adscode
adscode

 Psikoloji?

Psikoloji eğitiminin açıköğretimi olur mu olmaz mı? “Bugüne kadar pek çok bölümde oluyordu da psikolojide neden olmasın” diyenler kadar, “psikoloji insanların ruh sağlığını direk ilgilendiren uygulamalı bir alandır, açıköğretimi olmaz” diye karşı çıkanlar da var! Olayın çapı giderek büyüyor!..

aguclu@milliyet.com.tr




Açıköğretim Psikoloji’ye İstanbul Üniversitesi 700, Ankara Üniversitesi de 500 kontenjan ayırmış!
Kimileri en azından, daha önce açıklandığı gibi sınırsız kontenjan verilmedi diye teselli bulurken, kimileri şiddetle tümüyle kaldırılmasını istiyor!
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, giderek artan eleştirileri ciddiye aldı ve Eğitim Politikaları Yüksek Kurulu’na konuyu enine boyuna incelemeleri için talimat verdi!
 
Kurul, yarın toplanıyor.
Nasıl bir karar alacaklar, merakla bekleniyor.
İptal kararı çıkarsa, 2020 Üniversite Kılavuzu revize edilecek mi?
YÖK, ÖSYM, İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi, aldıkları kararın arkasında duracaklar mı?
Kurul, kaldırılsın kararı alır ve bu bölümler kapatılırsa, üniversite özgürlüğü ne olacak? Üniversiteler, hani özerkti sorusu yöneltenlere ne cevap verilecek?..
 
Enteresan hem de çok enteresan bir tartışma konusu ve hangi yönde karar alınırsa alınsın, tartışmaların sona ermesi yerine daha da alevleneceği kesin!
 
Böylesi bir kararı, yeni açılan üniversiteler ya da para kazanmak için bazı paragöz vakıf üniversiteleri almış olsaydı, hadi bir ölçüde anlamaya çalışırdınız ama ülkemizin en eski ve en köklü iki üniversitemizin almış olması, tesadüfi olmamalı!
 
Elbette bir bildikleri vardır, açıklarlarsa, en azından karar alıcılar ve tartışmacılar doğru bilgilenmiş olur! Tartışmalar, doğru zeminde ilerler...
 
Taraflar Ne Diyor?
Konuyu Twitter'da da ele aldık ve mesaj yağdı. İşte onlardan bazıları:
. Bu konu anlamsız tartışılıyor. Yani bu ülkede diplomalar arasında veya üniversiteler arasında fark mı var ? Psikolojiyi elitler okur, örgün eğitime gelemeyen okuyamaz diye bir şey mi var ? Kaldı ki acik ve uzaktan verdiği diplomaya yazılıyor.
. Pandemi herkese gösterdi ki; uzaktan da oluyor her şey. Ama uygulama ve yönetme önemli. Biz hala bir şeyleri kısıtlama derdindeyiz.
 
 . Ankara üniversitesi açıköğretim fakültesi coğrafya bölümü açtı kontenjan 100 kişi olmak üzere. Bu konu hakkında bir paylaşım göremedim. Coğrafya önemsiz mi?
. İşletme, İktisat, Yönetim Bilişim Sistemleri, Sosyoloji de açıköğretimde olmamalı o halde. Bu bölümler için de inceleme başlatılmalı
. Ilgili üniversitelern alanla ilgili akademisyenlerinin bilgisi yok, onayı yok, desteği yok. Duruma itiraz edip olamayacağını ifade ediyorlar. Buna rağmen saçma bir israr var. Neye dayanarak bunu yapıyorlar? Savunanlar da alana ancak uzaktan bakıp örgün okuyamayan kompleks sahibi kişiler.
. Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Çocuk Gelişimi bölümleri içinde bu yapılsa keşke. Ayrıca AÜ açıköğretime dil bölümleri açılacak denildi. İngiliz Dili ve Arap dili bölümleri açıköğretimden okunabilir mi ?
. Ülkemizde mezunları sağlık lisansiyeri olan ve hala meslek yasası olmayan psikoloji alanı, yetersiz eğitim ile herkesin psikolog olabileceği bir düzende suistimallere açık hale gelecektir. Birey ve toplum sağlığı için mevcut koşullarda açıköğretim fikri risklidir.
. Psikoloji lisans eğitimi uygulama, deneyim aktarımı, iletişim, tartışma, nicel ve nitel araştırma, gözlem, yorumlama, proje hazırlama gibi açık öğretim ile sağlanamayacak dinamiklerden oluşmaktadır.
. İstanbul ve Ankara üniversitesi iptal kararına rağmen bilimin karşısında durmak isterse, tabelasındaki üniversitesi ibaresini kaldırsın İstanbul ve Ankara Diploma Dağıtım ofisi yapsın, çünkü üniversiteler bilimi reddedemez bilimle mücadele edemez. Ederse Üniversite olamaz.
.Pandemi ve benzeri olağanüstü geçici durumlar dışında, psikoloji lisans eğitiminin çevrimiçi/uzaktan eğitime ve açıköğretime uygun olmadığını açık bir şekilde belirtiriz.
Bu nedenle, İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde açılmış olan Psikoloji Açık Öğretim Programlarının ve gelecekte bu örnektekilere benzer Kamu yararı açısından da son derece ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilecek tüm bu girişimlerin uygulamaya geçirilmeden sonlandırılması için gereğini ivedilikle arz ederiz.

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)