adscode
adscode

Herkesin Bir Üst Sınıf Geçmesi, İyi mi Oldu, Kötü mü?

Okulların, 1 Haziran'da açılıp açılmamasına yönelik değerlendirmeler sürerken, ortaya, çok çarpıcı bir tartışma konusu daha çıktı. 6, 7 zayıfı olan öğrenciler, not ortalaması ile zaten bir üst sınıfa geçebiliyorlardı! Yeni duruma göre, zayıf olan her dersten sorumluluk sınavına mı girecekler yoksa not ortalaması tutuyorsa, muaf mı olacaklar?..

aguclu@milliyet.com.tr




Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bu yüzden bazen hızlı kararlar kararlar alınabiliyor. Bu, her zaman her yerde olabilir ama hata yapıldığı anlaşıldığı anda vazgeçmek gerekir. Çünkü hatada ısrar yeni hatalar doğurabiliyor...

Örneğin, 1 Haziran'da okulların açılma arzusu, moral açıdan önemliydi ama biraz derinlemesine düşününce, yaratacağı risk, kazanımlarından çok daha fazla olabilir. Bu yüzden yeniden düşünmekte yarar var.

Gelelim, sınıf geçme konusuna ama önce şu mesajı bir okuyalım:

"Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, yaptığı açıklamada öğrencilerin sorumlu olarak bir üst sınıfa geçeceğini soyledi. Zaten mevcut sistemde not ortalamasi 50'yi geçiyorsa edebiyat hariç 4, 5 zayıfta da olsa geçebilirken, şimdi bu şartlarda sorumlu geçme zorunluluğu  konması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?


Bu öğrenciler normal şartlarda okula gidip ikinci dönem zayıf bile getirse ortalamayı tutturursa geçebilecekken hem bu şansını kullanamıyor hem de sorumlu tutuluyor bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz sizin fikirleriniz cok kiymetli nazarımızda..."

Neresinden bakarsanız bakın, enteresan bir durum.
Duruma dikkat çeken okurumuzun söyledikleri de doğru, MEB'in aldığı karar da isabetli.
Yukarıdaki görüşler doğru, çünkü yönetmelikler bu yönde. Bugünkü sistemde, sınıfta kalmak zor ötesi bir durumdu ama olağanüstü bir süreç söz konusu. Yönetmelikler, eğitim süreci tümüyle tamamlansaydı, geçerliydi ama okula gidilen süre o kadar az ki, bu yüzden MEB, yeni kurallar koyabilir...

Bir de, bizdeki genel alışkanlık, ilk yarı yatıp, ikinci yarı zayıfları düzeltmek şeklindeydi, öngörülemeyen bu gelişmelerin faturası, bu kadar ağır mı olmalı o da tartışılabilir...

Çok daha önemlisi, ciddi anlamda bir telafi eğitimi yapılmadan, öğrencileri sorumluluk sınavlarına zorlamak ne kadar adil olur? Yine aynı şekilde, kolay sorularla herkesin sınıf geçmesini sağlamak, okulu ve derslerini ciddiye alan öğrenci ve öğretmenlerin motivasyonunu bozmaz mı?

Zor bir konu. Umarız, üzerinde yeterince çalışılır ve en doğru karar alınır!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)