adscode
adscode

En İyi Okul mu, En Doğru Okul mu, Yoksa?..

Okul seçimi konusunda kafalar karmakarışık. Doğru olanın ne olduğu konusunda ise onlarca farklı senaryo var. Oysa doğru olan tek şey var o da bireye yönelik eğitim modeli. Peki bunu yapan ülke ya da okul var mı?..

aguclu@milliyet.com.tr




Bireye yönelik eğitim sistemi, dünyada en revaçta olan eğitim modeli. Her ne kadar pek çok ülke ve okul, bizim eğitim felsefemiz zaten bu yönde dese de, böylesi bir okulu ara ki bulasınız.

Başta İsviçre olmak üzere bazı çok butik okullarda bu sisteme rastladım ama bizim gibi kalabalık hatta çok daha kalabalık ülkelerde ve okullarda, böylesi bir sistemi hayata geçirmek hiç de kolay değil...

Bırakın aynı ülkedeki, aynı kentteki, hatta aynı okul ve aynı sınıftaki çocukları, aynı evdeki kardeş çocuklar arasında bile ilgi, yetenek, beceri, motivasyon ve başarı yönünden çok büyük farklılıklar varken, herkese aynı eğitim modelini dayatmak ne kadar doğru?..

Finlandiya gibi küçük ülkelerde ve küçük okullarda, öğrenciyi tanımak da, onlara yönelik sistemi geliştirmek de çok kolay. Bizim gibi ülkelerde ise tek seçici var o da sınavlar! Ve o da lime lime dökülüyor.
Adil desen adil değil, seçici desen seçici değil, güvenilir desen güvenilir değil, ilgi ve yetenekleri belirleyici desen hiç değil...

Peki o zaman doğru seçim, doğru yönlendirme ve doğru eğtim nasıl ve nerede yapılacak?
İşte asıl sorun da zaten bu!
Peki bu konuda pozitif yönde bir çaba var mı?
Gören var mı bilmiyorum ama ben en ufak bir işaret göremiyorum...
Çocuklarımızın, dolayısıyla da ülkemizin geleceğini tesadüflere ya da popülist politikalara, okullara, sistemlere emanet edemeyiz. İşte bu nedenle, Amerikalıların dediği gibi "Eğitim devlete bırakılamayacak kadar önemli bir mesele" deyip, taşın altına elimizi koyacak ve en azından kendi çocuğumuz için en doğru olanı bulmaya çalışacağız.
Neden mi?
Çocuğunuz eğer okulda aldığı eğitimden memnun değil ve mutsuzsa, sizin huzur bulmanız mümkün değil.
Ne olur, okul seçimini ciddiye alın ve sadece sınav başarısına değil, çocuğunuza neler kazandıracağına da bakın!..

En pahalı, en çok sınav kazandıran, en popüler okulları değil, sizin çocuğunuzu en mutlu edecek okulu arayın!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?