adscode
adscode

Fakülteler Arası Puan Uçurumu TBMM'de!

Fakülteler arası puan farklılığı, nihayet Meclis gündemine geldi. TBMM Başkan Vekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, aynı eğitimi veren bölümler arasındaki puan makasının, bu kadar açılmasının gerekçelerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu. Cevapları, biz de merakla bekliyoruz!..

aguclu@milliyet.com.tr




 

Fakülteler arası puan uçurumu, sadece devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında yok.

Devlet üniversitelerinin aynı kentteki, aynı eğitimi veren fakülteleri arasında da yüzbinlerce kişiyi geride bırakan puan farklılıkları söz konusu.

Bu çelişkiye rağmen, sonuçta, aynı diplomayı alıp, aynı mesleği icra edebiliyorlar.

Benzer durum bir çok ülkede çar ama onlar kamuya dönük alanda çalışan ve imza yetkisi bulunan meslek erbabının, nereden mezun olduğundan çok, bu meslekteki yeterliliğine bakıyor.

Örneğin mühendisler, 5 yılda bir bu sınava girip, çağın gerisinde kaldılar mı, kalmadılar mı, her defasında yeni bir sınava giriyorlar.

Yeterlilik sınavının zamanı bizde de geldi de, geçiyor.

İşte Levent Gök'ün cevaplanmasını istediği sorular ve ön giriş yazısı:

Yükseköğretim Kurulu(YÖK) Atlas verilerine göre üniversitede aynı bölümlerde eğitim gören öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) puanları arasında büyük farklar bulunmaktadır. 

Sözü geçen verilere göre aynı bölüme girmeye hak kazanan öğrenciler arasındaki puan farkı 234’e kadar yükselmekte, moleküler biyoloji, bilgisayar mühendisliği ve hukuk gibi yüksek puanlarla öğrenci alan bölümlerde dahi puan farkları 190’dan fazladır. 

YKS tam puanının 500 olduğu dikkate alındığında 200 puanlık farkın ne kadar büyük bir uçurum olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Ülkemizdeki yükseköğretim kalitesinin okullara göre büyük farklılıklar gösterdiği yeniden gözlemlenmekte, bütün eksikliklerine rağmen açılan çok sayıda üniversitenin eğitim çıtasını düşürdüğü anlaşılmaktadır. 

Üniversite diploması verme kurumları olarak görev yapan okulların ivedilikle fiziksel eksikliklerinin giderilmesi, bölümlerin her unvandan akademisyen ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. 

Türkiye’de aynı eğitim seviyesinde görünen kişilerde dahi eğitim uçurumu bulunmakta, yükseköğretimde yaşanan deformasyon ekonomik ve sosyal hayatı derinden etkilemektedir. Konuya ilişkin verdiğim soru önergesi değerlendirmeniz dileğiyle ektedir. 

 

        Bu bilgiler ışığında:

  1. 2002 – 2019 döneminde üniversitelerde aynı bölümlerde eğitim gören öğrencilerin üniversite giriş sınavlarında aldıkları en yüksek ve en düşük puanları yıllık temelde açıklar mısınız?

 

  1. 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında bütün bölümlerinin öğrenci alım puan ortalamalarına göre üniversite sıralamalarını açıklar mısınız? 

 

  1. 2019 yılında bütün bölümlerinin öğrenci alım puan ortalaması en yüksek olan 10 üniversite ile en düşük olan 10 üniversitede bulunan profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi sayılarını açıklar mısınız?

 

  1. Üniversitede aynı bölümlerde eğitim görmeye hak kazanan öğrenciler arasında puan farklarının bu denli yüksek olmasının sebepleri nelerdir?

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?