adscode
adscode

Eyvah, Eyvah! “Gençlerin Akıl Sağlığı Risk Altında”

Bizim gençler zorda diye düşünüyorduk ama görünen o ki, dünya gençliği de farklı değilmiş? İngilizcenin konuşulduğu ülkelerde yürütülen geniş çaplı bir araştırma, yeni Kovid-19 nedeniyle genç nüfusun neredeyse yarısının akıl sağlığı yönünden risk altında olduğunu ortaya koydu…

aguclu@milliyet.com.tr




 

 

Dünyanın neresinde olursanız olun, gençlerin üzerinde öylesine çok yönlü ve çok yoğun bir baskı var ki, akıl sağlıklarının riske girmemesi mucize olurdu!

 

En öneml sorunları eğitim, işsizlik ve iletişimsizlik. Bunlara, bir de diğer sorunlar eklendiğinde, tahammül sınırları artık dikiş tutmuyor!..

 

İki Kat Arttı!..

 

Dünya nüfusunun akıl sağlığını değerlendirmek için hazırlanan Akıl Sağlığı Dünya Raporunda, İngilizce konuşan 8 ülke ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Hindistan ve Singapur'dan 49 bin kişinin verileri incelendi.
ABD'deki Sapien Labs tarafından yürütülen bir girişim olan Mental Health Million Project'in Akıl Sağlığı Dünya Raporu'nun sonuçları, "toplumsal akıl sağlığı riskine" işaret ediyor.
Çalışma, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) halihazırda karşılaşılan zorlukları daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu.
İngilizce konuşulan ülkelerdeki, yaşları 18 ila 24 olan gençlerin neredeyse yarısının, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi akıl sağlığı rahatsızlıklarıyla karşı karşıya olduğu vurgulanan raporda, Kovid-19 salgınının işleri daha da kötüleştirdiğinin altı çizildi.
Yaşları 18 ila 24 olan genç nüfusun yüzde 44'ünün klinik düzeyde risk altında olduğuna işaret edilen raporda, salgın nedeniyle ruh sağlığı bozulanların daha çok gençler ve kadınlar olduğu belirtildi.
Raporda klinik düzeyde akıl sağlığı riski taşıyanların 2019'daki yüzde 14'lük oranının, 2020'de yüzde 26'ya yükseldiği vurgulandı.
Katılımcıların yüzde 57'sinin sosyo-ekonomik ya da sağlık problemleri yaşadığı ifade edilen raporda, iyi uyku, sosyal etkileşim ve egzersizin akıl sağlığına büyük katkısı olduğu kaydedildi.
Raporda, sosyal ve ekonomik politika taslağı hazırlanırken ruh sağlığına ilişkin toplum temelli araştırmaların dikkate alınması ve akıl sağlığı rahatsızlıklarıyla nasıl en iyi şekilde başa çıkılacağı konusuna daha fazla dikkat çekilmesi gerektiği kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ağustos 2020'de yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) neden olduğu kaygı ve korkunun, milyonlarca insanın akıl sağlığını olumsuz etkilediğini belirtmişti.
Ghebreyesus, ruh sağlığıyla ilgili hizmet veren sağlık kuruluşlarının bazılarının, Kovid-19 hastalarının tedavilerinin yapılması için kapatıldığını belirterek, "Akıl sağlığı zaten dünya çapında ihmal edilen bir sağlık sorunuydu. 1 milyara yakın insan, ruhsal bir bozuklukla yaşıyor. Her yıl 3 milyon kişi aşırı alkol kullanımından ölüyor. Her 40 saniyede bir kişi de intihar ediyor." diye konuşmuştu.(AA)

 

Sosyoloji Bilim Kurulu

 

Korona nedeniyle, sadece dünya düzeni altüst olmadı, akıl sağlığımız gibi sosyolojik dengeler de içinden çıkılamaz hale geldi..

İşte bu yüzden tıpkı Sağlık Bilim Kurulu gibi bir de, Sosyoloji ve Psikoloji Bilim Kurulu kurulmalı ve pandeminin yarattığı etkiler enine boyuna incelenerek, yapılması gerekenler acilen yerine getirilmelidir.

Geç kalırsak ne mi olur?

Bozulan sadece gençlerin akıl sağlığı olmaz!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?