adscode
adscode

Okul Seçimi, Lise ve Üniversite Tercihleri, Öğretmen Seminerleri

Zor bir öğretim yılı geçirdik. Korona nedeniyle yarısı tatille geçse, kolay sınıf gerçekleşse bile bu gidişattan hiç kimse memnun değildi. Peki yeni öğretim yılı daha mı farklı olacak? Evet demek zor. Çünkü, belirsizlik ve tedirginlik diz boyu!..

aguclu@milliyet.com.tr




Milyonlar öğrenci okula başlayacak. Kimi ilkokul, ortaokul ve lise kimilere de daha iyi bir üniversite arayışı içerisine girecek...

Her ne kadar en iyi okul, en yakın okul desek de, veliler, çareyi yine uzaklarda ve sınavlarda arayacak.

Bu yıl, ilk okula başlayacak olan bir milyonu aşkın ilkokul birinci sınıf öğrencilerinde yaş sınırı kaç olacak?
Öğretmenler 72 olmasında ısrarlı ama 66 ay üzeri olanlara kapılar aralanacak. Peki onca öğrenciye yer var mı?
Eskiden olsa, sınıf mevcutları şişirilerek, başvurular eritiliyordu ama bu yıl çok zor. Çünkü sosyal mesafe kuralları uygulandığında sınıf mevcutları 15, 20'ye inecek!..

Ara sınıflar, hadi bir şekilde eritildi diyelim, ortaokul,  lise ve üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin yeni okul arayışı, kafaları karıştırmaya devam ediyor.

Pek  çoğu için mahallede gidilecek okul yok, korona nedeniyle, çocuğunu uzağa göndermek istemeyen veli sayısı da çok fazla.

Bu yüzden MEB'in yeni okul modelleri üzerinde çalışması ve mevcut kapasiteyi, en doğru şekilde kullanması şart! Bunu ne kadar gerçekleştirecek hep birlikte göreceğiz.

Boş kapasiteler sonun kadar değerlendirilecek mi yoksa uzaktan eğitim ve açık öğretimle durum kurtarılmaya mı çalışılacak?..

Bu yıl, en ciddi sıkıntı, liselere girişte yaşaşanacak.
1 milyon 800 çocuğumuz daha iyi bir liseye girmek için önce sınav sonra da kayıtlarlar İçin mücadele verecek.
Sınavla öğrenci alan okulların toplam kontenjanı az hem de çok az.
Artırılır mı?
Şu saatten sonra çok.
Artırılsa da tabela okul açmanın ötesine geçilemez.
Çok programlı liseler derde çare olur mu?
Onu da hep birlikte göreceğiz...

Velilere önerimiz, iyi bir lise için çok büyük bir beklenti içerisine girmemeleri ve diploma odaklı tabela anadolu liselerinin yanısıra meslek liselerini de ciddiye almaları.
İşsizliğin daha da artacağı önümüzdeki dönemde, elinde diploma yerine bir mesleği olanlar sanki daha kolay istihdam olanağına kavuşabilecekler...

Üniversiteye girişte, tanıtım ve tercih olanakları, sanki bu yıl çok kısıtlı olacak gibi!
Korona etkisini azaltırsa seyahat özgürlü biraz daha artar ama en ufak bir kıpırdanma, ailelerin çok daha temkinli olmasını da beraberinde getirecektir...

Üniversiteler, ÖSYM ve YÖK, bu yıl çok daha farklı bir tanıtım stratejisi izleyebilir. Sanal üniversite fuarı, dijital rehberlik hizmetleri ya da üniversitelerin kendi görsel tanıtımları, veli ve adayları ne kadar tatmin eder, o da koca bir soru işareti taşıyor...

Zamanın çok olduğu şu günlerde okul tanıtımına, tanımaya ve tercihlere çok daha fazla zaman ayırmakta yarar var...

İyi bir lise iyi bir üniversite, iyi bir üniversite ve iyi bir meslek daha iyi gelecek demektir. Bu yüzden tercihleri, yani okul ve meslek seçimini, son dakikaya ve tesadüflere bırakmamak gerekir.

Hemen her yıl yüzbinlerce gencimiz, tercih kurbanı olarak yaşamını altüst ediyor. Ne olur sizler de bu kervana katılmayın!

Önemli olanın diploma olmadığını ne olur artık anlayalım.
İşsizler sıralamasının en tepesinde şu an üniversite mezunları var.

Çocukluğunu, gençliğini yaşanmadan, gece gündüz demeden diploma peşinde koşan 10 milyona yakın gencimiz, şu an ya işsiz ya da mesleğiyle hiç alakası olmayan hiç sevmediği işlerde çalışmak zorunda kalıyor.
Onca emeğin, mücadelenin, özverinin ve harcamanın karşılığı bu olmamalıydı...

Tercihler ve okul seçimi, sınav sisteminin en önemli basamağı ama nedense, sınavlar için harcadığımız zamanın onda birini,  meslekleri, öğretim kurumlarını tanıma ve tercihler için ayırmıyoruz. Bu yüzden de büyük hatalar yapıyoruz.
Hemen her yıl üniversiteyi kazanan ya da mezun olan yüzbinlerce gencin yeniden sınavlara girmesi bu yüzden!..

Sınavlar yapılmadan, tercihlere kafa yormak, zaman ayırmak ne kadar doğru diye bir yanlışa sakın düşmeyin. Çünkü, sınavdan sonra tercihler için çok fazla bir zaman olmuyor ve son dakika kararları, hep sıkıntılı oluyor...

Yaz boyunca, Meslek seçimi ve tercihler konusunda, en doğru adres burası olacaktır. Bizi izlemeye devam edin...

Öğretmen Seminerleri

MEB, öğretmenleri, 22-30 Haziran tarihleri arasında hizmet içi eğitime çağırıldı..
Mesleki çalışma programına katılacak öğretmenlerin önemli bir bölümü yollara düşecek.
Kendilerine sağlıklı günler diliyoruz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?