sistemine işlenecek ve mağduriyete yol  açılmayacak.


(Sistem tıkır tıkır işliyor, baksanıza okul birincileri bile belli)


. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Anadolu teknik, Anadolu  meslek programlarında öğrenim gören 12. sınıf öğrencilerinden 40 iş günü staj  yapması gerektiği halde stajlarını eksik yapan veya hiç yapamayanlar muaf sayılarak gerçekleştirilecek ilk sorumluluk sınavları döneminde staj bitirme  sınavına alınacak.

(Yapılmayan stajlar İçin staj bitirme sınavı yapılıyor, sistem tıkır tıkır işliyor, daha ne istenir ki!)

  

.   2020-2021 ders yılı sonu işlemleri, ikinci dönem ile sorumluluk  sınavlarına ilişkin tereddüt edilen hususlara, "http://ogm.meb.gov.tr"  adresindeki "Sıkça Sorulan Sorular" bölümünden ulaşılabilecek.

( Bakın bu bile unutulmamış. En büyük alkış, senaryo rekortmeni MEB’e ve tıkır tıkır işleyen sisteme…)


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)