adscode
adscode

Geçmişe ve Geleceğe Yönelik, Çok Önemli Tespitler!

20’li yıllar, eğitimde fabrika ayarlarına dönüş yılları olmalı. Son 70 yılda, ne yapıldıysa daha iyisi olmadı. Zor bir yıl hatta zor bir 10 yıl geride kaldı. 20’li yıllar, umut verici. Beklentiler de yüksek, azim ve kararlılık da. Eminiz ki, gelecek 10 yıl, giden 10 yıldan daha güzel olacak! Geleceğe yönelik çok önemli işaretler var! Güne de, yıla da, 20’li yıllara da keyifle başlayın, keyifle geçsin...

aguclu@milliyet.com.tr




 

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan "2019'da Eğitim ve Sosyal Politikalar" raporunda, 2018-2019 eğitim öğretim yılında ilkokulda okullaşma oranı en yüksek illerin sırasıyla Şanlıurfa, Diyarbakır ve Ağrı, ortaöğretimde ise Bolu, Rize ve Isparta olduğu belirtildi.

Doğu ve Güneydoğu illerimiz, okullaşma oranlarıyla, eğitimde hep geride kalırdı, şimdi ilk üç sırayı paylaşmaları gerçekten çok sevindirici.

 

Raporda önemli tespitler var var.

“Eğitimde önceliklerin belirlenip mali ve insan kaynaklarının etkin ve verimli kullanılarak yönetilmesi artık çok daha önemli." değerlendirmesine yer verildi.

 

Rapora göre, ilkokul düzeyinde 2018-2019 eğitim öğretim yılı net okullaşma oranları kızlarda yüzde 92,8, erkeklerde yüzde 91,8 oldu.
Toplam okullaşma oranı, yüzde 91,9 olarak kayıtlara geçti.

 

Net okullaşma oranları en yüksek iller sırasıyla Şanlıurfa (yüzde 94,26), Diyarbakır (yüzde 94,2) ve Ağrı (yüzde 94,1), en düşük kentler ise Gümüşhane (yüzde 67,7), Çankırı (yüzde 76,3) ve Tokat (yüzde 85,4) olarak belirlendi.

Ortaöğretim kademesinde net okullaşma oranı yüzde 84,2 oldu. Ortaöğretimde en yüksek okullaşma oranına sahip iller Bolu (yüzde 100), Rize (yüzde 98,6), Isparta (yüzde 98,4), en düşük orana sahip kentler de Muş (yüzde 53,5), Ağrı (yüzde 56,4) ve Şanlıurfa (yüzde 61,7) şeklinde sıralandı.

Ortaöğretim kademesinde kızlarda net okullaşma oranı yüzde 83,9, erkeklerde ise 84,5 olarak kayıtlara geçti.

Ortaöğretimdeki öğrencilerin yüzde 32'si mesleki eğitimde!

Raporda, ortaöğretim kademesinde eğitim öğretime devam eden 5 milyon 649 bin 594 öğrencinin 1 milyon 793 bin 391'inin (yüzde 32'si) mesleki ve teknik eğitim aldığı ifade edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca 9'uncu sınıflardan başlayarak 2020-2021'de kademeli uygulanacak yeni ortaöğretim tasarımıyla belirlenen finansal matematik, yapay zeka gibi derslerle çocukların geleceğe daha iyi hazırlanmaları ve daha rekabetçi olmalarının amaçlandığına işaret edilen raporda, sanat ve teknoloji ağırlıklı dersler grubunun da öğrencilerin sanat zevkini ve yaratıcılığını geliştirmeyi hedeflediği belirtildi.

"Yeni ortaöğretim tasarımının getirdiği köklü reformun aşağıdan yukarıya yani erken çocukluktan liseye doğru başlaması çok daha sıhhatlidir." ifadeleri kullanılan raporda, MEB'in eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması, eğitimin yönetimi, öğretmenlerin ek ders gelirlerinin düzenlenmesi, öğretmen niteliklerinin geliştirilmesi gibi alanlarda bu tasarım doğrultusunda somut adımlar atmasının muhtemel olduğu kaydedildi.

 

Ayrıntılar ve çelişkiler?

 

Raporda çarpıcı tespitler var. Satır aralarındaki, dikkat çekici çelişkiler ise ilginç olmanın ötesinde kafa karıştırıcı! İşte onlardan bazıları:

 

. Ağrı, ilkokullarda okullaşma oranlarında ilk 3’te yer alırken, nasıl ve niye ortaöğretimde son 3 sıraya düştü!

 

. Mesleki öğretim genel öğretim oranı, gelişmiş ülkelerde olduğu ve yıllardır söylendiği gibi yüzde 65/35 dağılımında olması gerekirken niye tam tersi durumda?

 

. Yeni ortaöğretim tasarımından haberi olan var mı? Yeni bir yap-boz. Pilot olarak uygulanmadan hayata geçirilmesi akla bile getirilmemeli! Ortada ne müfredat var, ne kitap ne de öğretmen eğitimi!..

 

. Yapay Zeka, Finansal Matematik derslerini kim verecek, sanat ve teknoloji ağırlıklı uygulamalı derslerin yapılacağı atölyeler kaç okulda var?..

 

. En önemlisi de, 12 yıllık zorunlu eğitim olmasına rağmen, ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki bu kadar fire niye? Adı üstünde zorunlu eğitim!..

 

. Eğitime ve özellikle de yüksek öğretime Tokatlılar damga vururken, Tokat gibi muhteşem bir tarihe sahip olan bir kentimiz nasıl oluyor da ilköğretim okullaşma oranlarında son üçte yer alıyor?..

 

. Eğitimde yeniden yapılanma, tabandan tavana olması gerekirken, bina yıkıldı yıkılacak sinyalleri verirken, işe çatıdan başlanması, anlaşılır gibi değil!

 

Sonuç olarak, tespitler kadar gerekçeler de çok önemli. Onları ortadan kaldırmadan sorunları çözüm kavuşturmalıyız.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)