adscode
adscode

Sevinelim mi, şaşıralım mı, bekleyelim mi?

Fikri mülkiyet ve sınai hakları konusunda başvuru patlaması yaşanması müthiş bir gelişme. Bakalım bu başvurulardan kaçı patente, daha da önemlisi kaçı ürüne dönüşecek?

aguclu@milliyet.com.tr




Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî mülkiyet ve sınai haklar çalışmaları kapsamında başvuru sayısında rekor artış sağlanmış. 2022 yılı ocak ayında 1.097 olan başvuru sayısı on kat artarak 10 bin 61'e ulaştı. Ne oldu da, böyle oldu?.. 

Fikri mülkiyet ve sınai hakları konusunda başvuru patlaması yaşanması müthiş bir gelişme. Bakalım bu başvurulardan kaçı patente, daha da önemlisi kaçı ürüne dönüşecek? 

Patent ve özellikle ürüne dönüşme konusunda da aynı ivme yakalınırsa gençlerimizle ne kadar çok gururlansak az olur. 

Rakamlar çarpıcı: 

"Ocak ayında 296 olan patent başvuru sayısı kasım ayında 537'ye, faydalı model 395'ten 1.023'e, tasarım 144'ten 7 bin 379'a, marka başvuru sayısı ise 262'den 1.122'ye yükseldi. Yine 2022 yılının ocak ayında 12 olan patent tescil sayısı 18'e, faydalı model 16'dan 57'ye, tasarım 110'dan 982'ye, marka tescil sayısı ise 83'ten 332'ye ulaştı." 

Bu konuda akla birkaç soru geliyor: 

- Bu sayı bir yerlerden verilen talimatla alelacele hazırlanan başvuru dosyalarından mı oluşuyor yoksa bu yönde daha önce ekilen tohumlar meyvelerini mi veriyor? 

- Yapılan başvuruların dağılımı nasıl? Örneğin inovatif mi yoksa icat mı? Sektörel dağılımları ve kullanım alanları hangi yoğunlukta? 

- Başvuruda bulunan öğrencilere, lojistik destek sağlanıyor mu? Örneğin mentör desteği veriliyor mu, ürününü geliştirmek için maddi destek sağlanıyor mu? 

- Bu başvuruların ne kadarı dünya vitrinine çıkacak donanımda?.. 

Benzeri soruların sayısı artacaktır, artmalıdır da. Yapıcı eleştiriere kızma yerine onlara kulak verelim ki yaptığımız işin değeri daha da artsın. 

Üreten eğitim modelinde yeni açılımlar şart. Bu yönde atılan her adimi ayakta alkışlamaya hazırız...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)