adscode
adscode

Okulların Açılması, Bütün Dünyada Tartışılıyor!

Koronavirüsü nedeniyle, dünyanın hemen her yerinde okullar kapalı. Öğrenciler, haftalardır, bırakın okula gitmeyi, sokağa bile çıkamıyor. Okulların artık açılması gerektiğine, ne kadar inanılsa da, tedirginlik her yerde had safhada. Çünkü, hiç hiç ülke ve hiç bir aile, çocuklarının kılına zarar gelsin istemiyor!..

aguclu@milliyet.com.tr




Almanya'da bazı eyaletlerde olduğu gibi ortaokul ve lise son sınıflarda, kademeli açılan okullar var ama okulların geneli için bu ay çok önemli! Akademik takvime yönelik kararlar, bu ay içerisinde şekillenebilir...

Fransa'da Başkan Macron okulları açmayı düşünüyor ama başta eşi olmak üzere velilerin büyük bir çoğunluğu "daha zamanı var"  görüşünde.

Peki bu durum nereye kadar devam edecek, hangi önlemler alınacak?

Kimi uzmanlar, korona tehdidinin ve bu tedirginliğin 2021 sonuna kadar devam edeceği iddiasında. Olasılığı, düşük bir seçenek de olsa, bu konuda hangi senaryolar var?
Ondan da vazgeçtik bıkın yakın zamanı, Eylül'de açılırsa, sosyal mesafe nasıl korunacak?

Oteller ve plajlar için uygulanan 1.5 metrelik sosyal mesafe dikkate alındığında, 40 kişilik sınıflarda en fazla 15 kişi öğrenim yapılabilir. Bu da on binlerce yeni derslik demek!

Tam gün eğitim yapan Batılı ülkeler, bu sorunu çözmek için ikili öğretimden söz ediyor ama bizde, başta İstanbul olmak üzere, büyük kentlerimizin çoğunda, zaten ikili öğretim yapılıyor. Dolayısıyla, yeni okullar, yeni derslikler şart. Ya da kontenjanı dolmayan, okullar devreye sokulabilir ki, o da yetersiz kalır!..

Avrup ve Amerika'da tartışılan en önemli konulardan ikisi de yemek ve hijyen koşullar.
Yemekler paket halinde gelsin ve sınıfta sıralarda yenilsin görüşü öne çıkıyor. Tuvalet ve lavabo sayısının ise olabildiğince artırılması ve hijyen koşulların sağlanması üzerinde duruluyor...

Oyun çağındaki çocuklara nasıl dur denileceği ise pedagogların en fazla üzerinde çalıştığı konulardan birisi!..

İş yaşamındaki çarkların artık dönmesi gerekliliği, maaşlı çalışanlar, küçük esnaf ve hükümetlerin de  en büyük dileği.

Peki evde çocuklara bakacak kimse yoksa ne olacak?

Fransa'da, bu konuda, yönetimin görüşü, büyük öğrenciler evde kendilerine bakabilirler, bu yüzden, küçüklere yönelik okulları açalım, büyüklerin okulları şimdilik kapalı kalsın yönünde.
Bakalım, veli ve gençlerden ne kadar destek görebilecekler?..

Daha pek çok sorun var ama bizim için en kritik süreç, eminim ki sınvlar olacak!
Bakalım bu ciddi sorunu  nasıl çözeceğiz?

Sınava dayalı eğitim modeli, eğitim sistemimizi felç ettiği yetmezmiş gibi şimdi  bir de, umarız, bu zor sürece zarar vermez, sekteye uğratmaz...

Yarın, bu zor sürecin en önemli günlerinden birisi olacak!
Bugün, hem karantina koşullarında hem de okulların açılıp açılmayacağına, sınavların zamanında yapılıp yapılmayacağına yönelik merakla beklenen ayrıntılar öne çıkabilir.

Ülkemiz ve çocuklarımız için en doğru olan ne ise o olsun diyoruz.
Bilim Kurulu, MEB, YÖK ve ÖSYM, eminiz ki bu konuda, dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak, Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere çok yönlü bir araştırma yapmıştır. Alınacak kararlar 20 yaş altı ve 65 yaş üstü başta olmak üzere herkese şimdiden hayırlı olsun...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)