adscode
adscode

Eğitimde Rekor Üzerine Rekorlar Kırıyoruz!

Kim demiş eğitimde hep nal topluyoruz diye. Bakın birinci olduğumuz alanlar da varmış!

aguclu@milliyet.com.tr




15,2 haftalık ortalama okul tatil süresiyle, ortalama 13,9 hafta tatili olan 33 OECD ülkesini geride bırakmışız. Ülkemiz, eğitim süresinin az olması ve yarım gün eğitimle de ilk sırada yer alıyor!..

Eğitim Bir-Sen tarafından hazırlanan "Eğitime Bakış 2018" raporunda, Türkiye'deki öğretim ve tatil süreleriyle ilgili verilere de yer verildi.

Kamuoyunda mevcut olan ders saatlerinin sayısının fazla olduğu ve azaltılması gerektiği yönündeki çeşitli tartışmaların yürütüldüğü de anımsatılan raporda, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) üye ülkelerde yıllık ortalama öğretim gün süreleri ve öğretim süreleri saat bazında karşılaştırıldı. 

OECD ülkeleri arasında ilkokulda yıllık ortalama öğretim gün sayısının en yüksek olduğu ülke 219 günle İsrail olurken, bunu ilkokullarda ortalama 201 gün eğitim veren Japonya, 200 gün eğitim veren Avustralya, Danimarka, İtalya ve Meksika izledi.

Ortaokul kademesinde benzer şekilde 209 günle İsrail ilk sırada yer alırken, Japonya, Avustralya, Danimarka, İtalya ve Meksika en fazla gün eğitim verilen ülkeler olarak ön plana çıktı. 

Öğretime ayrılan sürenin tamamının öğretim veya öğrenme için kullanılmadığı aktarılan raporda, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Türkiye'de de öğretim için ayrılan sürenin yıl içinde bir kısmında öğrencilere duyuruların yapılması, çeşitli kutlama ve törenlere hazırlık (29 Ekim, 19 Mayıs, 23 Nisan vb.) gibi pek çok etkinlik sebebiyle öğretim için kullanılamadığı bilinmektedir. Daha açık ifade ile Türkiye'de fiili olarak ders yapılan gün sayısı resmi olarak tanımlı olan 180 günden daha azdır."

 

Süre mi İçerik mi?

 

Raporda, yarım gün eğitime görünen o ki fazla dikkat çekilmemiş.

Batılı ülkelerin çoğunda, eğitim, tam gün iken bizde ikili eğitim yani yarım gün eğitim yapan okulların sayısı her geçen gün artıyor.

Özellikle liselerde, tam gün eğitim yapan pek çok okulun, bu öğretim yılında, yarım güne dönüşmesi, bu yöndeki çabaları sekteye uğrattı.

Ayrıca Temel Eğtim Kanunu’nda, eğitim süresi 180 iş günü olarak belirlenmesine rağmen, kar, kış ve iki bayram arası tatillerin, telafi eğitim yoluyla kapatılacağı söylemleri ise hep sözde kaldı!..

Kaldı ki, içeriğin yani verimliliğin, eğitim süresinden daha önemli olduğu da ayrıca bir gerçek.

Yani bu konuda konuşulacak çok şey var ama kiminle konuşacaksınız ki...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?