adscode
adscode

Üniversiteden kaçış!

Ülkemizin dört bir yanını üniversitelerle donattık ama bu kadarı yetmez. İçini de doldurmak gerekir. Yoksa milli servet israfı olur.

aguclu@milliyet.com.tr




Üniversite başvuruları artıyor ama sonrası daha ilginç. 3 milyon adaydan 226 bini başvurduğu halde sınava girmedi. Yüz binlercesi tercih hakkı olduğu halde tercih yapmadı. 110 bini üniversiteyi kazanmasına rağmen kayıt yatırmadı. Peki ama neden?
İşsizlik sıralamasının en tepesinde üniversite mezunları geliyordu.
İşsizler kervanını üniversite mezunlarından sonra şimdi de mastır ve doktoralılar katıldı.
İşte bu yüzden adaylar üniversite ve meslek belirlerken çok daha seçici davranıyorlar.
YÖK Başkanı Özvar, birinci yerleştirme sonucunda memnuniyetini dile getirmiş ve maya tuttu demişti ama görünen o ki gençler onun gibi düşünülüyor. Kazansa da üniversiteye gitmiyor.
Söz konusu durumun enine boyuna araştırılması gerekir.
Birinci yerleştirmede boş kalan 13 bin kontenjandan sonra herhangi bir programı kazanıp da kayıt yaptırmayanlar nedeniyle ek yerleştirmede kontenjan sayısı 122 bin ulaştı.
Ek yerleştirme de dolar mı?
Hiç sanmıyoruz.
Barajlı bölümlerde ilgili puan türlerinde yeterince öğrenci yok, barajsız bölümleri ise düşünen yok gibi.
Ülkemizin dört bir yanını üniversitelerle donattık ama bu kadarı yetmez. İçini de doldurmak gerekir. Yoksa milli servet israfı olur.
Meslekler yelpazesi ülkemizin öncelikleri ve dünyanın gidişatı göz önünde bulundurularak yeniden ele alınmalı ve hem meslek çeşitliliği artırılmalı hem de demode mesleklere veda edilmeli...
Bir ara kontenjanlar dolmuyor diye temel bilimlerin kapısına kilit vurmuştuk umarız yine benzer bir hatanın içine düşülmez!
En çarpıcı veri ise ortaokul mezunu öğrencilerin girmek için yarıştığı fen liselerinin üniversiteye girişteki performansları. Onu gördükten sonra gerisi teferruat olarak kalıyor:
Devlet fen liselerinden mezun olan 55 bin 476 adaydan 30 bin 449'u,
özel fen liselerinden mezun olan 26 bin 752 adaydan ise 15 bin 456'sı bir öğretim programına yerleşmeye hak kazandı.

Yani yarısı açıkta!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)