adscode
adscode

ÖSYM ve ÖSYM'yi Denetleyen Kurum Hangisi İse Bu Sese Mutlaka Kulak Vermeli!

ÖSYM, sadece üniversiteye girişte değil, hemen her alanda, gençlerimizin geleceğine yön veriyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Uzunca bir dönem, dünyanın en saygın kurumları arasında yer alıyordu. Bir ara dibe vurdu. Şimdi toparlanma çabası içinde. Yanlışsız sınav yapamıyor ve yaptığı her yanlış, her gecikme, beraberinde yeni sorunlar getiriyor!..
 
ÖSYM, Rahmetli Altan Günal'ın tarafından üniversiteye öğrenci seçmek için kuruldu ve işini öyle iyi yaptı ki, devlet sınav merkezi haline geldi. Böyle olunca da, üzerine yük bindikçe bindi ve nefes alamaz hale geldi. Üstüne üstlük bir de kontrolden çıkınca, hemen herkesin at koşturduğu bir alan gelince geldi.
 
Sorular çalındı, sınavlar iptal edildi, puanlar yanlış hesap edildi ve değişmeyen ritüel, her sınavda, en az bir kaç soru iptal edildi...
 
Kasıt var mı, yok mu, tartışılır. Bunu araştıracak olan, ilgili kurumlar ve yargı.
Manidar olan ise aynı kurumun, adaylar en ufak bir yanlış yaptığında canına okuyor olması, pek çok haksızlığı da beraberinde getirmesi. 
 
Peki, ÖSYM'ye denetleyen bir kurum var mı?
Eskiden YÖK vardı. Bir süre önce kendi yasası çıktığı İçin artık özerk bir kurum...
Ama yine de denetleniyor olması gerekir!...
 
İşte size ÖSYM ile ilgili binlerce hikayeden sadece birisi:

"Abbas Bey merhaba

GN Devlet Hastanesinde Ic Hastaliklari uzmani olarak mayis 2017 den beri gorev yapmaktayim.

Yan dal uzmanlik sinaviyla ilgili yasadigimiz magduriyeti anlatmak istiyorum

Yan dal uzmanlik sinavi dahiliye, pediatri, anestezi, ortopedi, genel cerrahi ve bir kac bolumde daha yapilan bir sinav, OSYM tarafindan yilda 1 kez yapiliyor.

2015 yilindan beri sinava girmek icin uzmanlik egitimini tamamlamis olma sarti kaldirildi, asistan hekimler de sinava alinmaya basladi. Ancak tercihler yapilirken uzman olmus olma sarti mevcuttu.

Sinav aralik ayinda yapiliyor, sinavin ocak ayinda aciklanacagi da OSYM nin sayfasinda yazmaktadir.

2015 yilinda bu degisiklik yapildigindan beri asistan hekimler, bazi dersanelerin de destegini arkalarina alarak, hem sureci uzatmak hem de derece bekleyen kisilerin yanlis yaptigi sorulari iptal ettirmek icin sorulara iptal davasi acmaktadirlar. Cunku sinavin aciklanmasi gecikirse, osym tercihleri alana kadar uzmanlik egitimini tamamlayip, mecburi hizmete gitmeden direk yan dala baslama sansi dogmakta. (Davanin bilir kisi ucretini bilerek geciktirenler, dogru yaptigi soruya bile dava acip nasil olsa iptal olmayacak, bari o sirada uzman olayim diyen nice doktor arkadasimiz var malesef)

Ornek vermem gerekirse 17.12.2016 da yapilan YDUS ic hastaliklari sinavinda puan ve siralama 26.07.2017 de aciklanmis, yerlestirme sonucu 08.09.2017 de aciklanmistir. 2017 YDUS ic hastaliklari sinavi 17.12.2017 de yapildi ancak puan ve siralama 21.05.2018 de, yerlestirme sonucu ise temmuz 2018 de aciklanmistir.

2018 YDUS icin Ekim 2018 de sinav basvurulari alindiktan sonra, kasim 2018 de Saglik Bakanligi tarafindan cikarilan yasaya gore, sinava girecek adaylarin uzmanlik egitimini tamamlamis olma ve mecburi hizmetinin bitmesine 9 aydan az zaman kalmis olmasi sarti eklenmistir.

Bu degisiklige ragmen OSYM asistanlari sinava almistir, daha sonra bakanlik yasanin bu sinavda uygulanmayacagini soylemis, ic hastaliklari disindaki bazi bolumlerin sonucu ocak 2019 da aciklanip akabinde yasayi karsilayan ve karsilamayan kisiler yan dal uzmanligina yerlestirilmislerdir.

Bu sirada Ic Hastaliklari testindeki toplam 80 sorunun 9 una itiraz davasi acilmis, dava acanlarin cogu yine asistan hekimlerdir. 

(Ornegin; H. bir asistan hekim aralik 2018 de sinava girdi, actigi dava nisan 2019 da osym ye teblig edildi, mayisin son haftasi uzmanligini aldi, henuz mecburi hizmet kurasina girmedi)

Ic hastaliklarinda davalar sonuclanip, 4 soru iptal edilerek 25.07.2019 da sinavimizin sonucu aciklandi. Ancak ben de dahil pek cok arkadasimin yanlis sayilarinda fazlalik, dogru sayisinda eksik var. Yanlis hatirlama gibi bir durum degil. Iptal edilen 4 sorudan 2sini yanlis yapmistim, sinavda 61 dogru 15 yanlisim olmasini beklerken, 59 dogru 17 yanlis olarak aciklandi. Tahminime gore iptal edilen o sorular iptal edilmemis gibi okunmus. Cunku bu durumu yasayan arkadaslarimla da konustugumda ayni seyin baslarina gelmis oldugunu gordum.

(2010 bahar doneminde yapilan TUS ta da OSYM once sonuc aciklayip, sonra 2 hafta icinde tekrar sonuc aciklayip, yerlestirmeyi 2.sonuca gore yapmistir)

26.07.2019 cuma gunu OSYM ye sinav sonucuna itiraz dilekcemi elden verdim. Bir dilekce de kitapcigimi incelemi icin verdim.

30.07.2019 da OSYM yi aradim, cevabin postalandigi soylendi.

02.08.2019 da tekrar aradim, sinav sonucunda hata olmadigi, gerekli tum incelemelerin yapildigi soylendi, ancak cevap henuz elime ulasmadi. Benimle ayni durumu paylasan butun hekimlere ayni cevap verilmis.

OSYM goz gore gore bizi magdur ediyor. Ben bu sinavda 164. oldum ancak benim yaptigim neti yapanlar 110. oldu. Ve ilk 50den de yanlislik tespit edenler var. 

Bu sekilde tercih alinirsa bu ne hakka hukuka, ne de vicdana sigar.

Ortada dogru bir siralama yok ki, neye gore yerlesecegiz.

Sizden dilegim bu konudaki magduriyetimizin dile getirilmesi, bizim sesimiz olmaniz. Biz hakkimizi aramaya hukuki yollarla devam edecegiz ancak sayimizin cok oldugunu duyurmak, sesimizi duyurmak icin bize yardimci olursaniz bizleri cok mutlu edersiniz.


Uzman Doktor EMBA. "


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)