adscode
adscode

Mülteci öğrencilere tanınan haklar depremzede öğrencilere de tanınamaz mı?

Benzer acıları yaşayan soydaşlarımıza, mültecilere kapılarımızı sonuna kadar açtık, çocuklarını, üniversiteler de dahil istedikleri okullara sınavsız kaydettik.

aguclu@milliyet.com.tr




Dünyanın en büyük felaketlerin birini yaşadık. Kentler yerle bir oldu. On binlerce insanımız öldü. Yüz binlercesi göç etmek zorunda kaldı. Yakınlarından birini kaybetmeyen yok gibi. Ve bu ortamda çocuklarımıza ‘ille de sınav’ diyoruz!.. 

Benzer acıları yaşayan soydaşlarımıza, mültecilere kapılarımızı sonuna kadar açtık, çocuklarını, üniversiteler de dahil istedikleri okullara sınavsız kaydettik. 

Kötü mü yaptık? 

Kesinlikle hayır. 

Şimdi hemen hepsi eğitimli, donanımlı, vefalı birer yurttaş olarak ülkemize hizmet ediyorlar… O günün şartları, oru gerektiriyordu, yerine getirdik. 

Bırakın aksini yapmayı, düşünmek bile yakışmaz. Çünkü biz buyuz. 

Komşumuz aç ve açıkta iken bize huzur haram olur… 

Yüzyılın felaketinde de benzer bir yol izlenemez miydi? 

Sınava hazırlanmalarının psikolojik açıdan onları rahatlatacağını savunanlar çıkabilir. Bir şeye odaklanmanın moral, motivasyon açısından, onlara katkı sağlayabileceğini düşünenler olabilir. 

Peki ya sonuç hüsran olursa? 

Ki olma ihtimali çok yüksek! 

Bu ikinci bir yıkım olmaz mı? 

Karar verici makamlar, en azından bazı üniversitelere ve bazı bölümlere sınavsız geçiş, ek kontenjan, ek puan gibi alternatifler üzerinde kafa yorarak, böylesi zor günlerde misafirlerimize gösterdiğimiz özeni, ev sahiplerinden de esirgemediğimizi ortaya koyabilirler. 

Çerçevesi doğru çizildiğinde böylesi bir kadirşinaslığa kimsenin itiraz edeceğini sanmıyoruz. Yeter ki doğru olan yapılmaya çalışılsın, yeter ki suistimal edilmesin, yeter ki başkalarının hakkı yenmesin... 

Felaketlerin yarın kimin kapısını çalacağı, kimlere mağdur edeceği hiç belli olmuyor. 

Bu gün isyan ettiğimiz durumlar her an, herkesin başına gelebilir. İşte bu noktada öyle ya da böyle bir tepki vermeden önce empati yapmakta sonsuz yarar var… 

YÖK, ÖSYM, üniversiteler, özel okullar ve benzeri kurumlar böylesi zamanlarda mağdurlara kucak açmayacaklar da ne zaman açacaklar?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)