adscode
adscode

Özel Öğretim Kurumları Ücretleri İade Edecek Ama?..

Özel öğretim kurumları ortak bir açıklama yaparak, bu zor süreçte, vermedikleri hizmetin karşılığını, istemeyeceklerini açıkladılar. Peşin alınanlar ise iade edilecek. Peki bu karar, velileri tatmin etti mi? Evet demek çok zor!

aguclu@milliyet.com.tr




Kolejler ve diğer özel öğretim kurumları, öğrencilere sunulamayan servis ve yemek hizmetleri için velilerden ücret talep edilmesinin uygun olmadığına ve peşin alınanların iadesine, nihayet karar vermişler!


Ücretler, peşin veya herhangi şekilde ödenmiş ise muhtemel telafi eğitimi sonrası, iade veya gelecek öğretim yılı ücretine mahsup edilecekmiş. Doğru olan buydu ama bu noktaya gelmeleri çok zaman aldı.


Peki özel yurtlar, kurslar, maaşı ödenmeyen öğretmenler, zordaki kurucular, atanıp da hala göreve başlayamayan ve hala atama bekleyen öğretmenler ne olacak?


Tüm sektörlere destek çıkılırken eğitim kurumları kesinlikle unutulmamalı!
Öğretmen,öğrenci ve veliler mutluysa ülkemiz mutludur.


Özel öğretim kurumları temsilcilerinin, geç de olsa yayınladıkları bildiri ve aldıkları karar, görünen o ki, bir çok tartışmayı da beraberinde getirecek.
Alınan kararı olumlu bulanlardan daha çok eleştiri yöneltenler var.


Aslında özel öğretim kurumlarını, “tuzu kuru olanlar” ve “zordakiler” diye ikiye ayırmak gerekir.


Her koşulda kapısında kuyruk olan özel öğretim kurumları, sanki, bu süreçten kendileri hiç etkilenmeyecekmiş gibi gelişmeleri hep uzaktan izlediler. Keşke, sektörü ayakta tutmak için güçlü bir işbirliği olsaydı!..


Özel öğretim kurumları, ülkemizin, olmazsa olmazı. İhtiyaçtan doğmuştur.

İstihdam sağlıyor ve vergilerini ödüyorlar. İçlerinde haksız kazanç sağlayan ve haksız rekabet ortamı yaratanlar varsa, yasal süreç başlatılmalıdır. Üçü, beşi hata yapıyor diye tüm sektörü suçlamak ya da onlara yönelik ambargo uygulamak, yanlışların en büyüğü olur.


Alınan karara yönelik olarak, hiç yoktan iyidir diyenlerin yanı sıra farklı açılımlar getirenler ve farklı yönde sitemde bulunanlar da var. İşte onlardan bazıları:


Sadece Yemek ve Servis Yetmez!
Merhaba, bu pandemi ile birlikten uzaktan yapilan egitim nedeniyle okullar sadece servis ve yemek ücretlerini geri ödeyeceklerini söylüyorlar. Okullarin kapali oldugu süre zarfinda elektrik,su, dogalgaz, güvenlik, temizlik vs gibi bir sürü kalemde harcama yapmadilar dolayısıyla örgün eğitim icin aldiklari bu tutardan harcamadiklari tutarlari iade etmeleri gerekir diye düşünüyorum ancak bu husus hic gündem de yok, siz den bu konuda destek bekliyoruz.

 

Mahsuplaştırma Olmamalı!
Abbas bey geç oldu kusura bakmayın ama kolejler ile ilgili paylaşımı görünce dayanamadım.


Yapılan açıklamanın bazı yerlerine katılmıyorum. Uzaktan eğitim ile yüzyüze eğitim asla ve asla bir tutulamaz. Masrafları da daha fazla olmayacaktır. Kesinlikle bir indirim veya belli bir yüzdeyi de iade etmeliler. Buradan kasdım öğretmen veya çalışanların maaşı ödenmesin değildir. Tabi ki onlar mağdur olmasın. Ama örneğin biz seneye için istenen 72 bin TL'yi ödemeye başlayacağız. Önümüzü görmeden böyle birşey mantıksız. Az uz paralar değil. Bence %50 indirim ve hatta geriye dönük mart16 dan itibaren öğretim ücretlerinin de mahsuplaştırılması olmalı. Veliler de mağdur. Maaşını hiç alamayan ya da %10 alanlar var. Ya da dükkanını kapatmış ve iki aydır sıfır gelir olan var. Anlayışsa eğer iki taraflı olmalı. Özel okullar mağduru oynuyor ama kusura bakmasınlar veliler de mağdur. Havadan verilen paraları sorgulamak özellikle şu zor günlerde “ayıp” olmamalı. Lütfen bu konuda sesimiz olun
Sağlıklı günler

 

Vakıf Üniversiteleri
Sayın Abbas Güçlü, hükümet vakıf üniversitesinde asgari ücret ile çalıştırılan araştırma görevlilerin maaşlarını resmi gazetede yayınlanan yasa ile devlette görev yapan araştırma görevlileri ile eşitledi. Fakat, hiçbir vakıf ünivetsitesi buna uymamaktadır. Konu hakkında kısaca bir tarama yaparsanız, birçok sayfada konu hakkında başlık açıldığını göreceksiniz. Konuyu sizler de gündemde tutun. Emeğin sömürülmesine sessiz kalmayın. Sizin gibi gazetecilerin konu hakkında araştırma yaparak sesimizi duyurmasını istiyoruz. Bizler paylaşım yaptığımızda ise işten atma tehditi ile karşı karşıya kalıyoruz.


Tüm Hizmetler İçin İade
Sadece yemek servis değil eğitim verilmeyen dönemin ücreti tamamen iade edilmeli. Eğitimin ticareti yapılıyorsa hüküm bu şekilde olmalı.


Zorla Verilmiyor!
Online olarak eğitim zaten veriliyor. Farklı olarak milli eğitim okullarında da Online eğitim veriliyor. Veli bu süreçte ikisinden birini tercih etmiş. Madem eğitime ticaret olarak bakıyorsunuz.
Ticarette kimseye zorla ürün satılmaz.


Özel Yurtlar
Özel yurtlar, apartlar ödemeleri istiyorlar. hele bizim apartımız tam ücreti istiyor. hiçbir hizmet vermeden tam ödeme almaları fırsatçılık değil mi?


Okul Ücretleri!
Uzaktan eğitim asla yüz yüze eğitimin yerimi tutmaz derken şimdi okuldaki eğitimin yerini tuttuğuna kanaat getirmişler.Özellikle 12 sınufların günde aldıkları 4 saatlik eğitim yeterli yani.Sadece yemek ve servis paraları hakkında karar alıp okul paraları yokmuş gibi yapılması doğru değil


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?