adscode
adscode

Okul, Öğrenci, Öğretmen ve Velilerden Haberler

Telafi eğitim ve yeni öğretim yılı hazırlıkları çoktan başladı. Peki her şey yolunda gidiyor mu? Tedirginlikler boşuna mı? Daha da önemlisi, yaşananlardan ders ders çıkartabildik mi?..

aguclu@milliyet.com.tr




MEB, YÖK, ÖSYM ve diğer ilgili kurumlara göre, her konuda, gerekenler fazlasıyla yerine getiriliyor. Panik olmaya hiç gerek yok. Dışarıya yansıyan bilgiler ise tam aksi yönde. Evet çalışmalar var ama Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı'nın dikkat çektiği konularda, çok daha fazla hassasiyet gerekiyor.
Yeni öğretim yılına girerken, tüm paydaşların mutlu olması gerekir ki, sağlıklı, keyifli ve verimli bir öğretim yılına merhaba diyelim...
İsterseniz gelin sözü hiç uzatmadan onlara vereyim:


Sınıf Çok Ama!..


15 senelik sınıf öğretmeniyim.
Buradaki İlçe Milli Eğitim müdürümüz sene başı toplantılarında, oluşturulacak 1.sınıf öğrenci sayıları için ısrarla 30 öğrenciden sonra ikinci şubenin açılacağını söylüyor. Hem de, İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde imkan varsa 10 öğrenciye bir öğretmen atanabilir denilmesine rağmen!
Örneğin 31 tane 1.sınıf için öğrenci kaydı varsa iki şube oluşturulacağı, 61 tane 1.sınıf için kayıt varsa üç şube oluşturulacağı konusunda ısrarcı.
Sebebi ise e-okul sistemi buna izin veriyor diyor.
Aslında istese bunu uygulamayabilir.
Bu durumdan dolayı elinde sınıf olan öğretmen olan okullarda öğrenciler daha kalabalık sınıflarda okumak zorunda kalıyor.
Ayrıca öğretmenler norm fazlası oluyor.
Devletimiz okulumuzu yeni yaptı. 3 senelik yeni bina. Ama bu tutumdan dolayı sınıflar boş kalıyor. Öğrenciler kalabalık sınıflara doluyor.
Covid salgınından dolayı imkan varken sınıf mevcutlarını azaltmak istiyoruz ama yapamıyoruz. Bilginiz olursa konuyu gündeme getireceğinizi düşündük...


Dershaneler?..


Lütfen bana bir yol gösterin.
Kardeşimi sene başında dershaneye yazdırdım. Taksitlerini hiç aksatmadım.
 Hatta gününden önce ödedim. Corona salgını nedeniyle kardeşim 3 aya yakın dershaneye gidemedi. (dershane bu süreçte kapalıydı).
Dershane yönetimi bizden bu ayların da ücretini talep ediyor ve mahkemeye vermekle tehdit ediyor.
Dershaneler vermedikleri bir hizmet için -senetleri dayanak göstererek- ücret talep edebilir mi?


Zor Durumdayız!


Ukrayna Kharkiv şehri Karazin üniversitesinde tıp fakültesi öğrencisiyim Yükseköğretim kurumunun yayınlamış olduğu ilk 1000 üniversitelerdeki öğrencilerin yatay geçiş yapmasındaki kolaylık nedeniyle ve ülkemizde ve dünyada aktif olan pandemi nedeninden Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olarak ülkemize yatay geçiş yapmak istiyoruz fakat Ukrayna Kharkiv Karazin üniversitesi öğrenci kaybetmemek maddi zarara uğramamak için Türk öğrencilere yatay geçiş için gerekli olan transkript ve ders içeriklerini vermeyeceklerini bildirdiler, Dünyada ilk 500 de bir üniversitede eğitim alan Türk öğrencileri olarak mağdur durumdayız sesimizi daha üst mercilere taşımanızı ve yardımcı olmanızı rica ediyoruz...


