adscode
adscode

MEB Tartışmalı Sorularla İlgili İnandırıcı Bir Açıklama Yapmalı ki, Dedikodular Sona Ersin!

Liselere Giriş Sınavı LGS konusunda tam bir şok yaşanıyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Liselere Giriş Sınavı LGS konusunda tam bir şok yaşanıyor. En iyi öğrenciler bile sevinemiyor. Belli ki Matematik, hepsinin moralini bozmuş. Fen'deki bir kaç tartışmalı soru ise kafaları karıştırdı. MEB bu konuda hemen inandırıcı bir açıklama yapmalı ki, dedikodular sona ersin..
 
Matematik sorularının zor olduğu konusunda hem fikir. Dersane ya da özel öğretmen takviyesi almayan öğrencilerin bu soruları çözmesi çok zor deniliyor.
Bu da fırsat eşitliğini yeniden gündeme getirdi. 
MEB, keşke en iyi öğrencilere göre değil, herkese göre bir sınav yapsaydı...
Bu arada Fen'deki bir kaç soru konusunda, öğretmenler de ikiye ayrılmış durumda. 
MEB'e düşen göre, tartışmayı hiç uzatmadan inandırıcı bir açıklama yapmaktır.
İlke konuyla ilgili olarak gelen mesajlarda sadece bir kaçı:



Bizim de oğlumuz dün yapılan Lgs sınavında tüm evlatlarımız gibi ter döktü ve bizce başarılı bir şekilde sınavı tamamlandı. 

Ama Fen'de  net olmayan iki soru tespiti var.  

Birincisi şu an herkesin tartıştığı Fen'deki A kitapçığı elektrikle ilgili boya konulu 9. soru.... 

Diğeri  bu sorunun gölgesinde kalan ve netlik içermeyen, hatalı olarak düşündüğümüz bir soru var ki, bu soru Fen A kitapçığı 16. soru...... 

Bu sorunun cevabı MEB'in cevap anahtarında  C şıkkı olarak verilmiş.  Ama oğlum bu sorunun cevabının A şıkkı olduğu konusunda ısrarlı . Fen dersi hocaları ile de görüştüğümüzde de onlar da hak veriyor. Bu lise sorusu olsa kesinlikle A şıkkının doğru olacağı düşüncesindeler. Üstün düşünme yeteneği olan çocukların bu soruyu A olarak cevaplamalarını haklı ve doğru buluyorlar.  Oğlum, MEB 'e bağlı Bilsem 'de eğitim alan üstün zekalı tanısı konan bir çocuk. Lgs gibi bir sınava bu yetenekte pek çok çocuk giriyor ve dolayısı ile herkese göre aynı doğru cevabı bulunan net olan soruların sorulması gerektiği görüşündeyiz 

 Buradaki hata, tepkime sırasında ısı çıkışı kimyasal tepkimenin kesin gerçekleştiğini göstermez.Ayrıca , iyot alkolde çözünür. Zira, buharlaşma sırasında da gaz çıkar. Renk değişimi ,gaz çıkışı, çökelti oluşumu gibi ifadeler bize sadece ipucu verir , asla kesinlik değildir ve soruda kesinlikle'nin altı çizilerek soru sorulmuştur. 

2019 Lgs sınavı A kitapçığı Fen 16. sorunun da uzmanlarca değerlendirilmesi gerektiği ve gündeme alınması ,tartışılması , gerekirse iptali gerektiği görüşündeyiz. 

İyi Çalışmalar  

Saygılarımla,  


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    16 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (16)