adscode
adscode

LGS Öncesi, Sonrası ve Sınavlarda En Çok Yapılan Hatalar? (1)

Liselere Geçiş Sistemi LGS için sayılı günler kaldı. Yıllardır bu sınava hazırlanan öğrencilere ve ailelerine sabır ve başarı diliyoruz. Birkaç gün sonra bu “esaret”ten kurtulacaklar. Peki ya sonrası? İşte asıl mücadele ondan sonra başlayacak…

aguclu@milliyet.com.tr




Sınavla öğrenci alan Fen, Sosyal, Anadolu liseleri ile Türk ve Yabancı Kolejler içerisinde iddialı olanların toplam kontenjanı, başvuran öğrenci sayısının yüzde 10’u kadar bile değil. Yarışı zor ve önemli kılan da zaten bu! Derin hayal kırıklıkları da bu yüzden yaşanıyor!..

 

Sınavı kazanamayanların daha doğrusu, isteği okula giremeyenlerin, önünde çok fazla bir seçenek yok.  Şişirilmiş hormonlu notlar yüzünden, geride kalan iyi okulların çoğunda da sağlıklı bir kayıt sistemi oluşturmak mümkün değil. Kontenjanlar kapanın elinde kalacak!..

 

Özel okulların ücretleri ise el yakmaya devam ediyor. Veliler, bırakın kayıt yaptırmayı önünden geçerken bile on defa düşünür hale geldi…



Sınav Öncesi

 

6 Haziran Pazar günü yapılacak LGS öncesinde, şu an için dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı, sağlığınızı korumak olmalıdır.

 

Sınava girmenizi riske sokacak her türlü aksiyondan uzak durmalısınız. Çünkü bu sınavın bir tekrarı yok ve bundan sonraki yaşamınızın en önemli duraklarından birisi. Treni kaçırırsanız, bir daha yakalamanız mümkün değil.

 

Hala ders çalışanlarınız varsa, artık yavaş yavaş toparlamakta yarar var. Hatta son günleri soru çözerek ya da sınavlarda yapılan temel yanlışlara yönelerek, kendinize bir strateji oluşturmalısınız.

 

Sınava katılan öğrenci sayısı geçen yılın çok altında olacak.

Hem önceki yılların yığılması eridi hem de pandemi nedeniyle katılamayanlar olacağı için yarışacağınız aday sayısı azalsa da, tepede kıyasıya bir mücadele yine olacaktır.

 

Bu yıl Dil Bilgisi soruları olmayacağı için Matematik testlerinin önemi daha da arttı. Aynı puanda yığılmaları önlemek için ayırt edici özelliğe sahip zor sorular, muhtemelen Matematikten gelecektir. Bu nedenle Matematik testlerine özel bir önem göstermeniz gerekiyor.

 

Aslında her test önemli. Pek çok aday en zor soruları yapıp, çok sıradan dediğimiz kolay sorularda takılıp kalıyor.

Ya “bu kadar kolay soru olmaz” diye başka seçeneklere yöneliyor ya da boş bırakıyorlar. Bu yüzden, kolay sorular olduğunda, öküzün altında buzağı aramayın yani doğru seçeneği bulduğunuzda işaretleyin!

 

Çok sık yapılan hatalardan birisi de zamanı ayarlayamamaktır.

Bu tür sıralama sınavlarında sadece bilgi ölçülmez. Zamanı kullanma, okuduğunu anlama, sentezleme, dikkat gibi başka özellikler de aranır.

Bu nedenle, hiç bir soruyu ikinci kez okumayın, çünkü diğer soruların zamanından çalmış olursunuz ve sınav bittiğinde hala hiç okumadığınız çok sayıda soru kalabilir!

Okuyup da anlayamadıklarımız olursa, onu sınavın sonuna bırakın, zamanınız kalırsa o zaman, daha çok vakit ayırabilirsiniz.

 

Bir başka çok sık rastlanan hata ise tüm seçeneklerin okunmadan, ilk bir ya ikinci seçeneğin tamam bu doğru diye işaretlenmesi.

Sınav tekniğinde bu şaşırtmaca çok kullanılıyor. Yani doğruya yakın seçeneklerden birisi ilk bir, iki sıraya konuluyor ve onu gören, alttaki seçenekleri okumadan, tamam bu doğu diye işaretliyor. Sakın siz de bu tuzağa düşmeyin. Soruyu da, seçenekleri de sonuna kadar mutlaka okuyun.

 

Doğru cevapları, cevap kartına işaretleme noktasında da çok hata yapılıyor. Özellikle de cevapsız geçiştirilen bir sorudan sonra yapılan kaydırma pek çok öğrencinin geleceğine mal oluyor.

Her beş, on soruda bir, cevapladığınız soru ile cevap kartındaki soru numarasını mutlaka karşılaştırın. Bu arada verdiğiniz cevapları, olası bir kaydırmada, durumu kurtarmanız için soru kitapçığına işaretlemeyi de sakın unutmayın!

 

Kopya konusunda çok dikkatli olun! Ne kopya çekin, ne kopya verin, ne de biri size doğru cevapları veriyorum dese bile kopya alın, yoksa başınız ağrır. Çünkü optik okuyucular her türlü olasılığa karşı programlanıyor ve ikili, toplu ya da bireysel kopyalar rahatlıkla tespit edebiliyor…

 

Cevap  kartındaki size ait bilgilerin doğru olduğundan ve doğru kodlandığından da emin olun. Aklınıza bir soru takıldığında ya da tereddüte düştüğünüzde, salondaki gözetmenlerden mutlaka yandım isteyin…

 

Sınavda dikkat dağılması, en sık rastlanan durumlardan birisi. Gerekçesi ne olursa olsun, sınav başladıktan sonra kontrolünüzü kaybetmeyin, soru kitapçığı ve cevap kartı dışında hiç bir şeyi görmeyin, gözetmenlerden dışında hiç kimseyi duymayın, dikkatinizi dağıtacak her türlü ayrıntıdan uzak durun. Sayılı dakikalar çok hızlı geçecektir.

 

Bol sıvı tüketmeyin, tuvalet ihtiyacınız olmasın!..

 

Sınavlar, dünyanın en önemli işiymiş gibi algılansa da, öyle bir misyon yüklemek abartılı olur. Elbette önemli ama dünyanın sonu da değil. Ama siz yine de elinizden geleni yapın, en azından içiniz rahat olsun.

 

Nereye girerebilirim sorusuna ise şimdiden hiç kafayı takmayın. Sınava girın, çıkın, hem sizin hem de Türkiye ve kent ortalamalarını görün, ondan sonra fikir yürütün. Çünkü, her yılın ortalama ve standart sapmaları çok farklı olduğu için yapılan ya da yapılacak puan hesaplamalarının hiçbir geçerliliği olmuyor ve sizi yanıltabilir!..

 

Eğitim Ajansı olarak, sınav öncesi ve sonrasını, her yıl olduğu gibi bu yıl da çok yakından izliyor olacağız. Tüm ayrıntıları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Aklınıza takılan ve cevabını bulamadığınız çok önemli konularda bize yazabilirsiniz…

 

aguclu@abbasguclu.com.tr

editor@egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)