adscode
adscode

LGS sonuçları ne anlama geliyor?

Başvuruların tüm 8. sınıf öğrencileri için otomatik olarak alındığı sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci girdi ve katılım oranı yüzde 83 olarak gerçekleşti.

aguclu@milliyet.com.tr




Liselere Giriş Maratonu LGS’de ikinci aşama da tamamlandı, sonuçlar açıklandı. 193 öğrenci
tam puan aldı, Matematik ve Fen’de ortalamalar yükseldi. Peki açıklanan bu puanlar ne anlama geliyor? Kaç kişiyi sevindirir, kaç kişi üzer?

LGS kapsamındaki merkezi sınav sonuçları www.meb.gov.tr adresinde erişime açıldı.
Başvuruların tüm 8. sınıf öğrencileri için otomatik olarak alındığı sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci girdi ve katılım oranı yüzde 83 olarak gerçekleşti. Doğru olanı sınava girmeyen yüzde 17’lik kesim mi yaptığı mı yoksa bu sonu belli olmayan bu yarışa giren öğrenciler mi yaptığı mı? Kayıtlar sırasında bu çok daha net görülecektir...
Sınava 48 farklı ilden katılan 193 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
Puanların 100 ile 500 arasında değiştiği dağılımda 400-500 arasında puan alan öğrenci oranı geçen seneye göre artış gösterdi.
Bu da sınavla öğrenci alan yüksek puanlı okullara girişte yığılmalara neden olacak ve binde birlik puanlar bile çok önemli hale gelecektir.
Öğrencilerin yüzde 9,93'ü, 400-500 puan aralığında yer aldı. En yoğun bulunduğu puan aralığı yüzde 56,04 ile 200-299 oldu.
Önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da kız öğrencilerin matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha başarılı olduklarını gösterdi.
Matematik ve fen bilimlerinde başarı arttı!
Bu yılın belirleyici testi Türkçe olacak!
Yüz yüze eğitime kesintisiz devam edildiği eğitim öğretim yılının ardından gerçekleştirilen sınavda matematik ve fen bilimleri alt testlerinde doğru cevap sayısı ortalamalarının 2021 yılına göre kısmen artış gösterdiği görüldü.
Tüm veriler, bu yılki ortalamaların arttığını gösteriyor.
Bu başarı yüz yüze eğitimden mi, öğrencilerin bu yıl sınava çok daha iyi hazırlandıklarından mı yoksa soruların güçlük derecesinin önceki yıla göre daha esnek olmasından mı henüz net değil ama uzun süre tartışılacağa benziyor...

Öyle ya da böyle puanlar açıklandı ve şimdi kayıt süreci başlayacak. Şunu herkes çok iyi bilmeli ki bu sınavlar çocuklarınız için çok önemli ama her şey değil.
İlk 1000’e girmeleri elbette çok önemli ama onlar içerisinde de isteği okula giremeyenler olacak.
İlk 10 bine girip de, istediği liseyi kıl payı puanlarla kaçırıp uzun yıllar bunun şokundan kurtulamayacak olanların sayısı da hiç az olmuyor.
Yine aynı şekilde ilk 50 bine giremeyip, çok iyi üniversiteleri kazanan öğrenci sayısı da azımsanmayacak kadar çok.
Bu yüzden dünü dünde bırakıp eldeki puan ve diploma notunuzla girebileceğiniz sizin için en doğru okul hangisi ona odaklanmalısınız.
40 yıldır bu sınav süreçlerini çok yakından izleyen birisi olarak şu tespitte bulunmak hiç yanıltıcı olmaz.
İyi okul yoktur, iyi öğrenci vardır.
O iyi okullara değer katan da yine onlardır.
Ve onlar, hangi okullara giderse gitsinler, hem öğrenim hayatlarında hem de çalışma yaşamlarında hep başarılı olacaktır. Çocuklarınıza güvenin ve onların yanında olun yeter.
Sınavlar, puanlar çok şeydir ama her şey değildir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)