adscode
adscode

Üniversiteyi kazanıp da gitmeyenler kimler?

Örneğin bazılarının devam etmeseler de yüklü ücretler karşılığında bazı vakıf üniversitelerine kayıt yaptırarak onların çıtasını yükselttiği doğru mu?..

aguclu@milliyet.com.tr




Hemen her yıl on binlerce aday kendini denemek ya da soruları görmek için sınava giriyor. Çoğu da özel ders veren öğretmenler. Pek çoğu tercih dahi yapmıyor ya da kazansa da gidip kayıt yaptırmıyor. Yasal mı yasal ama ne kadar adil?.. 

Son 20 yıldır üniversite sınavına giren bir Matematik öğretmeninin YKS’de derece almasından daha doğal birşey olmaz. Ya da diğer branş öğretmenlerinin kendi alanlarında ful çekip fark yaratması da hiç şaşırtıcı değil. 

Bu yöntem, kimilerinin kendilerini ve bilgilerini kanıtlamaları açısından doğru bir yöntem gibi gözükse de diğer adaylara karşı pek çok sakıncayı da beraberinde getiriyor. Örneğin sıralamalar değişiyor, örneğin ortalamalar yükseliyor, örneğin haksız bir yarış söz konusu oluyor. 

Keşke arada bir hangi adayın kaç kez sınava girdiği ve sonrasında ne yaptıklarına yönelik analizler de yayınlansa. 

Örneğin bazılarının devam etmeseler de yüklü ücretler karşılığında bazı vakıf üniversitelerine kayıt yaptırarak onların çıtasını yükselttiği doğru mu?.. 

YKS ve LGS benzeri sıralama sınavlarının eşit şartlarda gerçekleşmesi gerekir. 

Sadece ve sadece, sınav saatini, sınav süresini ve tüm adaylara aynı soruları sorarak adil bir sınav gerçekleştirilmiş olmaz. 

Farklı lise türlerinden mezun adaylara aynı soruları sormak, onları dersaneye yönlendirip hayal tacirliği yapmaktan başka bir şey değildir. Onlara şans tanımanın farklı yolları bulunmalıdır… 

Sınav sonuçları inceledikçe çok enteresan veriler ortaya çıkıyor. Umarız, benzer verileri YÖK ve ÖSYM de inceliyor ve ona göre önlemler alıyordur. 

Adil olmayan bir sınav ve yerleştirme sistemi, doğru bir sistem değildir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?