adscode
adscode

Hafta Sonu Sınav Var!

Liselere Giriş Sınavı LGS için geri sayım başladı. 1 Haziran’da bir milyon aday, daha iyi bir gelecek için yarışacak. Peki ne kadarı sevincek? Çok azı! Ama en iyi okul yoktur, en iyi öğrenci vardır, su akar yolunu bulur misali, onlar istedikleri okullara giremeseler bile en iyi geleceği yakalayabilirler..

aguclu@milliyet.com.tr




Bir milyona yakın öğrenci, LGS'de elde ettikleri puana göre, fen ve anadolu liselerine ya da özel Türk ve yabancı okullardan birine girmek için yarışacak.

Peki ne kadarı sevinecek? Her 10 öğrenciden sadece birisi. Diğerleri ise en çok istedikleri okullardan daha çok buldukları okulla yetinecek.

Peki hangi lise gurubuna ne kadar öğrenci alınacak?

521 mesleki ve teknik okula 24 bin 180, 330 imam hatip lisesine 28 bin 230, 310 fen lisesine 34 bin 590, 266 anadolu lisesine 42 bin 100, 90 sosyal bilimler lisesine 9 bin 420 kontenjan ayrılmış durumda ve bu kontenjanlar, artı ve eksi yönde biraz değişebilir. Çünkü her yıl öyle oluyor.

Sınav kazanamayan öğrencilere gelince, onlar için yine ikamete ve mezuniyet notuna dayalı bir sistem öngörülüyor.

Her ne kadar, herkes, evine en yakın okullardan istediğine girecek denilse de, bunun böyle olmadığı, geçtiğimiz yıllarda çok net anlaşıldı. Görünen o ki, bu yıl yine pek çok veli, mali olanakları çerçevesinde özel okul arayışı içine girecek...

Ha, bu arada dershaneden dönüşme, temel liselerin, bu yıl kapanacakları söyleniyordu ama hala net bir açıklama var mı yok mu belli değil. Örneğin, bu yıl öğrenci alacaklar mı?..

 

 

Neye göre tercih?

 

İyi bir lise, iyi bir üniversite demek olacağı için, hemen her öğrenci, girebileceği en iyi liseye girmek istiyor.

Peki en iyi lise mi yoksa en doğru lise mi?

İşte bu noktada, popüler olandan daha çok sizi hedeflerinize ulaştıracak en doğru liseyi bulmak sanki çok daha önemli.

İddialı üniversiteler ve iddialı meslekler peşinde koşanların adresleri belli. Ya fen ve sosyal bilimler liseleri ya da iddialı anadolu liseleri veya kolejler.

Üniversite yerine, bir an önce hayata atılmayı düşünenler ise şansını meslek liselerinde deneyecek.

Zorunlu temel eğitim 12 yıla çıktığı için liseye gitmeyeceğim diye yan çizmek yok.

Hiçbir liseye puanı yetmeyen ya da uzaktan lise eğitimi almak isteyenler de açık liseye kayıt yaptıracak...

Peki, en doğru lise hangisi?

En iyi geleceği hangisi sağlıyor?

Yüz binlerce ailenin yaz boyunca cevabını arayacağı en önemli soru bu olacak. Çünkü kayıt dönemlerinin biri bitecek, diğeri başlayacak.

 

Son günlerde kendinizi fazla zorlamayın, paniklemeyin ve sakın hasta olmayın. Sonuçta sınavı kazanmamak dünyanın sonu değil ama alabileceğiniz en iyi puanı almak için elinizden gelen çabayı gösterin.

Önümüzdeki bir kaç gün, geçen yılın sorularını tek tek irdeleyerek MEB’in soru sorma mantığını yakalamaya çalışın, sonuçta, aynı mantıkla sorular hazırlanacak. Bu mantığı yakaladığınızda, çok önemli kazanımlarınız olabilir. Örneğin, soruları bir defa okuyup anlamanızda, örneğin sonuca çok daha kolay ulaşmanızda…

Aklınıza takılan sorular olduğunda bize yazın..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?