adscode
adscode

Eğitimde tek çatı sistemi

İşte size neden tek çatı olması gerektiğine yönelik birkaç satır başı:

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitimde yeni arayışlar hemen herkesin gündeminde. Görünen o ki köklü bir değişim istemeyen yok gibi. Peki yeni sistem nasıl olmalı? Sınav ve diploma odaklı mı yoksa istihdam ve üretim odaklı mı? En önemlisi de bölük pörçük mü olmalı yoksa tek çatı altında mı?
Tevhidi Tedrisat yani eğitimin tek çatı altında toplanmasına yönelik kanun sil baştan ele alınmalı ve günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmelidir.
Neden mi?
İnsan, kaynak ve hayal savurganlığına son vererek çocuklarımızı değersizleştirmekten kurtarmak için...
Peki satır başları ne olabilir?
İşte size neden tek çatı olması gerektiğine yönelik birkaç satır başı.
- İlk, orta ve yüksek öğretime geçişlerde müthiş bir kopukluk var. Devamlılık söz konusu değil! Bu yüzden anaokulundan yükseköğretime tüm öğretim kurumları tek çatı altında toplanmalı ve referansı da akıl, bilim ve liyakat olmalıdır.
- YÖK, ÖSYM, TÜBİTAK, TÜBA gibi kurumlar da bu çatı altında olmalı, Bakanlığın adı Milli Eğitim, Bilim, İnovasyon Bakanlığı ya da benzeri bir isim olmalıdır.
- 60 yıldır sözü edilen yüzde 65 mesleki eğitim, yüzde 35 genel eğitim dengesi artık sağlanmalı ve tüm öğrencileri üniversite kapısına yığmaktan artık vazgeçilmelidir.
- Kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda bir insangücü, bilim ve ürün geliştirme planlaması yapılmalı, eğitim sistemimiz ona göre dizayn edillmeli ve mezuniyet sonrasında hiç bir çocuğumuz açıkta kalmamalıdır.
- Bilimsel üretkenlik, akademik ünvan odaklı olmaktan çıkartılıp, kalkınmanın lokomotifi haline getirilmelidir.
- Bakanlık çatısı altında her kurum kendi içinde özerk olmalı ama temel hedefler konusunda ortak hareket etmeliler.
- Öğretmen Okulları ve meslek yüksek okulları de özerk hale getirilmelidir.
- Umut tacirliğine yönelik sınav odaklı eğitim yerine ilgi, yetenek, beceri ve hayaller doğrultusunda erken yönlendirmeye geçilmeli ve dayatmacı tek tip eğitimden vaz geçilmelidir.

-Köy okulları mutlaka açılmalı ama öğretmeni ve öğrencileri köyde tutacak, geliştirecek ve köyleri yeniden canlandıracak modeller denenmelidir...
Daha yüzlerce madde sıralanabilir ama asıl önemli olan bu değişimi kim hasıl sağlayacak?.. İkinci yüzyılın bu ilk seçimi, umarız bu derdimize de deva olur...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?