adscode
adscode

Keşke Biraz da Eğitimi ve Geleceği Düşünüyor Olabilsek!

Pandemi nedeniyle zor günler geçiriyoruz. Sadece biz mi? Dünyanın geneli aynı durumda. Ekonomiden turizme, tarımdan endüstriye hemen her sektör sıkıntılı. Devletler olabildiğince bu sorunları çözmeye çalışıyor ama işi zor! İçinden en çıkılmaz olanı ise eğitim!..

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitim sorunlarının çözülememesi, ilgisizlik ya da kaynak sıkıntısından mı? Elbette bu etkenler de söz konusu ama asıl önemli olanı, ortak bir noktada buluşulamaması!.

Hangi karar alınırsa alınsın, mutlaka karşı çıkanı oluyor.

Okullar açılsın diyen de çok, aşılama bitmeden hayır açılmasın diyen de!

Bu yüzden de, karar alıcılar, olması gerekenden çok, o gün için yapılması gerekeni yapıyorlar. Yani günün kurtarmanın ötesine geçemiyorlar. Bu yüzden de sürekli zigzag yapan durumuna düşüyorlar...

Görünen o ki, daha uzunca bir süre, korona ile yaşamaya devam edeceğiz. Bu nedenle, bugüne kadar yaşadıklarımız çerçevesinde, geleceğe yönelik adımlar atmanın zamanı geldi de geçiyor...

Okullarda şu anda kademeli ve seyreltilmiş eğitim yapıldığı için kalabalık sınıflar göze batmıyor ama normal düzene geçildiğinde, bu süreçte hiçbir şeyin değişmediği gün yüzüne çıkacak ve olası yeni bir pandemi döneminde bugünkünden çok daha büyük sıkıntılar yaşanabilecektir...

Deneme yanılma yöntemi ile  karar ve yol alma dönemi artık çok gerilerde kaldı.
Çağımız, aklı, bilimi, tecrübeyi ve en önemlisi de her türlü öngörünün dikkate alınmasını gerekli kılıyor...

Tamam bu süreci atlattık, peki ya sonrası?

Geriye dönüp baktığımızda, örneğin Büyük  Körfez Depremi sonrasında, olası İstanbul depremi için her türlü önlem alındı mı?

Eğer bunu gerçekleştirebilmiş olsaydık, aynı yöntemi, pandemi süreci için de hayata geçirebilirdik...

Böylesi büyük sorunlar, hükümetlerin, devletin ya da karar vericilerin, tek başına altından kalkamayacağı kadar büyük ve önemli.
Taşın altına herkesin el koyması gerekiyor.
Bu yüzden, "Pandemi Yüzyılı" ilan edilen, içinde bulunduğumuz yüzyılda, okullarda kazandırılacak yetkinliklerin en başında, belki de bu gelmeli. 

Vatandaş olmanın sorumlulukları, sınav sorusu olmanın ötesine geçip, yaşam biçimi haline dönüşmelidir. Yoksa işimiz zor.

Daha büyük acılar yaşamak istemiyorsak, eğitim sistemimizi, sınav odaklı olmaktan çıkarıp, yaşam odaklı hale getirmenin tam zamanı!..

Eğer bu kadarını da göremiyor, öngöremiyor ve gerekenlenleri yapamıyorsak, yuh olsun hepimize...

Bu konularda, başkalarından beklediklerimizi kendimiz yerine getirelim yeter de, artar...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)