adscode
adscode

Vakıflar da cep yakacak!

Görünen o ki bu tercih dönemi çok zor geçecek.

aguclu@milliyet.com.tr




Kolej ücretleri uçtu derken, vakıf üniversiteleri de onlardan geri kalmadı. Maliyetler çok arttı,
sınırlamalar getirildi ama barajlar kalktı. Herhalde buna güveniliyor. Her koşulda öğrenci buluruz deniliyor ama bu da zaten dibe vuran puanları daha da düşürür.

Vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerinde yüzde 100’e varan oranlarda yapılan zamlar, öğrencileri isyan ettirdi. Öyle ki birçok öğrenci, yüksek ücretler nedeniyle devlet üniversitesine geçiş yapmayı ya da kaydını sildirmeyi düşünüyor.
Zor bir dönemden geçtiğimiz göz önünde bulundurularak en azından bu yıl için KDV oranlarında ve diğer vergi kalemlerinde öğrenci lehine düzenlemeler yapılamaz mı?
Tüm vakıf üniversiteleri bir araya gelerek, zordaki öğrenciler için bir fon oluşturarak sıfır faizli ve uzun dönemli krediler veremez mi?..
Görünen o ki bu tercih dönemi çok zor geçecek.
Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre vakıf üniversiteleri 2022-2023 yılı öğrenim ücretleri yeni alacakları öğrenciler için YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları
Kılavuzu’nda yayımlayacak. Ancak sitelerinden öğrenimleri devam eden öğrencileri için gelecek yılın ücretlerini duyuran bazı üniversitelerde zam oranlarının yüzde 100’e kadar çıktığı görülüyor. Örneğin İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, bu yıl 62 bin 100 TL olan öğrenim ücretini gelecek yıl için 118 bin TL olarak açıkladı. Bu durumda üniversite yüzde 90 oranında ücretlere zam yaptı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi de bu yıl 36,450 TL (Yüzde 25
Burslu) olan öğrenim ücretini gelecek yıl için yüzde 70.78 zamla 62,250 TL’ye çıkardı. İkiye katlanan üniversite ücretleri birçok öğrenciyi ve veliyi isyan noktasına getirdi. Yüksek ücretler nedeniyle bazı öğrenciler devlet üniversitelerine yatay geçiş yapacağını bazıları da okuduğu bölümden kayıtlarını sildireceğini belirtiyor.

Euro isteniyor
YKS tercih kılavuzu yayınlandığında vakıf üniversitelerinin gelecek yılki öğrenim ücretleri belli olacak ve zam tablosu netleşecek. Sitelerinden yeni ücretleri açıklayan üniversiteler incelendiğinde Üsküdar Üniversitesi’nde 110 bin 685 TL olan Tıp Fakültesi’nin ücretinin yüzde 33 zamla 147 bin 630 TL’ye çıktığı görülüyor.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bu yıl Hukuk Fakültesi’nin ücreti 49 bin 100 TL’ydi, yeni ücret
66 bin 350 TL oldu. Uluslararası Final Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi’nin ücreti 39 bin 550 TL’den 55 bin 370 TL’ye yükseldi. Okan Üniversitesi’nde Pilotaj’ın ücreti 77 bin 290 TL ve uçuş eğitimi de yıllık 14.250 euro’ydu (261 bin TL). Gelecek yıl için Pilotaj’ın ücreti KDV hariç 112 bin TL olurken uçuş eğitiminin ücreti değişmedi. Yani pilotaj için 500 bin TL’nin gözden çıkarılması gerekiyor. Başkent Üniversitesi’nde ise Tıp ve Diş Hekimliği için 85 bin 100 TL talep ediliyordu, yeni ücret 120 bin TL oldu.

Zammın geri çekilmesi için kampanya başlatıldı
Vakıf üniversitesi öğrencileri, öğrenim ücretlerine yapılan zamma sosyal medyadan tepki gösteriyorlar, imza kampanyaları düzenleyerek zammın geri çekilmesini talep ediyorlar. Son olarak İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde zam oranın yüzde 70’i aşması nedeniyle öğrenciler, Twitter’da #İZÜzammigericek etiketi açarak üniversite yönetimine seslerini duyurmaya çalıştı. Change.org’da da imza kampanyası başlatan öğrenciler, zammın geri
çekilmemesi durumunda yatay geçiş yapacaklarını ya da bölümlerini donduracaklarını belirttiler.

Öğrenim ücretlerine yapılan zamlarla ilgili öğrencilerin yorumları ise şöyle:

- Alanımda başarılı olma gayreti ve mesleki eğitimimi tamamlama hayalini kurarken mevzu bir anda yatay geçişe veya okulu dondurmaya geldi, üzücü.

- Zammın tamamen kalkmasını değil öğrenciyi mağdur etmeyecek oranda yapılmasını ve
üniversitenin ticari amaç gütmeyen kuruluş felsefesiyle ters düşmemesini istiyoruz.

- İş arayan, iki işte çalışacak olan, yatay geçiş düşünen, kaydını almayı, bölüm değiştirmeyi düşünen birçok öğrenci var, böyle olmamalı.

- Çalışıp okulun parasını ödeyebilmek için stajımı iptal ettim.

Yeni öğrenciler daha çok ödeyecekler

Üniversitelerde bu yıl yeni kayıt yaptıracak öğrenciler ile öğrenime devam edenlerden alınan
ücretler arasında ciddi fiyat farkı var. Örneğin Bilkent Üniversitesi’nde yeni kayıt yaptıracak
öğrencilerden aynı bölüm için 118 bin TL istenirken 2016 öncesi girişlilerden 92 bin 800 TL
alınacak. Başka üniversitelerde de benzer durum var. O nedenle üniversite adaylarının tercihlerde herhangi bir sürprizle karşılaşmamaları için ÖSYM’nin sitesinde yayınlandığında YKS tercih kılavuzunu iyi incelemeleri gerekiyor. Tercih döneminde vakıf üniversitelerini ya da ailelerinin bulunduğu kentten başka bir kentlerdeki üniversiteleri seçecek olanların, geleceklerini akademik olduğu kadar ekonomik olarak da düşünmelerinde yarar var.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!