adscode
adscode

Sınavlara Yönelik Kurallar Neden Değişmeli? (4)

Liselere girişten üniversiteye, KPSS'den TUS'a, ALES'ten DGS'ye, tüm sınavlar sil baştan yeniden ele alınmalıdır. Çünkü hiçbiri adil ve seçici değil! Bugüne kadar her yanlış, bir başka yanlışla düzeltilmeye çalışıldı ve daha da içinden çıkılmaz hale geldi! Çocuklarımızı, el birliği ile sınav kölesi haline getirdik ve kazananı da, sadece ve sadece dershaneler oldu!..

aguclu@milliyet.com.tr




Bu yanlıştan kurtulma ve umut tacirliğine son verme zamanı, hala gelmedi mi?
Çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayamıyor. Anne, babalar perişan ve kurumlar aradıkları nitelikte eleman bulamamanın sıkıntılarını yaşıyor...

Sayısal olarak müthiş mesafeler kaydettik ama hepsi o kadar!..

Başvuru, sınav ve yerleştirme sistemi, baştan aşağı yanlış. 
İlk düğme yanlış iliklendiği için diğer tüm düğmeler yanlış ilikleniyor! Yani, ilgi ve yeteneği doğrultusunda eğitim alıp, keyifli bir öğrencilik yaşayıp, bu alanda iş bulan ara ki bulasınız!

Tüm giriş ve eleme sınavları tam bir kandırmaca ve dershane odaklı olarak düşünülmüş. Takviye almayanların şansı yok gibi! Sürekli umut pompalanıyor ama her türlü takviyeyi alanlar da mutsuz!

Peki neler yapılabilir?
İşte bazı satır başları:

. Hem liselere hem de üniversiteye girişte kesinlikle alan sınavı getirilmelidir. Öğrenciler, liselerde gördüğü derslerden sınava girmelidir.
. Liselere girişte, akademik eğitime devam etmeyecek olanlar daha erken yaşta mesleki eğitime yöneltilmeli ve sınav yarışının içine sokulmamalıdır.
. Eskiden fen liselerine girişte olduğu gibi not barajı getirilebilir.
. Kat sayısı sistemi ve meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş, disipline edilerek yeniden düşünülebilir. Çünkü kaldırılmasının, meslek liseleri ve imam hatiplerden mezun olanlara hiç bir yararı olmadı!
. Liselere girişte  ve mezuniyette, okul türleri ya kendi aralarında yatıştırılmalı ya da çok geniş yelpazede soru sorulmalıdır.
. Yerleştirmede en yüksek puan öğrenciler ile en düşük puanlı öğrenciler arasındaki makas bugünkü kadar açık olmamalıdır.
. Okullar, nitelikli niteliksiz ya da sınavla alanlar almayanlar diye ayrıştırılmamalı tek elden yerleştirme yapılmalı ya da tümüyle  özgür bırakılmalıdır.
. Okul başarı puanları elbette dikkate alınmalı ama öncelikle hormonlu notların önüne geçilmelidir.
. Ölçme değerlendirme sistemi ülke genelinde  standart hale getirilmelidir.
. Sınavlarda sadece bilgi birikimi ölçülüyor o da çok kısıtlı. Yetenek, beceri ve diğer donanımları da mutlaka dikkate alınmalıdır.

Kısacası doğan her çocuğu üniversite kapısına yığan bugünkü sistemin, ne ülkeye ne de gençlere bir yararı olmadığı artık görülmeli ve umut tacirliğinden vazgeçilmelidir!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)