Yurtdışı Mağdurları

 Bu mesajı yurt dışında e-okul sistemine kayıtlı olmayan bir okulun 8.sınıfında okuyan ve liseyi Türkiye'de okumayı çok isteyen oğlum için yazıyorum. Ben mühendis olarak iyi bir iş bulunca ve Danimarka'daki eğitimin çocuklar için daha iyi olduğunu da göz önüne alarak, oğlum ile birlikte 2 yıl önce Danimarka'da yaşamaya başladım. Oğlum 7. ve 8. sınıfı Danimarka'da Cambridge sisteminde eğitim veren bir okulda tamamladı. Derslerinde çok başarılı olmasına rağmen kendini hep yabancı gibi hissetiğini ve Türkiye'ye dönmeyi çok istediğini belirtince Türkiye'de liseye başlamasının onun için daha iyi olacağını düşündük. Başarılı bir öğrenci olduğu için herhangi bir lise yerine, LGS ile öğrenci alan devlet okullardan birine ya da iyi bir özel okula gitmesini istiyoruz. Her iki durumda da LGS sonucu gerekli. Covid-19 nedeniyle oluşan olağanüstü şartlara rağmen elçilik aracılığıyla gerekli belgeleri hazırladık, sınav giriş yeri tercihi olarak Türklerin yoğun olarak yaşadığı ve MEB'in sınav merkezi olabilecek üç yeri tercih ettik ve başvuru kitapçığında belirtildiği şekilde e-posta ve normal posta ile gerekli belgeleri ilettik.

Bu hafta başında LGS'nin bu sene yurt dışında yapılmayacağını, Türkiye'de sınava girebileceğini, Türkiye'de yapılacak sınava girmesi için de bir dilekçe ile başvurabileceğimizi öğrendik. Sınava girmeyi ve Türkiye'de okumayı çok isteyen oğlum tüm riskleri göze alıp faklı ülkelerden aktarma yaparak bile Türkiye'ye gelmeye hazır fakat Covid-19 nedeniyle Avrupa'dan Türkiye'ye uçuş henüz başlamadı ve ne zaman başlayacağı da belirsiz. En erken 15 Haziran'da Almanya'dan olabileceği açıklandı, aktarmalarda oluşabilecek sağlık risklerine rağmen Daninarka'dan Almanya'ya oradan Türkiye'ye gelmeyi bile göze alabiliriz ama bu açıklamada da kesin denmiyor, Almanya bu konuda uçuşlar açıldı demedi.

Özetle başarılı bir öğrenci olmasına rağmen oğlumun LGS'ye girmesi ve LGS puanı ile öğrenci alan bir devlet okulunda ya da özel okulda (pek çok tercih edilen özel okul LGS ile  alıyor) eğitim görmesi mümkün görünmüyor.
Oğlumun bu durumdaki tek çocuk olduğunu sanmıyorum, yurt dışında görevli pek çok ailenin çocucuğu da aynı durumdadır. Bu durumda olan ailelerin sesini en iyi sizin duyurabileceğinizi ve en uygun çözümü sizin önerbileceğinizi düşünerek size yazıyorum. Covid-19'a bağlı şartları anlıyorum ama sınavın 20 Haziran'da henüz yurt dışı uçuşlar tam başlamadan ve sadece Türkiye'de yapılacak olması oğlumun ve onun durumundakilerin iyi bir okulda eğitim görme hakkını elinden alıyor ve bir anne olarak bu konuda çözüm bulamamanın çaresizliği içindeyim. Sesimizi bir şekilde duyurup bir çözüm bulunması için yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla...


Mezuniyet Tarihi


E. Üniversitesi eğitim fakültesi öğrencisiyim. 35 yaşında, evli ve iki çocuk babasıyım. İkinci lisans programını okuyorum. Son sınıf öğrencisiyim. MEB’in 1-12 başvuru tarihli açıklamış olduğu ek atama sürecinde bizimle aynı eğitim öğretim yılını okuyan bir çok üniversite, öğrencisini mezun edip bu atamaya yetiştirirken Ege üniversitesi bu süreçte bizleri mağdur etti. Final tarihlerini 8-20 Haziran arasına alarak bizlerin tercih hakkını resmen gasp etti. Virüs sürecinde tüm dersler ödevlendirme ile yapılırken, birçok üniversite sınavları 1-2 gün içerisinde açıklayıp öğrencisini ek atamaya yetiştirirken üniversite içerisinde başvurduğumuz tüm yetkili birimler topu birbirine atıp süreci tıkadılar. Bu konuda sesimiz olmanızı sizden rica ediyorum. Abi aynı ülkede aynı eğitim öğretim yılını okuyan kişiler sadece okuduğu üniversitenin keyfi davranışları ve süreci sağlıklı yönetememesi nedeniyle yıllarının heba olmasını nasıl kabul etsin ki. Lütfen bizi duyun. Sağlıklı günler dilerim.

