adscode
adscode

Karmakarışık Bir Konu!

Eğitimle ilgili hiç bir konuda netlik yok çünkü korona nedeniyle önümüzü göremiyoruz. Dünya genelinde de durum farklı değil. Bize özgü bazı konular var ki, içinden çıkmak çok zor. Sınav odaklı bir eğitim sistemimiz olduğu için en çetrefilli sorunlar da hep onlara yönelik...

aguclu@milliyet.com.tr




Lise ve üniversitelere giriş sınavında bu yıl, ikinci yarıyıldan soru sorulmayacak. Çünkü, ders yapılmadı...
Liselere giriş sınavı için sorun yok. Çünkü, aynı öğrenci ikinci kez sınava giremiyor ve konulan kurallar sadece o yıl için geçerli!

Üniversiteye girişte ise çok farklı bir tablo var.
Adaylar istediği kadar sınava girebiliyor ve çok daha enterasanı, adayların, sadece üçte biri yeni mezun. Geri kalanı, önceki yıllarda mezun olanlar...

Şimdi cevabı aranan sorular şunlar:

. İkinci yarı yıldan soru sorulmaması, yeni mezunlar için doğru bir karar ama yıllardır, tüm müfredata çalışan adaylar için bir haksızlık söz konusu değil mi?

. Bu uygulama, gelecek yıllarda da aynen devam edecek mi? Yani, ikinci yarıyıldan soru sorulmayacak mı? Sorulursa, 2020 mezunlarına, sorulmazsa eski mezunlara haksızlık yapılmış olmaz mı?

.  Elemeye yönelik birinci basamak sınavında, bilgiye dayalı değil de, muhakeme gücüne yönelik sorularla, belki bir ölçüde durum kurtarılabilir, peki, ya bilgiye dayalı ikinci basmak sınavında, bazı konuların pas geçilmesi, ne kadar doğru olur?..

. Sonraki yıllarda, 2020 mezunları İçin farklı bir uygulama söz konusu olabilir mi?
. Bu yılki öğrenciler, ilk yarı notlarıyla mezun olsalar bile, üniversiteye yettiklerinde ve ileriki yıllarda  sınava girdiklerinde sorun yaşamamaları için, ciddi anlamda bir telafi eğitimi söz konusu olabilir mi?..
Düşündükçe ve hele ki uygulamanın içine girildikçe, daha pek çok soru gündeme gelecektir.
Peki, MEB, YÖK ve ÖSYM, bu konulara yeterince kafa yoruyor mu?
Eminim ki, şimdi, yine, hemen, bu konuda da onlarca senaryomuz var, simülasyon çalışmaları yapıyoruz denilecektir.
Peki bu çalışmalar neler?
Bir an önce açıklasanız da, kamuoyu rahatlasa, ne güzel olur!..

Zamanında ve adilane çözümler, sorunları kangren olmadan ortadan kaldırır. Halının altına süpürülen ve zamanı geldiğinde düşünürüz denilenler ise baş ağrısı olmaya hep devam eder!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)