adscode
adscode

Hukuk Fakültelerine Baraj?..

Hukuk fakültelerine baraj konusu, yıllardır konuşuluyor ama arkası gelmiyordu. Görünen o ki, artık finale gelindi. Bu konuyu, geçenlerde YÖK'ten dinlemiştim, şimdi de TBB Başkanı Metin Feyzioğlu dile getirdi.

aguclu@milliyet.com.tr




Ayrıntıları, önümüzdeki ay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklaması bekleniyor...

 
YÖK söylemleri ile Feyzioğlu'nun söylemleri birbiriyle örtüşüyor.
Daha da önemlisi YÖK, Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı belki de ilk kez böylesine önemli bir konuda, ortak görüşü paylaşıyor, ortak heyecan duyuyor.
Peki, artıları eksileri ne olur?
Mesleki erezyona önleyecek ve kalite getirecektir. Bu kesin.
Yani masanın mesleki kariyer ve devlet tarafından oturanlar memnun ama öğrenciler açısından baktığınızda sıkıntı yaratacağı kesin!
Neden?
Çünkü, hukuk eğitimi adeta dile vurmuştu. Devam zorunluluğu ortadan kalkmış, hukuk fakültelerinde dekan atayacak hukukçu öğretim üyesi kalmamış daha da vahimi, kontenjanlar, ülke ihtiyaçlarının çok ötesinde  şişirilmişti!..
Kolay giriliyor, kolay mezun olunuyordu...
 
Yani sınavın bir amacı kaliteyi ve etik değerleri öne çıkartmaksa, sanki, bir diğer amacı eleme olacak.
Bir anlamda, ne kadar hakim, savcı, noter ya da avukata ihtiyaç varsa o kadarının önü açılacak!
Bu durum, Batılı ülkelerin tamamında böyle. Hukuk fakültesini bitiren herkes bizdeki gibi pat diye avukat, hakim, savcı, noter olamıyor.
Paris ya da New York Baro sınavları, hukuk fakültesini bitirmekten daha güç diyenler var.
Hazır yeri gelmişken sormak gerek, avukatlar İçin de benzer bir sınav düşünülüyor mu?
Düşünülüyorsa, halen bu görevi sürdüren avkatlar da bu sınav girecek mi?
Benzeri bir uygulama mühendisler için düşünülmüş ama eski mühendislerin de sınava girmeleri konuşulmaya başlanınca vazgeçilmişti. 
Umarız yine öyle olmaz.
Tabi aynı şekilde, mevcut Hakim, Savcı ve Noterler bu sınava neden  girmiyor diyenler de olacaktır...
Hele bir detayları açıklansın, bakalım daha neler konuşulacak?..
 
TBB Memnun
 
 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Yıllardır avukatlık sınavı peşindeydik. Avukatlık sınavı olmayacak ama başka bir şey olacak. Hukuk fakültesini bitirenlerden avukat, hakim, savcı veya noter adaylığına başvuracak olanların, bu mesleklere girişte aşmaları gereken bir baraj sınavı geliyor." dedi.

Feyzioğlu, Samsun Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşide, genç avukatlara mesleki tecrübelerini anlattı.

Vicdani kanaat, ikna olma, şüphe, akıl yürütme, muhakeme, yargılama gibi kavramların yargıdaki önemine değinen Metin Feyzioğlu, "Her hakimin kendi muhakeme usulü olmaz. En çok rahatsız olduğumuz hususlardan biridir. Her hakimin mahkemesinde, 'Bu bana daha doğru geliyor' diye kendi usulünü uygulaması olamaz." diye konuştu.

Kimsenin keyfi bir tutumla karar veremeyeceğine işaret eden Feyzioğlu, avukat, hakim ve savcının, varlığının sebebinin farkında olması ve görevini en iyi şekilde yapması gerektiğini aktardı.

Hukuk fakültesi mezunlarını "rütbeli polisliğe" yönlendirecek proje

Metin Feyzioğlu, Adalet Bakanlığı ile çok ciddi ve güzel bir yargı reformu çalışması içinde olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Umut ediyorum nisan ayında Sayın Bakan tüm ayrıntılarını açıklayacak. Avukatlıktan gelen, adliye koridorlarında avukatlık yapmış bir Bakan ile bunca yıldan sonra çalışabildiğim için çok mutluyum. Birbirimizi anlayabiliyoruz ve çözüm de getirebiliyoruz. Yıllardır avukatlık sınavı peşindeydik. Avukatlık sınavı olmayacak ama başka bir şey olacak. Hukuk fakültesini bitirenlerden avukat, hakim, savcı veya noter adaylığına başvuracak olanların, bu mesleklere girişte aşmaları gereken bir baraj sınavı geliyor. Baraj muhtemelen 70 olacak."

Sınavı geçen kalitede öğrenci yetiştirmeyen hukuk fakültelerinin kontenjanını doldurmaması gerektiğini belirten Feyzioğlu, şunları kaydetti:

"Sınava girmeyen veya sınavı geçemeyenlere de elbette iş bulmak lazım. Yıllarca polis akademisi öğrencilerine hukuk dersi vermeye çalıştık. Başarılı olamadık, çünkü dünyaya bakış açımız farklı. Dünya bunun yolunu bulmuş. Hukuk fakültesi mezunlarını rütbeli polisliğe yönlendiriyor. Gerçekten çözüm oluyor. İlk adımdan itibaren hukuk kurallarını hukukçu gibi bilen bir kişinin iyi bir polislik eğitimi almasından söz ediyorum. Buna Adalet Bakanımız son derece sıcak bakıyor. Bildiğim kadarıyla İçişleri Bakanımız da çok sıcak bakıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da sıcak bakarsa, bu işin Avrupa'ya parmak ısırtacak bir proje olarak gelişmesini sağlamak da bizim görevimiz olmalı. Orta vadede ise tüm avukat, hakim ve savcıların Fransa'da olduğu gibi yüksek lisans zorunluluğuna tabi tutulması, Almanya'daki gibi iki devlet sınavından sonra mesleğe başlamaları gerekir."

 

Görünen o ki, hukuk devleti olma yönünde ciddi bir adım atılıyor. 

Darısı diğer alanlara...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?