adscode
adscode

Vakıf mı, Özel mi, Devlet mi?

Bu yıl okula yeni başlayanlar, gönül rahatlığıyla gidecekleri bir okul bulamıyor. Özellikle de lise ve üniversiteye girişte. Liselerde kontenjanlar az, üniversitelerde ise bölüm barajlarını aşamayan ve son hakkını kullananlar için artık bir yere girme vakti ama nasıl?..

aguclu@milliyet.com.tr




İlkokul da dahil eğitimin tüm kademelerinde eve yakın “iyi bir okul” arayışı, pek çok veli için hüsranla sonuçlanıyor. Bu yüzden, devlet okullarında istediği okulu bulamayanlar çareyi vakıf üniversitelerinde ve kolejlerde arıyor ama ücretler gözlerini korkutuyor. Çünkü sadece bu süreç sadece bir yılı değil çok uzun dönemleri kapsıyor. Bu arada ücretleri sürekli artıyor ve daha da önemlisi, özel okullar tarafından, maddi ve manevi fedakarlıklarının karşılığını aldıklarına, alacaklarına yönelik inandırıcı bir tablo ortaya konulamıyor! Hatta özel okullara gitmeye zorlandıkları yönünde bir dayatma olduğu algısı, en iyi niyetlilerin bile kafasını karıştırıyor...

En iyi miras?

Çocuklara bırakılacak en iyi mirasın “eğitim” olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini özellikle hatırlattıktan sonra, bu ikilemden kurtulmanıza olanak sağlayacak bazı açılımlar getirmek istiyoruz.

Son kararı verecek olan elbette yine sizsiniz ama şu soruları da mutlaka kendinize sorun:

İddialı olmayan bir devlet üniversitesi ya da çok fazla istemediğiniz lisede okumak istersiniz, yoksa vakıf üniversitelerinin birinde, en çok istediğiniz bir bölümde veya puanla girilmeyen kolejlerden birinde mi öğrenci olmayı düşünürsünüz?

Ailenizin bulunduğu kentten farklı bir kentteki devlet üniversitesinde mi öğrenim görmek istersiniz yoksa evinize en yakın bir vakıf üniversitesinde mi okumayı düşünürsünüz?

Elinizdeki ekonomik kaynakları üniversite öğrenimi için mi harcamak istersiniz, yoksa yurt dışında yüksek lisans ya da doktora için mi saklarsınız?

İyi bir puanınız var. Bu puanı, en çok istediğiniz devlet üniversitesinden birinde değil de daha sonra gelenlerde mi değerlendirmek istersiniz, yoksa vakıf üniversitelerinin en iddialı olanlarında tam burslu olarak mı okumayı düşünürsünüz?

Çocuğunuzun geleceği için ev, arsa, hisse senedi gibi yatırımlar mı yapmak istersiniz, yoksa öğrenimi için mi harcarsınız?

Benzeri soruların sayısını fazlasıyla arttırmak mümkün ve hepsi de çok önemli.

Alacağınız her kararın yaşamınızın bundan sonraki bölümüne yön verecek olması üzerinizdeki yükü daha da artırıyor. Ama en kötü kararın bile kararsızlıktan iyi olduğunu sakın unutmayın!

Şu birkaç gün içerisinde, devlet ya da vakıf üniversitesi veya kolej kararı verirken, sadece bu yılı değil, önümüzdeki 4-5 yılı her yönüyle göz önünde bulundurun, yoksa gözü kapalı bir maceraya atılmış olursunuz! Çünkü üniversite kontenjanlarının boş kalmasının ve kolejlere ilginin azalmasının en önemli nedeni işsizlik ve iyi üniversiteleri kazandırma oranlarının düşüklüğü!..

Dahası, özel okullar ve vakıf üniversiteleri, ödeme güçlüğü çekenlerin gözünün yaşına çok bakmıyor! Bu da özellikle aklınızda bulunsun!..

Artılarınızı, eksilerinizi, beklentilerinizi ve gelinecek son noktayı, avantajları, dezavantajlarıyla birlikte tek tek kağıda dökün, hangisi ağır basıyorsa o yönde karar verin!

Geleceğiniz için doğru ve hayırlı olan ne ise o olsun!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?