adscode
adscode

Üniversite mezunlarının işsizlik sorunu yokmuş!

Yükseköğrenim konusunda talebi olan tüm adayları üniversiteli yapma konusunda kararlı olduklarını bir kez daha dile getiren Özvar, hangi kaynağa dayanarak verdiğini bilmiyoruz ama mezunların istihdamına yönelik de çarpıcı açıklamalarda bulunmuş.

aguclu@milliyet.com.tr




YÖK Başkanı Özvar, 2021 yılının son çeyreği itibarıyla lise mezunları için yüzde 53,5 düzeyinde olan iş gücüne katılım oranının, yükseköğretim mezunlarında yüzde 77,3 olduğunu vurgulayarak, doktora yapanlarda bu oran yüzde 90-92 civarında demiş! 

Özvar’nı yükseköğretime yönelik açıklamalarını yan sayfalarda okuyabilirsiniz. Ne kadarına katılırsınız bilmiyorum ama enteresan hem de çok enteresan görüşleri var. 

Yükseköğrenim konusunda talebi olan tüm adayları üniversiteli yapma konusunda kararlı olduklarını bir kez daha dile getiren Özvar, hangi kaynağa dayanarak verdiğini bilmiyoruz ama mezunların istihdamına yönelik de çarpıcı açıklamalarda bulunmuş. 

İddiaların tam aksine, her dört üniversite mezunundan üçünün hatta daha fazlasının işsiz değil, iş, güç sahibi olduğunu dile getirmiş. 

Rakamlar ilginç ama altının doldurulması gerekiyor. 

İşte o zaman söylediklerinin hem inandırıcılık katsayısı daha da artacak hem de gidilen yolun doğru yol olduğuna yönelik inanç pekişecektir. 

İşte cevabı merak edilen o sorular: 

. Son 10 yılda mezun olan üniversite mezunlarından ne kadarı istihdam edildi? . Ne kadarı kendi alanıyla ilgili bir işte çalışıyor? 

- Ne kadar asgari ücretin üzerinde maaş alıyor? 

- Ne kadarı dünya standartlarında eğitim alıyor? 

- Ne kadarı girdiği üniversiteden, aldığı eğitimden ve okuduğu bölümden memnun? . Ne kadarı eğitim gördüğü alanda kendisini yetkin hissediyor? 

- Ne kadarı mutlu ve gelecekten umutlu?.. 

Üniversite mezunu, mastırlı ve doktoralı işsiz sayısı YÖK öncesinde neydi, şimdi ne? Diplomalı işsiz oranları AB ya da OECD ülkelerinde ne, bizde ne? 

Eğer ille de istatiksel veriler verilecekse, bu konuda bir araştırma daha yapılmalı ve yine şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Yoksa bu açıklamalar, bir biliminsanın açıklamaları değil, politik bir söylem olur... 

Başkan Özvar, bu arada, zaten bir sıralama sınavı ÖSYM sınavlarını bir kez daha sıralama sınavı ilan etmiş. Tıpkı eski YÖK’ün, Yeni YÖK olarak ilan edildiği gibi. Oysa aynı tas, aynı hamam...

Ve görünen o ki kangrene dönüşen mevcut sistemi değiştirme konusunda hiç bir ip ucu vermiyor, tam aksine sınav ve diploma odaklı sisteminin daha da güçlendireceğini ifade ediyor. Bu da dersaneye olan bağımlılığı daha da artırmanın ötesinde hiç bir işe yaramayacaktır! 

Erol Hoca’nın üniversite ve bilim özerkliği konusundaki görüşleri de çok çarpıcı. O noktada da, “söylemleri ile uygulamalar ne kadar örtüşüyor?” sorusu mutlaka dile getirilecektir… 

“İşte bu yeni dönemde Yükseköğretim Kurulunun, Türkiye'nin uluslararası vizyonuna daha büyük katkı verecek şekilde reorganizasyonuna ihtiyaç var." yönündeki görüşüne de canı gönülden katılıyoruz. 

İşte size altı doldurulması gereken ve pek çok soruyu beraberinde getiren bir konu daha… Bu dönüşümü nasıl gerçekleştireceklerini de umarız en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşır...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)