adscode
adscode

Üniversiteler SOS veriyor... 250 Bin Kontenjan Boş!

Üniversitelerde 250 bin kontenjan açığı varmış. YÖK ve ÖSYM, utancından resmi verileri açıklayamıyor. Can alıcı soru şu: Gençler mi üniversiteye küstü, yoksa sistem mi tıkandı? Böylesi bir öngörüsüzlüğün sorumlusu kim? Hesap soran olacak mı?

aguclu@milliyet.com.tr




2.5 milyon aday kapı önünde beklerken bir milyon kontenjandan 250 binin boş kalması normal mi?

 

Yükseköğretimin ve dolayısıyla gençlerimizin geleceğini planlayan MEB, YÖK ve ÖSYM gibi kurumların, böylesi önemli hatalar yapmaları normal mi? Daha da önemlisi, onlara bu öngörüsüzlükleri nedeniyle hesap soran çıkacak mı?

 

Eğitime ayrılan kaynaklarımız zaten kısıtlıyken, milli servetin böylesine heba edilmesi kabul edilemez.

 

Her kontenjanın bir maliyeti var  ve ülke ekonomisine ağır yükler getiriyor. Madem boş kalacaktı bu kadar yatırım niye yapıldı?

 

O kaynaklar istihdam için harcansaydı çok daha iyi olmaz mıydı?..

 

Ülkemizin ve çocuklarımız geleceği için ne olur bu konulara daha çok kafa yoralım!..

 

İşte bu konuda okurlarımızdan gelen değerlendirmelerden bazıları:

 

. Kontenjanlar ek yerleştirmede de dolmazsa ne olacak? Barajlar yeniden düzenlenecek mi?

.  11.872 Mühendislik, 4.414 Mimarlık, 268 Diş Hekimliği, 341 Tıp Fakültesi, 713 Hukuk, 32 Eczacılık, 1.595 Öğretmenlik, 319 Rehberlik ve Ps.Danışmanlık 
Toplam 19.973 Boş kontenjan çoğu, 1.ek yerleştirmede de dolmayacak ama öğrencileri hazır, sıralama barajı esnetilmelidir!

 

. Okumanın bir işe yaramadığı gerçeğinin farkına vardılar. Şimdiki aklım olsa ben de okumazdım.

 

. Öğretmen olarak dahi atanabilmek için en az dört beş yıl kpss ye hazırlanıp. Saçı sakalı ağırtıp, en az 90 ve üstü puan almak gerekiyorsa geleceği olmadığını düşündüğü bölümleri tercih etmiyor kimse.

 

. Hayat pahalı başka şehirde okumak çok zor, yakındakileri bitirsen iş bulma şansı yok!

 

. Bunun temel iki sebebi var. Bunlardan birisi; artık eskisi gibi değil, üniversite okumak ve okutmak ekonomik olarak çok zorluyor. İkincisi de üniversite mezunlarının istihdam durumu. Artık kimse ucu karanlık olan bir şeye 4-5 senesini vermek istemiyor. Bence de mantıklı.

 

. Kontenjan sıralama barajları değişmediğinden dolmadı. İkinci ekte de dolmayacak. ÖSYM de bu işten anlayan analiz yapabilen adam kalmamış. Soru hazırlayan komisyon bravo size görev tamam seneye daha sıkı vurun

 

. Boş kontenjanlara bakmak yerine acaba bu kadar kontenjana ve üniversiteye gerek var mı deyin!

 

. İnşallah kontenjanlar boş kalır. Üniversiteyi bitirip marketlerde çalışacaklarsa hiç okumasınlar bence. Gençler görüyor gerçekleri, üniversite mezunu işsizler ordusunu…

 

. Okuduk da ne oldu, utanmadıktan sonra okumanın bir mantığı yok


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)