adscode
adscode

Felsefesiz eğitim olmaz

Felsefeyi müfredattan aldırmanın kişiye, devlete, yetişmiş insan gücüne katkısı ne oldu?

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitim tarihi Felsefe ile başlar. Tıpkı temel bilimler gibi Felsefe de eğitim ve öğretimin olmazsa olmazıdır. Düşünmeyi, sormayı, sorgulamayı, detayları yakalamayı, görülmeyeni görmeyi, farkındalıkları onunla yakalar, beynimizin sınırlarını onunla zorlarız. 

Peki o zaman neden kaldırıldı?.. 

Felsefeyi müfredattan aldırmanın kişiye, devlete, yetişmiş insan gücüne katkısı ne oldu? 

“Felsefe yapma, biz dikalasını biliriz” söylemini çok severiz ama içini doldurmaya geldi mi 300, 500 kelimenin ötesine geçemez, üç dakika sonra tekrara düşeriz. 

Müfredat programlarında Felsefe Grubu dersleri mini minnacık oranlarda olsa da var gibi ama Filsefe’nin kendisi yok sayılmaya devam ediyor. 

MEB ve YÖK artık bu yanlıştan vazgeçmeli!.. 

Neden Olmalı? 

Felsefesiz bir gelecek öngörülemez. Çünkü felsefesi olmayan hiç ama hiçbir şey kalıcı olamaz. Cehaletin yayılmacılığı onunla önlenir, aklını başkalarına kiraya verme onunla son bulur. 

İşte bu yüzden gelin onların sesine kulak verelim: 

“Felsefe grubu öğretmenleri olarak gün geçtikçe mağduriyetimiz daha çok artmaktadır. 

Ders saatlerimizin yetersizliği, felsefeye gereken önemin verilmemesi ve felsefe dışındaki felsefe grubu derslerinin (sosyoloji,psikoloji,mantık) zorunlu ders olmaması, biz felsefe grubu öğretmenlerini norm fazlası olma durumuna itmekte ve atanmamızda engeller oluşturmaktadır. 

İsteklerimiz: 

1) Felsefe Grubu dersleri (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) 9. sınıftan itibaren zorunlu olmalıdır. Seçmeli dersler kategorisinden çıkarılmalıdır. Çünkü doğru düşünme sanatı olarak tanımlanan mantık biliminin düşünce ve medeniyet dünyamızda sahip olduğu önemi ve düşünme ve karar verme süreçlerinde gençlerimize sağlayacağı katkı göz ardı edilmemelidir. Buna ek olarak yaşadığımız bu süreçte sosyoloji ve psikoloji bilimlerinin de ne kadar gerekli olduğu görülmektedir. Sağlıklı düşünen, aile kavramının bilincine varan, analitik ve çok yönlü düşünmeyi sağlayan ve ruhsal açıdan dirayetli bir toplumun oluşması açısından bu dersler büyük önem teşkil etmektedir. 

2) Çocuklara felsefe eğitimi ilkokuldan itibaren başlatılarak sağlıklı sosyal gelişimin, muhakeme

yeteneğinin artmasına katkı sağlanmalıdır. 

3) Tüm ÖSYM sınavlarında felsefe grubu derslerine atıf yapılarak sorular hazırlanıyor. Özellikle doğru düşünme yeteneğinin geliştirilmesi açısından mantık dersinin önemi her şekilde görülmektedir. Bunun için zorunlu ders kapsamına dahil edilmelidir. 

4) Diğer bütün bilimlerin felsefeden doğduğu unutulmamalı, felsefeye hak ettiği değer verilmelidir. 

Felsefe grubu öğretmenleri olarak verdiğimiz bu haklı mücadeleye kayıtsız kalınmamasını diliyor, bu denli değerli bir branşın artık hak ettiği yerlere gelmesini istiyoruz. 

Destekleriniz için teşekkürlerimizi sunarız…”


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)