adscode
adscode

Sınavlarda En Çok Yapılan Hatalar? (3)

Sporda önemli olan yarışmak derler. Sınavlar da öyle. Birileri kazanır, diğerleri kazanamadığına yanar. Ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, her zaman için bir risk var. Yani hiçbir şeyin garantisi yok. Ta ki sınav biti, istediğiniz okula kayıt yaptırana dek!..

aguclu@milliyet.com.tr




LGS’ye sayılı saatler, YKS’ye de sayılı günler kaldı.

 

Evinde sınava girecek aday olan ailelerde, ne korona ne de ekonomi kimsenin umurunda değil!

Hemen herkes sınavlara odaklanmış durumda ve her biri sanki kırk yıllık sınav uzmanı gibi sabahtan akşama, adaylara öneri ve uyarıda bulunmaya devam ediyor.

 

Pek çok aday, bu durumdan öylesine bunalmış durumda ki, sınavın bir an önce olup, bitmesini özellikle de bu yüzden istiyor.

 

İşte bu nedenle, ne olur bir de sizler, onların tabiriyle adayların kafasını “ütülemeyin”!..

 

Sınava giren sayısı, pandemi ve belirsizlikler nedeniyle, bu yıl tahminlerin çok üzerinde düşebilir.

 

“Sınavla Öğrenci alan okullara girmem mümkün değil” kanaatinde olsanız bile, eğer başvurduysanız, girmeniz de ve olabilecek en yüksek puanı almanızda yarar var.

Çünkü, son dakika değişiklikleri çok olabiliyor.

 

Örneğin bazı özel okullar, sınav puanına göre öğrenci alıyor ya da burs veriyor. Bazen de yeri açılar okullar için sınav puanı şart konulabiliyor.

 

Yok eğer, sınavdan hiç bir beklentiniz yoksa, girip de ”rezil olmanın” da bir anlamı yok. Alacağınız çok düşük bir puan, moral ve motivasyonunuzu altüst edebilir. Başta aileniz olmak üzere, yakın çevrenizde eleştiri oklarının hedefi haline gelebilirsiniz!..

 

Sınavdan bir iki gün önce ders çalışmayı kesmek, en doğru olanıdır, yoksa eksiklerinizi gördükçe panik olabilir ya da kafanız daha da karışabilir. Ayrıca iyi dinlenmeli ve kafanızı boşaltmalısınız ki, sınav performansınız yüksek olsun…

 

Bugünü ve yarın dinlenerek, gezerek ya da moral ve motivasyonunuzu yükseltecek her varsa onları yaparak geçirmenizde yarar var.

 

Moral bozucu herşeyden uzak durun, hastalanmayın, mümkün olduğunca dışarıda, bilmediğiniz yerde yemek yemeyin ve eğer hala sınav salonunu gidip görmediyseniz gidip onu görün ve ne önce, ne sonra her zamanki saatinizde yatın ve sınavı aklınıza dahi getirmeden mışıl mışıl uyuyun.

Sınav sabahı dinç uyanmak çok önemli…

 

Her türlü ihtimale karşı, bir saat öncesinde sınav merkezinin önünde bulunmakta yarar var. Yanınızda mutlaka kimlik bulundurun ve o saatten sonra, sorular dışında hiç bir şey düşünmeyin.

 

Sınavda da sakın ola sorularla didişmeyin, bu soruyu mutlaka çözeceğim diye inatlaşmayın. Hiç bir soruya iki dakikadan fazla zaman ayırmayın. Sorunlu soruları atlayıp, sınav sonunda zamanınız kaldığında tekrar bakarsınız.

 

Yine çok önemli hatalardan birisi de üst üste yapamadığınız soru geldiğinde kontrolü kaybetme hali! Böylesi bir durumda sakın demoralize olmayın.

 

Sizin için zor olan sorular herkes için zordur!

Hemen o soruları, pas geçip, diğerlerini çözmeye devam edin, zamanınız kaldığında o zor gibi görünen sorulara tekrar göz atarsınız.

 

Sınav anında yapılması gereken en son şey panik olmamaktır. Her ne olursa olsun, soğukkanlılığınızı kaybetmeyin.

 

Gireceğiniz bu sınavlar hayatınızın ne ilk ve tek sınavı ne de son sınavı olacak.

 

Evet çok önemli sınavlar ama her şey değiller.

 

İstediğiniz okula girdiğinizde bundan sonra her şey çok kolay olmayacağı gibi giremediğinizde de her şey bitmiş olmayacak…

 

Kendinize güvenin yeter.

 

Hayata tutunanlar ve onu kaybetmemek için mücadele edenler, suyun akıp yolunu bulduğu gibi eninde sonunda kazanıyorlar.

 

Onlardan biri de neden siz olmayasınız ki?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)