adscode
adscode

Geleceğin Liseleri?

Korona ile birlikte meslek liselerinin hatırlanır gibi olması sevindirici. Peki bu kadarı yeter mi? Daha da önemlisi, katma değeri yüksek ürünler üreten yeni bir model oluşturabilecek miyiz? Açılan bölümlere ve üniversiteye girişteki koşullara bakıyoruz değişen hiç bir şey yok? Öğrenci ve velilerin ilgisini çekmeleri bu yüzden, çok zor!..

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitimi yapılan meslek çeşitliliğimiz, Batı'daki ülkelerin onda biri kadar.
İnsan gücü planlaması yapılmadığı için yüzbinlerce hatta milyonlarca fazlası olan alanlara hala öğrenci alıyor, mezun ediyor ve işsizler kervanına katıyoruz...

Meslek liseleri balonunu şişirenlerin söylemlerine, yaptıklarına bakıyorum yeni olan hiç bir şey yok.
Oysa, önümüzdeki, 25, 30 yıl içerisinde, bugün var olan mesleklerden yüzde 70'nin yok olacağını, sağır sultan bile duydu ama MEB, YÖK ve üniversiteler hala duymadı!

Geleceğin meslekleri, bugünkünden çok daha farklı olacak. Korana döneminde, bunu çok daha net gördük.

Çalışma koşullarından hizmet sektörüne kadar hemen her şey dijitalleşecek ve uzaktan yapılacak.
Peki, MEB ve YÖK bu konuda bir transformasyon içerisinde mi?
Yatırım yapılmadan, değişim gerçekleşmeden, yeni çağa, yeni mesleklere, yeni açılımlara, nasıl hazır hale geleceğiz?..

Maske dikmek elbette çok önemli ve böylesi dönemde meslek liselerine müthiş bir farkındalık yarattı. İyi de, korona etkisi geçince ne olacak?..

Üretime yönelik insan yetiştirmek, sadece meslek liselerinin değil, tüm eğitim kurumlarımız için temel argümanı olmalıdır.

 Üretelim de ne üretirsek üretelim değil, katma değeri yüksek kaliteli, inovatif ürünler üretelim. Bu konuda hep birlikte çaba sarf edelim...

Sınav odaklı eğitime devam edip, at yarışı yetiştirecek yeni liseler istedikçe, meslek liseleri gelişmez.
Veliler olarak bizler de meslek liselerinin önemine inanmalıyız ki, YÖK ve MEB gerekli önlemleri alsın. Yoksa bu konuda arpa boyu yol almamız, mümkün olmayabilir...

Meslek erbabı olup üretime katkıda bulunmak bir gönül işidir, bir memleket sevdasıdır. Ülkesini en çok seven, en çok üretendir.
Üretmeden ülke kalkınmaz, katma değeri ürün geliştirmeden de refah yükselemez, ne olur bunu artık kafalarımıza kazıyalım...

Tüketerek değil, üreterek büyüyelim. Gücümüze güç katalım. Bunu kendimiz için yapamadıysak, çocuklarımız için yapalım. Dünya artık, diplomalara değil, yetkinliklerinize bakıyor.

Geleceğin öğretim kurumları, yarış atı yetiştirenler değil, üretmeyi yaşam biçimi haline getiren okullar olacaktır.
Ne olur artık bunu görelim...
Eğer üretmezsek, bırakın diğer tüm ayrıntıları aç kalırız, aç!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)