adscode
adscode

Öncelik Üniversitede mi Olmalı Yoksa Mesleklerde mi?

Kimilerine göre mezun olunan üniversite, seçilen meslekten çok daha önemli. Çünkü etiket her şeymiş! O üniversitelerin diploması oldu mu, bütün kapılar size açılır, o ekosistem ve sosyal çevre, sizi alır uçururmuş! Bu konuda, sınav puanlarının olmazsa olmazların başında geldiğini iddia edenler de var. Peki doğru olan ne?..

aguclu@milliyet.com.tr




Sınavlar ve öğretim kurumları önemsiz mi? Elbette önemli ama her şey değil.

Eğer iddia edildiği kadar çok önemli olsaydı, bugün, ülkeleri de kurumları, sınav şampiyonları ve belli üniversitelerin mezunları yönetir ya da hemen her alanda en önemli rol model onlar olurlardı!..

 

Sadece ülkemize değil, dünyaya bir göz atın. Göreceksiniz ki, zirveye tırmananlar ya da çağa damga vuranlar, etiketi olanlar değil, işini en iyi yapanlardır.

 

İşini en iyi şekilde yapmanın yolu ise o işi yani o mesleği sevmekten geçiyor.

 

Sevmediğiniz mesleği bir yere kadar yaparsınız.

Para içinse, paraya doyduğunuzda artık size heyecan vermez. Kariyer ya da güç ise onu elde ettiğinizde, hiçbir cazibesi kalmaz. Çünkü hedefinize ulaşmışsınızdır.

 

Peki ya sevilen bir meslekte, o sevda körelir mi? Örneğin, bir öğretmen öğrencilerinden, bir şoför direksiyonundan, bir hukukçu adalet aramaktan, bir çiftçi üretmekten, bir doktor hasta bakmaktan yorulur ya da vazgeçer mi?

 

İyi okul yoktur. İyi öğrenci vardır ve o iyi öğrenciler, nerede olursa olsunlar, er ya da geç hedeflerine ulaşırlar. Onları hiçbir şey yıldıramaz. Yeter ki, doğru yönlendirilsinler, doğru seçim yapsınlar!..

 

Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda sınav şampiyonu ile uzun uzadıya sohbetler yaptım. İçlerinde ne istediğini bilen çok donanımlılar da vardı hala hangi üniversite ve hangi meslek konusunda şaşkınlık içinde olanlar da vardı.

 

Yine aynı şekilde, hem ülkemizin hem de dünyanın en iyi diye bilinen üniversitelerinden, liselerinden mezun olanlarla da çok mesaimiz oldu. Elbette etkileyicilerdi ama çok sıradan öğretim kurumlarından mezun olmalarına karşın, onlardan çok daha etkileyici olanları da tanıdım…

 

Dünyada milyarca insan yaşıyor ve hepsi de birbirinden farklı.

Onu bırakın aynı evdeki iki kardeş, aynı sınıftaki tüm öğrenciler bile birbirinden çok farklı karaktere ve beklentiye sahipler.

İşte bu yüzden, şöyle olursa daha iyi olur, böyle olursa sonuç hüsran olur gibi genellemelere gitmek hataların en büyüğü olur.

 

Tercih yaparken, bugünden çok geleceği, başkalarından çok kendinizi düşünmenizde sonsuz yarar var…

Önemli olan, başkalarının söylemleri ya da dayatmaları değil, sizin doğrularınızdır.

Büyük hayal kurun ve onların peşinden gidin.

Kaybedenler ve değişime direnenler arasında değil, çağı yakalayanlar arasında olun…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?