adscode
adscode

İddialar uçuşuyor ÖSYM susuyor!

ÖSYM benzeri kurumlar şeffaf, güvenilir, adil, tarafsız ve her şeyden önce de hesap verebilir olmalıdır!..

aguclu@milliyet.com.tr




KPSS ile ilgili ciddi iddialar var. Benzeri iddialar önceki yıllarda da ciddiye alınmamış, sonra derin pişmanlıklar duyulmuştu. Şimdi yine derin bir sessizlik var. ÖSYM benzeri kurumlar şeffaf, güvenilir, adil, tarafsız ve her şeyden önce de hesap verebilir olmalıdır!.. 

Yılda 10 milyondan fazla adayın geleceğini ÖSYM belirliyor. 

Aldığı her karar, sorduğu her soru, getirdiği her sistem, yaptığı her hata zincirleme olarak sınavlara giren tüm adayları etkiliyor. 

Ölçme ve değerlendirme hele ki yönlendirme çok önemli kamusal bir sorumluluk. Tıpkı Anayasa gibi konulan kurallar asla sorgulanmıyor. Bu yüzden de adil olmasının yanında güvenilir olması da gerekiyor. 

ÖSYM, 70’li yıllarda üniversitelere merkezi sistemle öğrenci seçmek için kuruldu ve kısa sürede dünyanın en gözde sınav merkezlerinden biri haline geldi. 

Zaman içerisinde yükü arttıkça, arttı ve şimdi adete Devlet Sınav Merkezi haline geldi. Kamuya ait tüm sınavları onlar gerçekleştiriyor. 

Peki görevini layıkıyla yerine getirebiliyor mu? 

Akademik anlamda baktığımızda, 40 yıl önce getirilen ve o gün günüdür hiçbir şekilde geliştirilmeyen bu sistemin yararlı olduğunu söylemek mümkün değil. 

Halen devam eden davalar, güvenirlikte yaşanan zafiyetin boyutlarını anlatmaya yeter de artar. 

Yönlendirmenin doğru yapıldığını söylemek ise abartılı olur. 

Hemen her meslekteki on binlerce diplomalı gencimizin yığılma nedeniyle işsiz geziyor olması, bu plan ve programsızlığın en önemli göstergelerinden birisi. 

Sınavlar adil mi? 

Evet demek mümkün değil 

Tavşan ile kaplumbağayı yarıştırmak ya da ağır sıklet boksörü ile tüy sikleti aynı ringe çıkartmak ne kadar adil ise ÖSYM sınavları da o kadar adil… 

Şeffaf mı? 

Keşke olabilse. 

Son iddialara yönelik tavrı, eminiz ki her yönü ile bir kez daha sorgulanmasına neden olacaktır.

Bu süreçte katedilen yol, umarız kurucusu Rahmetli Prof. Dr. Altan Günalp’in kemiklerini sızlatmaz...

GÜNCELLEME

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)