adscode
adscode

Sınav Yerine Yetkinlik!

Lise ve dengi okullarda yüzlerce ders okutuluyor ama sınavlarda sadece 10 dersten soru soruluyor. Eğitimin onlarca hedefi var ama bizde tek hedef var, o da sınavlar. Oysa ilgi, yetenek, beceri, yaratıcılık, yetkinlik ve hayaller de bir o kadar önemli!..

aguclu@milliyet.com.tr




İlkokuldan ortaokula, ortaokuldan liselere, liselerden fakültelere, üniversiteden mastır ve doktoraya geçişlerde, çok daha esnek modeller geliştirilmeli, işe alımlarda da KPSS yerine yetkinlikleri öne çıkartan yöntemler bulunmalıydı ama bunu bir türlü başaramadık…

Eğitimin öncelikli hedeflerinden birisi de soran, sorgulayan nesiller yetiştirmektir.

Eğer bunu gerçekleştirmiş olsaydık, bu konuyu biraz olsun sorgular ve gereğini yerine getirirdik.

Sonuç ortada…

Binlerce farklı programa sadece 10 derse yönelik test sorularıyla öğrenci almanın mantığını anlamak zor. Ama daha anlaşılmaz olanı, yanlışta ısrar etmek!

Tavşan ile kaplumbağanın yapıştırıldığı hiç bir sınav adil olamaz.

Doğan her çocuğu üniversite önüne yığıp, herkesi aynı anda sınava alıp, aynı soruları sormak fırsat eşitliği olarak tanımlanamaz…

Lise ve üniversitelere girişte, öğretim kurumlarının farklılıklarına göre, temel bir akademik donanımın yanı sıra yetkinlikler de aransa sanki çok daha iyi olacaktır.

Örneğin sporda, sanatta, yabancı dil ya da farklı alanlarda yetkinliğe sahip olanlardan, temel bir akademik birikim de istenerek yerleştirme yapılsa sanki çok daha donanımlı gençler yetiştirebiliriz…

Bugünkü sistemde, sınav kazanamayan öğrencilerin elinde hiç bir artı değer olmadığı gibi sınav kazananların da, yerleştirildikleri öğrenim kurumlarında çok daha mutlu ve başarılı olduklarını söylemek de abartılı olur!..

Keşke bu konuları daha enine boyuna tartışabilsek...

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)