adscode
adscode

Keşke Onlara Ünlü Olmadan Önce de Sahip Çıkabilsek!

Kişiler ya da konular popüler olmadan, onlara, ne sahip çıkıyoruz ne de dikkate alıyoruz. Popüler kültür dedikleri bu olsa gerek. Bir bilim insanı, sanatçı, sporcu ya da bir devlet adamını popüler olmadan ciddiye almaz, olduktan sonra da yere göğe sığdıramayız. Konuları da popüler olmadan manşetlere çıkartmayız!

aguclu@milliyet.com.tr




Peki doğru olan bu mu?
Elbette değil.
Peki bu bizde böyle de, dünya genelinde farklı mı?
Kesinlikle hayır!

Her ne kadar sürekli olarak aksini söylesek de popüler olanı seviyoruz.
Öncesi, sonrası hiç önemli değil.
Sabun köpüğü gibi bir süre sonra popülaritesi sona erse de, o an için önemli olan odur!

Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci, ömürlerini bilime adayan, bilim insanlarımız. Onları, ne bilenimiz vardı ne de destek çıkanımız. Almanya koşullarında sabırla bilimin peşinden koştular. Mücadeleleri aşı ile taçlandı. Bir anda dünyanın en popüler ve zengin insanları arasına girdiler.

Şimdi kendilerine destek yağıyor. Manşetlerden inmiyor, dergilere kapak oluyor, isimlere dağlara taşlara kazınıyor, her türlü işbirliğine hazırız mesajları veriliyor.
Keşke çok daha önceleri onlara sahip çıkabilseydik. Keşke, onlar gibi, dünyaya damga vurmaya hazır potansiyel genç bilim insanlarına sahip çıkabilsek...

Bilim evrenseldir. Kapılarımızı sadece kendi gençlerimize değil, bilime gönül vermiş tüm gençlere açmalıyız.
Yabancı öğrenci sayımız artıyor diye sürekli övünüyoruz ama şu ana kadar bu proje, ticari olmanın ötesine geçemedi.
Keşke en iyi öğrencileri çekebilsek, keşke onlara en özgür akademik ortamları sağlayabilsek ve keşke dünya bilimine katkı sıralamasında makale sayısıyla değil, üretimle çok daha üst sıralara çıkabilsek!..

Stew Jops olmasaydı Apple, Uğur Şahin ve Özlem Türeci olmasaydı  Biontex aşısı olmazdı.
Biri Suriye asıllı Amerikalı, diğeri Türk asıllı Alman. Bulundukları ülkeye değer kattılar. Göçmenlere, sığınmacılara, bakış açısını değiştirdiler.

Düne kadar Türklere kapıyı gösteren Almanlar de şimdi Uğur Şahin ve Özlem Türeci ile gurur duyuyor, yabancıları ülkeden atmaya çalışan Trump, onlara karşı çıkmanın, yabancı öğrencilere kısıtlama getirmenin pişmanlığını yaşıyor...

Dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun insana insan olduğu için değer verip, onu yücelltiğimiz sürece, asıl yücelen biz oluruz.
Tarihimiz, bunun örnekleriyle dolu.
Binlerce yıllık geçmişimizde, en güçlü dönemlerimiz, kapılarımızın bilim ve bilim insanlarına, en açık olduğu dönemlerdi...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?