adscode

Okul öncesi neden hep dışlanıyor?

Okul öncesi AB’de ve dünyanın pek çok ülkesinde zorunlu. Öğretmenleri de diğer öğretmenlere göre en az bir yıl daha fazla eğitim alıyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitim kademeleri içerisinde en önemli o ama nedense öğrencisinden öğretmenine hak ettiği değeri bir türlü bulamıyor. Okul öncesi zorunlu eğitim kapsamına alınmadı, öğretmenliği özel ihtisas alanı haline getirilmedi.

Okul öncesi AB’de ve dünyanın pek çok ülkesinde zorunlu. Öğretmenleri de diğer öğretmenlere göre en az bir yıl daha fazla eğitim alıyor.

Pek çok branşta hemen her öğretmen her kademede görev alabiliyor ama okul öncesi için çok sıkı kurallar var.

Neden mi?

Her öğrencinin karakteri, ilgisi, alakası, yetenekleri ve en önemlisi eğitim sevdası dönemde şekilleniyor da o yüzden!

İşte bu nedenle önce öğretmenlerimizin kendilerinin huzur içerisinde olmaları ve özgüvenlerinin asla tartışmalı hale gelmemesi gerekir.

Peki o zaman gelinen bu noktanın açıklaması ne?..

Hakkımız elimizden alınıyor!

“Eğitimdeki liyakat sorunlarını ve atama sistemindeki çarpıklıkları her zaman en gür sesle dile getiriyorsunuz.

Bu nedenle okul öncesi eğitim camiasında yaşanan ve 19-22 Haziran 2026’da yapılacak olan Yeniden Yönetici Görevlendirme tercih süreci takvimiyle birlikte binlerce liyakatli eğitimcinin önünü tamamen kapatacak olan kritik bir durumu dikkatinize sunmak istiyorum.

Ben, bir anaokulunda görev yapan kadrolu müdür yardımcısıyım.

Mevcut yönetmelik ve açıklanan takvim, biz okul öncesi yöneticilerinin kariyer yollarını tamamen imkansız hale getirmektedir:

Öncelik Sorunu: "Yeniden Görevlendirme" (yer değiştirme) süreci, "İlk Defa Görevlendirme" takviminden önce işletilmektedir.

Branş Dışı İşgal: 0-6 yaş grubu tamamen ayrı bir ihtisas alanı olmasına rağmen,değişen yönetmelik ile beraber sınıf öğretmenliği branşındaki yöneticilere anaokullarını tercih etme hakkı tanınmıştır.

Kariyer Tıkanıklığı: Yer değiştirme takviminin önce olması ve sınıf öğretmenlerinin bu kurumları doldurması sebebiyle, kendi kurumlarının tozunu yutan okul öncesi branşındaki müdür yardımcılarına hiçbir zaman müdürlük sırası gelmeyecektir. Bizler branşımız dışındaki kurumlara müdür olamazken, kendi kurumlarımızın başka branşlara açılması büyük bir hakkaniyetsizliktir.

Somut Önerimiz: Müstakil anaokulu yönetici kadroları, yeniden yer değiştirme aşamasında sınıf öğretmenliği branşına tamamen kapatılmalıdır. Kamu yararı ve liyakat, her kurumun kendi alan uzmanları tarafından yönetilmesini gerektirir.

Konuyla ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurular yapılmıştır.
Bu liyakat krizini ve çözüm önerimizi köşenizde seslendirmeniz, uzmanlık onuru için mücadele eden binlerce eğitimciye umut olacaktır…”

MEB?…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Özel okul ücretleri...
OBP’de son durum nedir?
Reyting sıralamaları
Aç, kapa modeli!
runtobet runtobet giriş runtobet güncel runtobet runtobet güncel runtobet giriş tophillbet tophillbet güncel giriş tophillbet mobil güncel tophillbet tophillbet giriş tophillbet güncel myhitbet myhitbet güncel myhitbet giriş myhitbet myhitbet güncel myhitbet giriş yesmorebet yesmorebet güncel yesmorebet giriş