adscode
adscode

En Popüler Mühendisler Bile İşsiz!..

Mühendislik çok ciddi bir meslek. En donanımlı öğrencilerin bu fakülteleri seçmesi ve en yetkin bir şekilde mezun olmaları beklenir. Sonrasında da elbette havada kapılmaları ve işsiz kalmamaları gerekir. Peki mevcut tablo nasıl? Neredeyse bunun tam tersi!..

aguclu@milliyet.com.tr




Hiçbir alt yapısı olmadan öyle mühendislik fakülteleri açıldı ki, bırakın kontenjanını doldurmayı, içlerinde tek kayıt almayan, barajı aşan herkesi kabul edenler bile var ama ona rağmen yeterince ilgi görmüyorlar.

 

YÖK, tüm sistemi masaya yatırıp, yeniden yapılanmaya gitmek zorunda. Yoksa bu böyle gitmez…

 

Bu arada, son yıllarda, çok popüler mühendislik alanları açıldı ama artık yüzlerine bakan yok.

Örneğin Mekatronik Mühendisliği.

İlk yıllar, en iyi öğrenciler seçiyordu, şimdi en dipteki öğrencilere bile razılar ama giden yok. Çünkü mezunları işsiz.

Yine aynı şekilde Biyomedikal Mühendisliği açıldığında da da çok popülerdi, en iyi öğrenciler yöneldi ama sonuç hüsran!

 

İşte size hemen hergün yüzlercesi gelen maillerden birisi:

  

Merhaba Abbas bey,

Ben, üniversite sınavında ilk 30 bin kişi arasına girmiş, bu bölümü binbir zorluklarla okumuş, KPSS’de 95 puan almış fakat kamuya atanamamış, özel sektör de tecrübe engeline takılan, işini yapamayan bir biyomedikal mühendisim.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu kurum ve kuruluşlarda biyomedikal mühendislerinin istihdam ihtiyacı ve etkinlik raporları pek çok kez hazırlandı.

27.07.2011 tarih ve 24472 sayılı ve 22.02.2002 tarih ve 24708 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan kararlar gereğince her 200 yatak başına sağlık kuruluşlarında 1 adet biyomedikal mühendisi isthidamı kuralı getirilmiş olmasına rağmen o tarihlerden bugüne istihdam oranı, mezun sayısı oranına göre oldukça düşüktür.

Gazetede yayınlanan kararlar doğrultusunda açılan yükseköğretim kurumlarından her yıl binlerce mezun verilmekte ve bu genç beyinler/mezunlar ciddi manada istihdam sorunu yaşamaktadır.

Öyle ki 2018 yılında mevcut işsizlik oranının artması ile hat safhaya çıkmış, yapılan merkezi atamalarda "0" kadro verilmiştir.

2018 yılında KPSS sınavında en yüksek ortalamalardan birine sahip olan biz biyomedikal mühendislerini piyasada yok olma tehlikesi/korkusu sarmıştır. Biyomedikal Mühendisinin meslek tanımı, bulunduğu kuruluşta yer alan medikal cihazların temini ve bu esnada yapılacak sözleşmelerin en optimum şekilde hazırlanmasını, cihazların periyodik bakımının ya da olası arızalarda onarımının ve garanti çerçevesinde ise ücretsiz üretici firma tarafından onarımının yaptırılmasını, kurumda bulunan medikal cihazların envanterinin çıkarılmasını.... vb yapmak/ uygulamaya koymak ve takip etmektir.

Ayrıca sağlık sektöründe en büyük harcama payını medikal cihazlar almaktadır. Böyle büyük harcamaların yapıldığı bir alanda biz biyomedikal mühendisleri, eğer istihdam edilirsek bize ödenecek meblağların, sektörde oluşturacağımız tasarruflar sayesinde kat be kat geri dönüşümünü sağlayabilmekteyiz. Yöneticilerimiz/bakanlarımız, ileriye dönük ekonomi hedeflerimiz çerçevesinde sağlık sektöründe "Yerli ve Milli Ekol" benimseyebilmek adına başlattıkları çalışmalarda, biyomedikal mühendislerinin önemi açıkça görülmektedir.

Buna yönelik yapılacak olan atamalarda gerek kadro, gerek sözleşme usulünce Biyomedikal Mühendislerinin istihdam edilmesini talep ediyoruz fakat kendi görev alanımızı ilgilendiren şeyler başka bölüm mezunları tarafından yapılıyor ve biz bölüm olarak görmezden geliniyoruz.bize yapilan geri dönüşler bu bölüme  gerek duyulmadigi yonunde ancak her gecen sene farkli universitelerde bu bolum aciliyor ve işsiz  mezun sayisi gittikce artiyor.

Biyomedikal mühendisleri olarak mağduruz bize bu konuda yardımcı olabilirmisiniz sesimize ses olursanız çok  seviniriz teşekkürler.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)