adscode
adscode

Kütüphanesiz Okul Kalmasın

Geç de olsa bir eksiği fark etmek ve o konuda yoğun bir çaba sarf etmek, hiç yoktan iyidir. “Bugüne kadar niye yapılmadı” diye eleştirme yerine, bundan sonrası için en iyisinin yapılmasına katkıda bulunmak da sanki en doğru olanı…

aguclu@milliyet.com.tr




Çocuklarımızın okumaktan giderek uzaklaştığı bir dönemde “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" kampanyası, takdire şayan proje ama “çabuk olsun” yerine “en iyisi olsun” yönünde hareket edilmeli ve her yönüyle yaşayan kütüphaneler açılmalı.

 

Örneğin yeni kütüphaneler hibrit olmalı. Basılı eserlerin yanı sıra devlete ait tüm dijital kütüphanelere erişim sağlanmalı, öğrenciye yönelik sanal kütüphanelere abonelik olunmalı, her kütüphanede mutlaka sınırsız ve hızlı internet bağlantılı dijital kabinler bulunmalıdır…

 

Okumayı sevdirmek için de mutlaka okuma günleri düzenlenmeli, en ünlü yazarlarımız, sanatçılarımız, kitap dostu rol model isimlerimizin katıldığı, bizzat kitap okuduğu okuma günleri düzenlemelidir.

 

Yine bu çerçevede çocuklarımıza yazmayı sevdirmek için çeşitli yarışmalar düzenlenmesini ve bunların en başında da çocuk kitapları ve hayallerini besleyecek ve güçlendirecek çocuk kitapları yazımı teşvik edilmelidir.

 

 

En önemlisi de evlerde o kadar çok kitap var ki, kapağını açan yok. Bu yönde bir kampanya başlatılarak, nitelikleri belirlenerek, tek elde toplanan kitapların, ülke geneline dağıtılmalarına olanak sağlanabilir. Bu hem kütüphanelerimize müthiş zenginlik sağlayacak hem de halkımızın okullarla olan bağını daha da güçlendirecektir.

 

Bu arada yayınevlerinin elindeki kitap stokları da unutulmamalı!

Eminiz ki onlar da bu çorbada kendi tuzları da olsun isteyeceklerdir.

 

Söz kitaptan açılmışken, öğretim yılı başında, devletin verdiği ücretsiz ders kitapları seti içerisine birkaç okuma kitabı da konulursa müthiş bir iyilik yapmış olur...

 

Bütün bunlar zor mu hiç sanmıyorum. Üstelik, arkasında böylesine güçlü bir destek varken!..

 

Güçlü Destek

 

Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşen "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesinde kütüphanelerin mobilya teşrifatını meslek liseleri yapıyor, kitapları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı sağlıyor.

 

Milli Eğitim Bakanlığınca, proje kapsamında mevcut kütüphaneleri zenginleştirmek ve yeni kütüphaneler yapmak için gerekli ödenekler 81 ile gönderildi. İl müdürlükleri, kütüphanesi olmayan okulların kütüphanelerini yapmak için yaklaşık bir aydır yoğun çalışma yürüttü.

 

Yeni kütüphanelerin illere göre dağılımında 350 kütüphane ile Ağrı birinci sırada yer alıyor. Ağrı'ya yıl sonuna kadar 554 yeni kütüphanenin yapılması hedefleniyor. Yeni kütüphane yapımında 181 kütüphane ile Konya ikinci, 105 kütüphane ile Bitlis üçüncü, 69 kütüphane ile Zonguldak dördüncü, 60 kütüphane ile Gaziantep beşinci, 50 kütüphane ile Balıkesir altıncı, 42 kütüphane ile Muş yedinci, 37 kütüphane ile Batman sekizinci, 35 kütüphane ile Nevşehir dokuzuncu ve 34 kütüphane ile Hatay onuncu sırada yer alıyor.

 

Haydi hayırlısı diyoruz.

 

Okuyan Türkiye hiç kuşkusuz her alanda fark yaratacaktır.

 

Bu arada sınavkolik ailelere de bir hatırlatmada bulunmak istiyoruz:

Çok okuyan öğrenciler, sınavlarda kesinlikle çok daha başarılı oluyorlar.

Niye mi?

Sorular çok uzun metinli ve ikinci defa okuyacakları bir zamanları yok!

Hangi test olursa olsun okuduğunu şıp diye anlamak için de bol bol okumak gerekiyor...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?