adscode
adscode

Erken Kayıt Hayal Oldu!

Turizmdeki erken rezervasyon gibi özel okullarda da erken kayıt sistemi tam da oturmaya başlamıştı ki korona ile birlikte her şey yerle bir oldu. Erken kayıtta veliler avantaj elde ediyor, okul sahipleri de önlerini daha net görebiliyorlardı. Şu anda sektörün tüm paydaşları sıkıntılı durumda!..

aguclu@milliyet.com.tr




 

 

Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir tabloyu hiç kimse beklemediği için herkes hazırlıksız yakalandı. Bir yılda her şey normale döner diye beklendi ama ertesi yıla sarktı!..

 

Önümüzdeki dönemin nasıl şekilleneceği konusunda ise ne söylense boş! Çünkü tek noktadan yöneltilen ya da sana, bana, bize bağlı bir süreç söz konusu değil.

Tam yavaşladı derken yeniden hızlanıyor, aşı ile biter derken başka sıkıntılar ortaya çıkıyor…

 

İşte bu yüzden olsa gerek, bırakın erken kayıtı, normal kayıtlardan bile vazgeçme noktasına gelen veli sayısı, her geçen gün artıyor.

 

Bu noktaya gelinmesinde, uzaktan eğitimin sıkıcı ve verimsiz hale gelmesinin de çok önemli bir rolü var. Üstüne üstlük bir de özel okul sahiplerinin ücretlendirme konusunda çok katı davranmaları, bu kurumlara karşı olan ilgi ve alakayı daha da zayıflattı. Nakillerin durdurulması gibi dayatmalar da tuzu biberi oldu!..

 

Erken kayıtlar, özel öğretim kurumlarının can simidiydi. Bir sonraki öğretim yılına çok daha güvenle yol almalarını sağlıyordu. Yüksek faizli kredi kullanacaklarına, o avantajı velilere sağlıyor ve her iki taraf da mutlu oluyordu.  Zınk diye kesilmesi, velileri olmasa da kurumları çok zorladı. Görünen o ki zorlamaya daha uzun süre devam edecek..

 

Peki ne yapılması gerekiyor?

 

Karşıya geçip, olup bitenleri seyredip, “ölen ölür, kalan sağlar bizimdir”  ya da “kazandıklarında bizimle mi paylaşıyorlardı, ne halleri varsa görsünler” mantığı ile hareket etmek, yanlışların en büyüğü olur!

 

Her bir ayrı bir milli servet ve kapanmaları demek, devletin üzerindeki eğitim yükünün daha da ağırlaşması anlamına gelir! Bu da sorunları daha da artırmanın ötesinde bir işe yaramaz!..

 

Devlet hemen her sektörü destekledi, desteklemeye de devam ediyor.

Hiç zaman kaybetmeden eğitime de el uzatmalı ve bugüne kadar yaptıklarıyla, desteği hak edenlere gerekli ilgiyi göstermelidir…

 

“Devletin gücü varsa, önce kendi okullarınının durumunu düzeltsin” diye özel öğretim kurumlarına desteğe şiddetle karşı çıkanlar var. Evet, bazıları bunu fazlasıyla hak ediyor var ama pire için yorgan yakılmaz!..

 

Eğitim sektörü, özeliyle devletiyle, anaokuluyla üniversitesiyle, kurslarıyla halk eğitim merkezleriyle, öğretmenleriyle diğer çalışanlarıyla, velisiyle okul sahipleriyle 50 milyonluk büyük bir aile, bir yerde sorun olursa, tüm aileyi etkiler. Bunu sakın unutmayalım...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)