adscode
adscode

Meslek Liselerini Daha Çok Anlatmamız Gerekiyor!

Meslek lisesi, gerçekten de memleket meselesi ama bunu bir türlü anlatamadık. Üretim olmadan ülke kalkınmaz, refaha ulaşılmaz ve bunun yolu da, daha yaygın ve daha kaliteli mesleki eğitimden geçiyor. İşsizliğin ilacı da o!

aguclu@milliyet.com.tr




Okula başlayan her çocuğumuzu üniversiteye yönlendirdik. Sonuç? Milyonlarca diplomalı işsiz! Artık bu yanlıştan kurtulalım. Çocuklarımıza, her mesleğin kutsal olduğunu öğretelim.

Dünyanın hiç bir yerinde tüm öğrenciler üniversiteye yönlendirilmez. Zaten bu yönde bir istek de yok. Kimi çiftçi olur, kimi oto tamircisi, kimi itfaiyeci, kimi kuaför kimi de esnaf. Binlerce farklı meslek ve hepsini de severek yapacak gençlerimiz var ama onları ısrarla sevdikleri mesleklere değil de sırf diplama için üniversitelere yönlendiriyoruz.

Peki onca masraf, onca eziyet ve onca zaman kaybından sonra aldıkları üniversite diplomaları ne işe yarıyor?

Üniversiteye gitmeyin mi diyoruz? Elbette hayır. Eğer nihai hedefiniz o ise mutlaka gidin hatta en iyi üniversiteler de okuyon, aileniz de, devlet de, sivil toplum örgütleri de, herkes, sizin için elinden gelenin çok daha fazlasını yapsın ama mezuniyetin bedeli, kesinlikle, işsizlik olmamalı!..

Meslek liselerine yönelik ön yargılar, artık yıkılmalı. Ama mesleki eğitimde, ciddi anlamda yeniden ele alınmalı ve piyasanın aradığı nitelikli ara insan gücünü yetiştirmelidir.

İşsiz bir mühendis olmaktansa işi olan bir teknisyen olmak iyidir. Hele ki şu günlerde. Kaldı ki, kendisini geliştirmek isteyenler için yükseköğretim kapısı hep açık, belki daha da açık hale getirilip, yeni modeller denenebilir. Örneğin, mesleğinde 5 yıllık bir çalışma hayatından sonra, ustalık düzeyine gelen gençlere, ayrı bir kontenjan ayırılabilir...

Almanya'yı bugün dünyanın en güçlü devletlerin birisi haline getiren en önemli etkenlerden birisi de mesleki eğitime verdiği önem ve kalitedir. Dahası, onlara kazandırdığı statü ve kazançtır. Bir Alman teknisyen, elde ettiği kazançla standart üzeri bir yaşam sürdürebiliyor ve dünyanın her yerindeki beş yıldızlı tatil köylerine gidip tatil yapabiliyorsa, gençlerimiz de böylesi bir yol haritası neden çizmesin!

Mesleki eğitimi, daha iyi hale getirir ve daha iyi anlatırsak, hem gençlerimiz, hem aileleri hem de ülkemiz mutlu olacaktır...

Bu konuda herkes ama herkes, taşın altına elini koymalıdır...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)