adscode
adscode

Okul Öncesi Eğitimi Korumak Milli Bir Görevdir!

Daha önce defalarca yazdık, yazmaya da devam edeceğiz. Okul öncesi kurumlar, eğitim kademeleri içerisinde en önemli olanı olmasına karşın, en fazla ihmal edileni. Sanayi için KOBİ’ler ne ise eğitim içinde onlar, o. Onlar, eğitimin lokomotifi ama bunun farkında bile değiliz!..

aguclu@milliyet.com.tr




Okul öncesi eğitimin, kesinlik zorunlu eğitim kapsamına alınması ve devlet tarafından herkese istisnasız sunulması gerekir. Ama maalesef ne zorunlu hale getiriyor ne de olabildiğince yaygınlaştırabiliyor.

Devletin yetişemediği noktalarda, özel öğretim kurumları görev yapıyorsa, onları da korumak kollamak gerekir.

Zincir okulların bünyesinde olanlar, bir şekilde yollarına devam ediyorlar ama küçük işletme durumunda olanlara bir dokunun, bin ah işitin.

Ne İstiyorlar?

İşte Özel Anaokulları Federasyonu’nun bu konudaki tespitleri ve istekleri:

. Bizler 7500 civarında kurum ile faaliyet gösteren Anaokulu, Kreş ve Gündüz Bakımevi ve çocuk kulüpleriyiz.

. Bizler yaklaşık 80.000 kadın istihdamına doğrudan, 1.000.000 kadın istihdamına ise dolaylı olarak katkı sağlayan okulöncesi kurumlar olarak Covid-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı ilk günden itibaren ciddi kayıplar yaşamaya başladık ve halen yaşıyoruz.

. Okullar açılsa dahi Eylül ayına kadar bizler maalesef ücret karşılığında bir faaliyet gösteremeyeceğiz. Bu durumda öngörümüz tahmini olarak %60 kurumun ayakta kalamayarak kapanmak zorunda kalacağıdır.

. Bu süreçte en azından diğer faaliyet alanlarında olduğu gibi bu sektöre öze olarak kayıtlı öğrenci sayısı kadar bir destek yapılmasının en azından bize kira ve personel maaşına katkı sağlayarak bu kurumların faaliyetlerine devam etmelerine yardımcı olacaktır.

. Avrupa Projesi Kapsamında SGK tarafından ücretleri ödenen öğrencilerin ücretlerinin de ödenmesine son verilmiş olup, bu ödemelerin şartsız olarak kurum hesabına aktarılması gerekmektedir.

. Bu sürecin sonrasında ise; okulöncesinin zorunlu olması, bizlerin eğitim kurumu olduğumuz algısına olumlu katkı sağlayacaktır.

. Kadın personele SGK desteğinin %50 oranında uygulanması, KDV’nin %1’e düşürülmesi, Stopajın tamamen veya kısmen kaldırılması, Kolejlerlerin 60-72 ay arası öğrencilere yönelik anasınıfının bulunması gerekmekte iken birçok kolejin 36-72 ay öğrenciye hitap eden anaokulu gibi faaliyet göstermelerinin engellenmesi, halen 36 ay olan okul öncesi eğitime başlama yaşının 24 aya düşürülmesi,bağımsız Özel Anaokulları için ayrı bir yönetmelik hazırlanmasını ve kolejlerden ayrılmasını talep ediyoruz.

. Bu süreç bitse bile özel okul öncesi kurumlar inanın yarı yarıya kapanacak Özel okul ve özel sağlık sistemine karşı bir kişiyim ancak karşı olmak görmemek anlamına gelmiyor aileleri ile birlikte en az 400 .000 kişinin ekmek kapısı 1.000.000 aile bunlar sayesinde işine gidiyor çalışabiliyor ekonomiye katkı sağlayabiliyor!.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?