adscode
adscode

Üniversitelerin Aşı ile İmtihanı! 

Eylülde yeni öğretim yılına başlayacak üniversitelerin, öğrencilerin aşı konusundaki hassasiyetini dikkatte almalarında yarar var. Dayatma ile değil anlatarak yol almaları gerekiyor. Yoksa polemik ve gerginlikler de beraberinde gelir.

aguclu@milliyet.com.tr




Bazı üniversitelerin "aşı olmayan üniversiteye giremez" yönündeki açıklamaları, bazılarının öğrencileri sağduyulu olmaya çağırmaları, bazılarının ise sessizliğini koruması, farklı uygulamalara neden oluyor. 
Bu da kafa karıştırmaya yetiyor da artıyor...
 
YÖK'ün bu konudaki sessizliği de umarız en kısa sürede sona erer.
 
Son açıklama 75 bin öğrencisi olan Marmara Üniversitesi'nden:

"Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin uzaktan yapılmasına neden olan covid-19 salgını ile mücadele konusunda ülkemizde önemli başarılar elde edilmiş ve aşılama konusunda toplumun geniş kesimlerine ulaşılmıştır. Salgın karşısında yürütülen aşılama mücadelesinde ülkemiz dünyada öncü ülkeler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz döneminde yüz yüze eğitime geçilebilmesi için aşılama çalışmalarının önemi ortadadır. Marmara Üniversitesi olarak öğrencilerimizin yüz yüze eğitime katılabilmeleri için aşı olmalarını beklediğimizi kamuoyuyla saygılarımızla paylaşırız" 

 

Bir dayatma yok ama bir temenni var.

Öğrencilere bu yönde daha fazla bilgilendirme yaparak insiyatifi kendilerine  bırakmak sanki çok daha doğru olacaktır.

Artılarıyla eksileriyle tartışılan tüm sorulara açıklık getirmek, olası polemiklerin önünü kesmese de dozunu azaltacaktır.

Dünyadaki örnekler, aşılanma oranları, aşı öncesi ve sonrası istatistikler ve en önemlisi de kamusal ve bireysel özgürlüklerin nerede başlayıp nerede bittiğine yönelik hukuki değerlendirmeler eminim ki çok yararlı olacaktır.

 

Aşı, yaptırıp/yaptırmama özgürlüğü olan bir hak mı yoksa kamusal bir zorunluluk mu?

Üniversiteler bu konuyu aklın ve bilimin ışığında çözemiyorsa, toplumun genelinde çözüme kavuşturmak çok daha zor hale gelebilir. Bu yüzden öncü olmaları gerekiyor...

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?