Bu Doğru mu?

Sayın Abbas Güçlü. Dün eğitim sitelerinde dolaşan ve paylaşılan belgeye göre öğretmenler için 22-30 Haziran Mesleki Çalışma Programı belirlenmiş olup içeriğinde hiç de günümüz sürecinde uygulanabilirliği olmayan etkinlikler bulunmaktadır. Müze ziyareti, toplantılar, piknikler gibi. Bu doğru mudur? Sizden bu haberi getirip sesimiz olmanızı rica ediyorum. Aylardır online eğitim yapılırken seminerlerin bu şekilde olması hiç akla yatmıyor. Saygılar


PİKTES Öğretmenleri

PİKTES öğretmenleri Kadro bekliyor 4 yıldır yaz kış tatil bile demeden işçi statüsünde çalışan ve hiçbir özlüluk hakkına sahip olmayan bizler sizde yardim istiyoruz. 4000 yakınız hepimiz eğitim fakültesi mezunuyuz kpss mülakat ve soruşturmaya göreve başladık ama 4 yıldır gelecek kaygısı yaşıyoruz çünkü ev geçindiriyiruz kira ve faturalar ödüyoruz yaz kış tatil demeden diğer öğretmenlere göre düşük ücretle çalışan ve çoğu kez üvey evlat muamelesi gören bizler sizden yardım istiyoruz
Ne olur bu mübarek ramazanda sesimizi TBMM duyurun Çoğu vekillerimiz bizden habersizler. Saygılar...


Kurumlararası Nakil!


Ben ve benim gibi birçok insan zamanında malum nedenlerle öğretmen olamayıp, yüksek kpss puanları ile memur olduk, meb Ömer Dinçer zamanında kurumlar arası geçiş hakkımız 2012 yılında yönetmelik ile elimizden alındı, ben hacettepe mezunuyum, yüksek lisansım var, tek hayalim öğretmenlikti, sorular çalındı, o oldu bu oldu, nokta küsür puanla öğretmenliği kaçırdım, ben sadece başka bir kurumda kadrolu memur olarak çalışan kişinin öğretmenliğe geçiş sürecinin nasıl olacağını öğrenmek istiyorum, bunu meb dahil bilen yok, çünkü kadrolu memurken sözleşmeli yapılacağım, şu ana kadar aldığım derece kademe ne olacak belli değil, mebin bu konuda bir yorumu yok, sayın bakan başka kurumlarda çalışan memur öğretmenlere ihtiyacımız var dedi ancak iki yıldır ses yok, Sayın Güçlü bu konuda bir bilginiz var mı, umarım okursunuz, umarım...

Okula Başlama Yaşı

İlkokula başlama yaşı bu olağanüstü durumdan dolayı biraz gevşetilebilir mi acaba? Çocuğum eylülün sonunda doğdu. Bu yıl anaokul eğitimi tamamlanamadı ve eksik kaldı biliyorsunuz ki! Seneye zaten sınıfının en küçüğü olarak başlaması mecbur kılınıyor. Özellikle eğitiminde eksiklikleri duyurmaya önem verdiğinizi biliyorum. Bunu gündeme alın abbas bey lütfen.
Eylülün sonu doğumlu ile ocak doğumlu çocuk arasında çok fazla bi gelişim farkı var. 10 ay. Benim oğlum 72 aylık ama 1 hafta ile geçiyor. o yüzden mutlaka ilkokula başlanacak deniyor. bu bi senelik gevşetilmez mı? 75 aylık bi çok farkediyor.
Eylül doğumlular 72 aylık olduğu için (11 gün ile geçiyor) ve aynı yıl Ocak doğumlularla (80 aylık ) aynı sınıfta oluyorlar. Ben matematik öğretmeniyim. 66 aylık 68 aylık ve 72 aylık başlatılan çocukların Sınıf içindeki hallerine şahit oluyorum. Çocuklara yazık oluyor. Müfredat zaten ağır. Çocuklar ağır ağır sorunlu hale geliyor. Liderlik başarı kaygısı yüzünden çocukları kaybediyoruz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)