adscode
adscode

Sınav ve Diploma Odaklı Eğitimden Vazgeçmenin Zamanı Hala Gelmedi mi?

"Son 30-40 yılda, her gelen hükümet ve Milli Eğitim Bakanı, eğitim sistemiyle o kadar oynadı ki, sonuçta dört işlemi elle yapamayan, tarihini bilmeyen, bırakın dünyayı, Türkiye’nin haritasını çizemeyen, my name is den başka yabancı dilde cümle kuramayan, bir genç kuşak ortaya çıktı!” Eğtim sistemimizle ilgili gelinen son nokta bu! Önemli tek şey sınavlar ve diploma denildi, hedef olarak o kondu ama o da hiçbir işe yaramadı!

aguclu@milliyet.com.tr




 
 
Eğitimle ilgili çok sıkıntımız var ama sanki en önemlisi, hedefimizin ne olduğu konusundaki kafa karışıklığımız!
Bırakın farklı iktidarları, aynı partinin bakanları bile eğitimi hep sil baştan değiştirdi.
Bu yaz boz, ANAP ve DYP döneminde de böyleydi, DSP döneminde de, şimdi de!
Adı üstünde Milli Eğitim, yani, herşeyden önce, yerli ve milli olması ve bir o kadar önemlisi de, bir devlet politikası gerekiyor.
 
Eğitim, sadece bugünü değil, geleceği de şekillendirir. Bu yüzden bir devlet politikası şart.
Her ne kadar Anayasa'mızda ve Temel Eğitim Kanunu'nda genel çerçevesi çizilse de fazlası gerekiyor!
Bunu yapacak olan da başkaları değil hepimiziz!..
 
 
Veliler ne diyor?
 
Eğitime ilgili canımız öylesine yanmış durumdaki, bir dokunun bin ah işitin. 
İşte eğitim deyince bitmez tükenmez çağlayanlar gibi akan mesajlerden bazıları:

. Abbas bey son 30-40 senede her gelen hükümet ve Milli Eğitim Bakanları eğitim sistemiyle o kadar oynadı ki sonuçta dört işlemi elle yapamayan, tarihini bilmeyen, bırakın dünyayı Türkiye'nin haritasını bilemeyen, my name is den başka yabancı dilde cümle bilmeyen  bir genç kuşak ortaya çıktı. 
Köklü ve kalıcı bir eğitim sistemi kuramadıktan sonra okullarımızın hepsi maalesef  Hababam sınıfından farksız olmakta ve olmakta devam coğrafya derslerinin akıbetini hayretle izlemekteyim.

.  Artık bitti ezber sistemi öğrencinin karakterine uygun meslek seçimini yaptıramayan yarışmacı günde 300 soru çözdüren test çözdürüp hipodromdaki at gibi yarıştırılan üretemeyen bir nesil hedeflediler
 
 
 
. Bir öğrenci coğrafya, tarih, edebiyat, felsefe, Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji bilmiyorsa ortada ne sistem var, ne politika var ne de başarı var.
 
. TBMM'nin açılımını bilmeyen 7 ve 8. sınıf öğrencileri var. Suçlama olarak değil. İnanılmaz ilgisizler. Teknoloji bağımlılığı gitgide artıyor. Buna dur denmelidir.
 
 
. Haritada Brezilya'nın yerini bulamayan doçent, yıldızla gezegen arasındaki farkı bilmeyen profesör gördüm ben üstadım.

. Sürekli elimizden geldiğince ,ek ders aldık, hala da elimizden geldiğince destek oluyoruz.Cevremde kredi çekip özel okul, dersaneye gönderen insanlar var

. Lise ana branşlar mutlaka zorunlu olmalı pozitif bilimleri güçlü olmayan öğrenciler başarılı olamaz.
 
. Kesintisiz 8 yıl garabetinden kurtulmak isterken, güya kademeli ancak gerçekte kesintisiz 12 yıla yakalandık. Timurun filleri gibi. Her kademe amacını gerçekleştirmeden bir üst kademeye öğrenci gönderdi. Yıl ile kalite doğru orantılı değilmiş...
 
. Geçen gün kardeşim dinlemiş radyoda basit bir radyo yarışmasında (ödül verebilmek için en basit soru seçilmiş)  dayınızın kız kardeşi teyzeniz değilse kimdir sorusuna cevap verememiş kimse.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)