adscode
adscode

Neden Yabancı Dil Öğrenemiyoruz?

Ülkemizde, muhtemeldir ki, dünyanın herhangi bir yerinde, yabancı bir dil öğrenmek istemeyen yok gibidir. Özellikle de İngilizceyi? Neden? Çünkü, bugünün dünyasında hakim dil o! Çocukların çocukluğunu, gençlerin gençliğini yaşamaktan vazgeçip sınav peşinde koşturmalarının nedeni de bu!..

aguclu@milliyet.com.tr




Ailesinde yabancı dil kursuna başlamayan, başlamayı aklından geçirmeyen ya da yabancı bir okula girmek istemeyen yok gibidir.
Peki ne kadarımız, başladığımız kursu bitiriyor, okulda okuduğu
yabancı dili kullanır noktaya geliyor ya da hayalini kurduğu yabancı dili öğreniyor?..

Bu konuda heleh herkesin hikayesi ayrı!
Azim ve kararlılık varsa gerisi geliyor yoksa beyhude...
İşte o ortak hidayetlerimizden birisi:

 
"50 yaşındayım , İmam hatip lisesi mezunuyum, okulda 7 sene Arapça, 7 sene Fransızca ve üniversitede 5 yıl İngilizce okudum ama bu üç dilde de, "I love you" demekten öte bir şey öğrenmeden mezun oldum.

Ama hobi olarak araştırdığım bir konuda, (Kentler ve şehirler meselesi) Türkçe kaynakların pek olmadığını görünce ingilizce kaynakları araştırmaya mecbur kaldım. Başka çarem kalmadığı için günde 12 saat kendi kendime çalışarak 3 ay sonunda bu ingilizce kitapları okuyup anlar hale geldim. Daha sonra yazarak ve konuşarak ilerlettim ve şimdi bir firmada dış ticaret sorumlusu olarak çalışıyorum. Aynı şekilde Arapça'yı da çalıştım ama Arapların neredeyse tamamının İngilizce konuşmayı tercih etmesi nedeniyle bu dil söndü gitti.

Velhasıl, İmam Hatip 2. sınıfa giden oğlumun kitaplarını incelediğim kadarıyla diyebilirim ki, İngilizce ve diğer yabancı dil ders kitapları çocukların ilgisini çekebilmekten çok uzaklar. Vermiş oldukları kelime bilgileri akıllarında tutmak zorunda hissedilecek şekilde değil. Ayrıca mantıksız bir gramer düşmanlığı gelişti yabancı dil sektöründe. Sanki gramer okumak beyhude bir çaba gibi görülmeye başladı. Oysa gramer meselesi bizim gibi matematiksel dil yapısına sahip diller anadili olanlar için son derece önemlidir. Ayrıca, yabancı dil günlük konuşulan bir dil değil ise, insanlar o dilin kurallarını ancak gramer öğrenerek, matematik formüller gibi, uzun dönem kafalarında tutabilirler. Bugünün kitapları çocuğun anasından dil öğreniyormuş gibi varsayılarak hazırlanmışlar. Halbuki öyle değiller. Sınıf harici kullanılan bilgiler değil yabacı diller. O yüzden kısa sürede unutulup gitmeye mahkum bilgiler. Bu yüzden çocukların uzun süre hafızalarında nasıl tutulabileceği dikkate alınarak hazırlanması gerekir. İlgilerini çekecek konuları işlemeleri + gramer ile formülleştirilmeleri şart. Kitapların Türk dillinin mantığı düşünülerek yeniden hazırlanması şarttır. Yoksa olmaz. Saygılar..."


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)