adscode
adscode

LGS Yerleştirme Sonuçları Açıklandı, Darısı YKS’ye. Peki Öğrenci ve Veliler Mutlu mu?..

Sınavla öğrenci alan liseleri kazananlar ve diğer liselere yerleştirme sonuçları belli oldu. MEB, gidişattan memnun. Veli ve öğrenciler ise derin hayal kırıklığı yaşıyor. Üniversite sınav sonuçları için gün sayılıyor. ÖSYM bir sürpriz yapar mı?..

aguclu@milliyet.com.tr




Liselere yerleştirme sonuçları, veli ve öğrencilerin çok azını sevindirdi. Pek çok öğrenci istediği liseye yerleşemedi. Puanlar geçen yıla göre çok yükseldi.

MEB, “2021 LGS kapsamında yapılan ilk yerleştirme sonucunda tercihte bulunan öğrencilerin %93’ü ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir. Öğrencilerin tercihleri doğrultusunda yerleştirme işlemleri devam etmektedir. Yerleştirme süreci sonunda tüm öğrenciler bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiş olacaktır” açıklaması yaptı!

Velilerden gelen yorumlar ise çok farklı:

“Günaydın Abbas Bey, İzmir Karşıyaka da yaşıyoruz. Geçen yıl taban puanı 83 olan okula bile yerleşemedik! Bizim puanımız 93 nasıl olacak bu iş? Bu çocuklar nereye gidecek?”

Umarız, her öğrenci girecek bir okul bulur, Eylül’de ders başı yapar ve eğitim yüz yüze olarak kesintisiz olarak devam eder…

Hemen her öğrencinin bir okula yerleştirilmesi biraz da sistemin “dayatmalarından” kaynaklanıyor. Yani zorunlu tercih ve zorunlu yerleştirme. Hiç bir tercih yapmayan öğrenci bile açık liseye yerleştirildiği için MEB, kayıtlarına göre açıkta kalan öğrenci olmuyor!..

Bu arada açık liseye giden öğrenci sayısı dünya ortalamalarının çok üzerine çıkmış, olayın bu yönüyle ilgilenen neredeyse hiç kimse yok!..

Veliler Kaygılı, Tepkili ve Arayış İçerisinde!..

İşte velilerden gelen mesajlardan bazıları:

. Sınavlı okulları tercih etmeyen öğrenciler de adrese dayalı okul kontenjanlarını doldurdu. Çok fazla açıkta kalan öğrenci var. Bu durum nasıl düzeltilebilir?

. İnsanlara mecburi tercih yaptır, sonra da yerleştirdik diye açıklama yap .

. Peki yerleşemeyenleri ne olacak hocam? Komisyon boş okullara rastgele mi yönlendirecek yoksa bir tercih hakkı sunarlar mı acaba?

. Yerel yerleştirme ile alan okulların puanları geçen seneye göre yükselmiş. Bu sebeple yerleşemeyen veya ilk 3 tercihi olan Anadolu lisesine yerleşemeyen öğrencilerim var. Merkezi yerleştirmede sorun olmayabilir. Fakat yerel yerleştirme için yeniden tercih açılması gerekebilir

. Boşuna çocuklarımız stres yapıp sınava giriyor okul kontejnanlarını 250 den 150 ye düşürmek nedir kendi ilinde %6,95 diliminde olan bir öğrenci nasıl sınavsız okul gelir anlamış değilim

. Yerel yerleştirme çok vahim

. Yüzde 9’luk dilimde olan evladım hiç bir yere yerleşemedi. Bizimle dalga geçiliyor…

. Yüzdelik dilimi 5.96 ve ortalaması 99 olan oğlum yerel yerleştirme yerel yerleştirmede ortalaması 85 olan bir okula yerleştirildi. İkinci tercih yapacağız ama hiç umudum yok…

. Kardeşim 92 ortalama ile 82’lik yere yerleşemedi!

YKS Açıklanır mı?

Ankara’dan gelen bilgiler YKS sonuçlarının değerlendirildiği ve ortalamaların geçen yıllara göre daha düşük olduğu yönünde.

ÖSYM, hata riskini sıfırlamak için genelde iki değerlendirme yapıyor.

İlk sonuçlardan sonra ikinci bir değerlendirme daha yaparak, sonuçların örtüşüp örtüşmediğini bakıyor.

Muhtemeldir ki, o değerlendirme de bitti.

Peki hafta içerisinde erken bir açıklama olur mu?

Tercih süresinin kısalığı göz önünde bulundurulduğunda, erken bir açıklama herkesi olmasa da, puanı iyi olanları sevindirir ve daha sağlık bir tercih için zaman kazanmış olurlar…

ÖSYM, her an bu konuda resmi bir açıklama yapabilir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)